Nierozciągnięcie, sztywność podczas biegania

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
SebA1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Od dłuższego czasu mam problem. Podczas biegania sztywnieje mi dolna cześć lędźwiowa kręgosłupa w taki sposób że czuje duży dyskomfort i muszę na chwile się zatrzymać i rozruszać się poprzez dynamiczne skłony tułowia. Ponadto podczas biegania odczuwam szybkie zmęczenie mięśni i ogólnie czuje brak rozciągnięcia na nogach tzn łydki, mięśnie czworoboczne i co najważniejsze mięśnie pośladków. Sztywność mięśni pośladków ograniczają mi ruch do tego stopnia, że podczas siedzenie jak założę nogę na nogę to czuje naprężenie i po chwili drętwieje mi kończyna. Kiedyś dużo biegałem i uprawiałem Parkour ale nie zawsze przykładałem uwagę na rozciąganie mięśni. Chciałem po przerwie wrócić do sportu i zacząć biegać tak aby czuć satysfakcje i wiedzieć rezultaty. Moje pytanie jest od czego zacząć i jakimi ćwiczeniami polepszyć swoją sytuacje w której jestem aby nie odczuwać takiego dyskomfortu podczas biegania. Jakieś wskazówki, rady poproszę osób, które mają podobny problem lub osób które wiedzą jak mi pomóc.
PKO
Awatar użytkownika
fizjo.biega
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Spróbuj do swojej rozgrzewki dołączyć stretching jak na rysunku. Ból pleców może wynikać z mało elastycznych mięśni kulszowo-goleniowych. Fixują miednicę i powodują za dużo zgięcia w odc lędźwiowym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ