Niecodzienny problem z kolanem.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
WszystkieNazwyZajete
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czesc! To moj pierwszy post, a jak wiecie nie ma to jak pierwszy raz.

Mam niecodzienny problem z kolanem.
Podczas robiena przysiadu czuje w kolanie dziwny ucisk, nie boli. Trudno mi go opisac, ale jest to uczucie jak gdyby cos wsadzic w kolano i probowac podwazyc rzepke.
Wydaje mi sie, ze to wiezadla lub lakotki.
Dodam, ze przy prostowaniu nog z przysiadu tez to odczuwam, ale przy bieganiu juz nie.
Waze 53kg przy 170cm(:[) wiec jakis(?) ogromnych obciazen kolan nie ma.
Pozdrawiam i licze na pomoc.
We are but sparks in a darkened
world
And yet some things were born
to burn
PKO
Awatar użytkownika
fizjoterapeuuta
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć :) Problemy z kolanem mogą wynikać z nadmiernego skrócenia mięśni, np. napinacza powięzi szerokiej i pasma biodrowo-piszczelowego (biegnie z boku uda) albo czworogłowego uda. Może sprawdź, czy te mięśnie masz dostatecznie rozciągnięte? Być może ich stretching rozwiązałby problem.
Fizjoterapia Naturalna
fizjoterapianaturalna.pl
WszystkieNazwyZajete
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzieki za zainteresowanie!
Popatrze, ktore to dokladnie miesnie i dobiore cwiczenia rozciagajace. Zastanawiam sie, czy miesnie od tak,po prostu moga sie skrocic? Juz troche biegam, a to uczucie mam od paru dni.
Jezeli ktos ma jeszcze jakies pomysly to walcie smialo!
world
to burn
WszystkieNazwyZajete
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Niestety, to znowu ja.
Ucisk w kolanie nie mija, rozciagalem, a w miedzy czasie leczylem kontuzje uda. Podejrzewam, ze to lakatka? Costam trzaska, ale nie boli. Czy to mozliwe, ze uszkodzenie lakatki nie powoduje bolu?
Najpewniej w poniedzialek odwiedze lekarza, ale jak macie jakies pomysly to piszcie.
world
to burn
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobrym pomysłem oprócz (zamiast?) wizyty u lekarza może być też wizyta u dobrego fizjoterapeuty obznajomionego ze sportowymi sprawami.

I druga uwaga: w jakimś mądrym źródle (bo sam taki mądry nie jestem) wyczytałem, że jakiś problem może kryć się niekoniecznie (tylko) w przykurczeniu/braku rozciągnięcia mięśni(a) X czy Y ale przeciwnie - w słabości jego antagonisty. Tak czy siak wynikać z dysbalansu mięśniowego, ale radą na przyczynę jest wzmacnianie a nie (tylko) rozciąganie. Może to komentarz od czapy, niech jakiś spec skoryguje/uzupełni.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fizjoterapeuuta pisze:Cześć :) Problemy z kolanem mogą wynikać z nadmiernego skrócenia mięśni, np. napinacza powięzi szerokiej i pasma biodrowo-piszczelowego (biegnie z boku uda) albo czworogłowego uda. Może sprawdź, czy te mięśnie masz dostatecznie rozciągnięte? Być może ich stretching rozwiązałby problem.

O właśnie pewien ortopeda zasygnalizował mi, że mój uraz (horyzontalne rozwarstwienie łąkotki) może być wynikiem działania 2 mięśni: brzuchatego na łydce i jakiś drugi nie pamiętam nazwy. Mówił coś w stylu, że te mięśnie działają jak nożyce na łąkotkę, stąd to rozwarstwienie.

I tu moje pytanie: czy statyczne rozciąganie np. takie jak do szpagatu, będzie korzystne w tej sytuacji?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ