Nierozciągnięcie, sztywność podczas biegania
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Od dłuższego czasu mam problem. Podczas biegania sztywnieje mi dolna cześć lędźwiowa kręgosłupa w taki sposób że czuje duży dyskomfort i muszę na chwile się zatrzymać i rozruszać się poprzez dynamiczne skłony tułowia. Ponadto podczas biegania odczuwam szybkie zmęczenie mięśni i ogólnie czuje brak rozciągnięcia na nogach tzn łydki, mięśnie czworoboczne i co najważniejsze mięśnie pośladków. Sztywność mięśni pośladków ograniczają mi ruch do tego stopnia, że podczas siedzenie jak założę nogę na nogę to czuje naprężenie i po chwili drętwieje mi kończyna. Kiedyś dużo biegałem i uprawiałem Parkour ale nie zawsze przykładałem uwagę na rozciąganie mięśni. Chciałem po przerwie wrócić do sportu i zacząć biegać tak aby czuć satysfakcje i wiedzieć rezultaty. Moje pytanie jest od czego zacząć i jakimi ćwiczeniami polepszyć swoją sytuacje w której jestem aby nie odczuwać takiego dyskomfortu podczas biegania. Jakieś wskazówki, rady poproszę osób, które mają podobny problem lub osób które wiedzą jak mi pomóc.
- fizjo.biega
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Spróbuj do swojej rozgrzewki dołączyć stretching jak na rysunku. Ból pleców może wynikać z mało elastycznych mięśni kulszowo-goleniowych. Fixują miednicę i powodują za dużo zgięcia w odc lędźwiowym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.