Buty na biegi górski

Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to nie tak ze w lecie sie w nich nie pobiega (oczywiscie w wersji cs byloby z lekka za cieplo), tylko po prostu szkoda buta za te kase na bieganie po np ubitej ziemi. ale jesli to nie problem to mozna dawac caly rok :)
PKO
Kravis
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:58
Życiówka w maratonie: 3:12:31
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Raczej to ma być tylko but do biegania w biegach górskich.. tych w stricte ciężkim terenie.. Ostatnio biegłem bieg górski w Ds Trainer biegło się bardzo słabo..
Co zatem polecacie jeszcze ?
w kilku tych biegach startuję..a jeśli chodzi o las to biegam tam obecnie w zwykłych treningowych.
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tak na marginesie - coprawda mam juz jedne - ale zamowilem chinskie speedcrossy na alibabie za 45 dolcow, ciekawe co za badziew przyjdzie :hej: chyba ze sie okaze ze robia je w tej samej fabryce co oryginaly, to bylaby niezla beka ;)
Awatar użytkownika
Suunto
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

LoveBeer pisze:tak na marginesie - coprawda mam juz jedne - ale zamowilem chinskie speedcrossy na alibabie za 45 dolcow, ciekawe co za badziew przyjdzie :hej: chyba ze sie okaze ze robia je w tej samej fabryce co oryginaly, to bylaby niezla beka ;)
I jakie przysłali ???
Leśne 5k - 19:16 (GPS: wznios: 55m; spadek: 59m).
Leśne 10k - 38:48 (GPS: wznios: 102m; spadek: 109m).
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ręcznie robione, i to w UK, o imponującym bieżniku - Walsh PB Ultra http://www.barefootrunningstore.com/pro ... ning-shoe/
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zgadzam się z opinią Pawła z Obiboki na temat Cascadi.
Polecam te buty do latania po górach. Co prawda najważniejszy test dopiero przede mną (Chudy Wawrzyniec), jednak pare zdań moich przemyśleń możecie poczytać tutaj:
http://biegamblog.wordpress.com/2013/05 ... h-sciezek/
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

LoveBeer pisze:tak na marginesie - coprawda mam juz jedne - ale zamowilem chinskie speedcrossy na alibabie za 45 dolcow, ciekawe co za badziew przyjdzie :hej: chyba ze sie okaze ze robia je w tej samej fabryce co oryginaly, to bylaby niezla beka ;)
Trzeba było zamówić kontener... wyszłoby jeszcze taniej. Uwielbiam alibabę :bum:
Gdyby mierzyć popularność butów ilością imitacji sprzedawanych na alibabie, to najbardziej "popularnym" butem okazały by się prawdopodobnie Nike Free. :hahaha:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
szodan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

witam,

stoję przed standardowym problemem : jakie buty? przejrzałam wszystkie opinie i oczywiście mniej wiem niż na początku:-(
może wiec napiszę nad czym się zastanawiam i może ktoś mądry mi coś doradzi...

założenia są takie:
- poszukuję damskich butów (bo jestem dziewczyną)
- do biegania głownie po Karkonoszach, Beskidach, czyli szlakach błotnisto - kamienisto - skalistych
- maraton Karkonoski przegalopowałam w Adidasach Kanadia 3 skórzanych (były super jeśli chodzi o "trzymanie się podłoża", ale jak dla mnie za mała amortyzacja i dopasowanie do stopy)
- obecnie biegam w Salomonach XT wings 2: super amortyzacja, trzymanie gorsze niż Adidas zwłaszcza przy zbiegach po kamieniach, a co najgorsze obcierają mi wewnętrzny łuk jednej ze stóp (pierwszy raz obcierają meni tam jakieś but :-(y)
- na co dzień po płaskim biegam w Mizuno (ukochane i jedyna najlepsze) Riderach 13 i 16 oraz Brooksach Launch
- zastanawiam się nad: Mizuno Cabrakan 2, Mizuno Ascend 7 lub Asics Lahar 4, tylko co opis inne zdanie:-( czy nadają się w góry czy raczej tylko "do lasu"
które byście polecili, które odpuścić? oczywiście otwarta jestem też na inne sugestie.

czekam na opinie specjalistów:-)
Awatar użytkownika
Suunto
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przymierzam się do Asics Lahar 4 z planem rekreacyjnego biegania po leśnych pagórkach.
Leśne 5k - 19:16 (GPS: wznios: 55m; spadek: 59m).
Leśne 10k - 38:48 (GPS: wznios: 102m; spadek: 109m).
Awatar użytkownika
pioropusz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nawiasem mówiąc Walsh -e, w trzech modelach są już dostępne na polskim rynku, co by nie było reklamy linka podam na priv.
http://www.dailymile.com/people/MateuszW , www.off-trail.pl
kropinho
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:44:41

Nieprzeczytany post

Witam.Lubię pośmigac po górach teraz biegam w asics tambora 2,ale w oko wpadły mi Adidas Kanadia 4 TR GTX,nie przemakalne podobno :?: ma ktoś do czynienia z tym modelem ?
Pozdro :wink:
10km-00:44:41
21 km 97,5m-1:43:54
Ludziowiec
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:02
Życiówka w maratonie: 3:20:20

Nieprzeczytany post

Z tymi butami górskimi, to faktycznie niezły bigos... Gdzieś doczytałem (przed chęcią zakupu), że Inov8 chyba Rocklity mają taką budowę, że mimo wszystko są bardziej dla pronatorów, choć przecież najczęściej firmy do butów górskich taniej charakterystyki nie podają z kilku powodów. A kopyto po wielu kilometrach w górach jest mniej stabilne iż np. w Wingsach czy Cascadiach.

Dużo dobrego słyszałem także o Speedcrossach. Tyle, że charakterystyka bieżnika powinna zastanowić każdego początkującego w biegach górskich. Słusznie zauważa się, że maja bieżnik agresywny, jednakże tenże bieżnik powoduje, że stopa zatrzymuje się niemal w miejscu. A to już, bez nauki - porządnej - ZBIEGANIA lekceważyć nie można...

Po góreczkach i pagórkach nieco bardziej wymagających biegam obecnie (to już ostatki, bo ... nie ma co) w Asicsach Moriko G-TX z Gore... Sznurowanie - masakra (Ja pewnie też skoro dotąd ich nie zmieniłem). Trzymanie stopy - żal. Ale to są jednocześnie jedyne Asicsy jakie miałem, które przebiegły... sporo i są niemal jak nowe. Dodatkowo na błocie, zbiegając z wzniesień i pagórków trzymają podłoża. Podbiegi treningowo po kilkanaście kilometrów, to dość dobre wrażenia i niezła wygoda, szczególnie rpzy zbiegach (szeroki przód). Natomiast gdy mamy do czynienia z większymi kamieniami, to trochę jednak zjeżdżają, choć samo ich czucie jest oczywiście niewielkie, by nie rzec znikome. Nam asfalcie - da się przebiec i grubo powyżej dwudziestu, tylko po co? Różnica ogromna. Zimą spod stopy dość nieźle odpada śnieg, błoto. Niestety dość długo chlupią, a Gore nasiąka trochę jakby nazbyt szybko...
Dlaczego tak dużo o Asicsach? Bo to kolejny but treilowy, crossowy, tej Firmy, który używam. I chyba jednak pozostaną (z nowymi sznurowadłami) jako but treningowy do biegów górskich.

A co do Mizuno - dla mnie na szlaki (ścieżki, drogi gruntowe, leśne dukty z niezbyt głębokim śniegiem), na asfalt to buty zdecydowanie najlepsze (no jeszcze Nike AIR) z modelem Precision. Tyle, że to nie góry :nienie:

Pozdrawiam
Jeśli pokonasz co wcześniej nie znałeś, to poznanie właśnie rozpocząłeś od siebie.
kropinho
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:44:41

Nieprzeczytany post

A wie może ktoś gdzie można kupić Adidas kanadia 4 nr.46 lub 46 2/3 bo u mnie w Bielsku to ciężko z takim rozmiarem :cry: jak ktoś zna jakąś stronkę to prosił bym o linka ;-)
10km-00:44:41
21 km 97,5m-1:43:54
nimfa_blotna
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kanadie widziałam w Martes sport (czy jakoś podobnie) na Sarnim Stoku, ale nie wiem jak rozmiarówka. W Intersporcie w Sferze też chyba były.
Najlepiej zadzwoń do sklepów i podpytaj :)
Obrazek

BLOG: viewtopic.php?f=57&t=36443
KOMENTARZOWNIA: viewtopic.php?f=28&t=36495
sopel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy ktoś z was biega w kanadiach xc? Wydają się dość fajne, niski profil, podobno drop 6mm. Jest ich dużo w sklepach a nikt o nich nie pisze :niewiem: dokładnie te: http://www.fabrykacen.itl.pl/allegro/Q22225/7.jpg
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ