pęknieta łąkotka = wyrok = koniec biegania

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, no wyszło szydło z worka, mam pękniętą łąkotkę. Z informacji jakie przeczytałem w internecie, wynika że już jest po mnie. Są tu jakieś osoby które mają w tej materii jakieś doświadczenie? Mam na myśli przeszli artroskopie, albo popieprzyli diagnozę i biegali z uszkodzoną? Przyznam się szczerze, że jestem załamany tym wynikiem badania :(
PKO
stowka
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:27:50

Nieprzeczytany post

Bez paniki.
Moją przygodę z bieganiem rozpocząłem po 2 artroskopiach: usunięcie częsci łąkotki oraz rekonstrukcji wiązadeł.
Przerwa tak, ale koniec z bieganiem nie.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, 10:17 przez stowka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piotrek niezależnie czy potrzebujesz artroskopii czy nie to na pewno będziesz biegał, po prostym zabiegu na łąkotce to jest czas przerwy około 3 miesiące. Jaki wyrok chłopie?
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze:Z informacji jakie przeczytałem w internecie, wynika że już jest po mnie.
Tuż obok jest wątek o podobnym wydźwięku, a wśród wpisów niezwykle celny Starego Konia, który ośmielam się przytoczyć i zadedykować: Internet to takie miejsce, że jak wyskoczy ci krosta i wpiszesz np "czerwona krosta" to po trzech godzinach googlania dochodzisz do wniosku, że nic tylko jechać nad morze, iść na plażę i przyzwyczajać się do piachu....
aswalt
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51.05
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mogę potwierdzić słowa poprzedników. Również miałem poważny problem z łąkotką (i nie tylko z nią) i wróciłem do sprawności, a nawet do pełnej sprawności. Podstawą jest teraz odpowiednie leczenie i brak pośpiechu - jeśli wrócisz do biegania zbyt szybko, równie szybko znowu będziesz musiał sobie robić przerwę. Powoli i systematycznie wracaj do zdrowia, a będzie dobrze!
http://www.absurdum.pl - mój kawałek sieci

Waga: 125 --> 90
j23jm
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

3 miesiące po artroskopii kolana gdzie była szyta łękotka powrót do biegania nierealne minimum 6 miesięcy ,u mnie to trawło 8 miesięcy
Obrazek
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Po szyciu jest inaczej pisałem o prostym zabiegu typu usunięcie fragmentu i tak pewnie zaproponują Piotrowi jeśli w ogóle będzie to konieczne
Piotr_Z
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze:Witam, no wyszło szydło z worka, mam pękniętą łąkotkę. Z informacji jakie przeczytałem w internecie, wynika że już jest po mnie. Są tu jakieś osoby które mają w tej materii jakieś doświadczenie? Mam na myśli przeszli artroskopie, albo popieprzyli diagnozę i biegali z uszkodzoną? Przyznam się szczerze, że jestem załamany tym wynikiem badania :(
Piotrek, żaden wyrok zobacz http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 62#p559762
5 km 00:22:32 (Grand Prix Pionek 13.10.2013), półmaraton 01:58:57 (8 Półmaraton Warszawski 2013) maraton 04:13:37 (35 MARATON WARSZAWSKI 2013)
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I ja się pod tym podpiszę. 7 maja miałem artroskopię, podczas której usunięto kawałek łąkotki, resztę zespawano ( tak to wyglądało na monitorze ) i wycięto trochę przerośniętej błony.
Dzisiaj to już kolejny dzień, kiedy chodzę bez kul, właściwie jak chodziłem wcześniej bez żadnej różnicy. Oczywiście wykonuję zestaw ćwiczeń, chłodzę, jeżdżę na rowerze stacjonarnym i z trudem powstrzymuję się żeby nie wsiąść na normalny i trochę pokręcić. Z dnia na dzień zauważylem ogromną poprawę w funkcjonowaniu nogi i prognozuję, że w pierwszym tygodniu czerwca, wyjdę już potruchtać. Tylko i wyłącznie rozsądek oraz przyrzeczenie żonie, że zastosuję się do wszelkich wskazówek lekarza i rehabilitanta, powstrzymują mnie na du...e :usmiech:
Acha, mam 35 lat ale jak to zauważył kolejny już lekarz, na mnie to goi się jak na psie.

PS Wczoraj miałem okazyjnie zrobione badanie pulsoksymetryczne i po 3 miesiącach niebiegania ( truchtów po 3-5km z żoną nie liczę ), a częstszego użytkowania roweru, jak badający zobaczył moje wyniki, to mocno się zaniepokoił.
Puls 42 :hej: ( norma dla wieku 60-90 )
Wysycenie tlenem 99,39 ( norma 95-99 )
Stosunek objętości komora/aorta 8,89 ( norna 2,7 - 4,8 ), jak to określił po wywiadzie, częsta przypadłość u "wyczynowców". To ostatnie najpierw mnie rozbawiło, a potem podbudowała, choć z wyczynem w sporcie, to u mnie daleko.

Dlaczego to pisze, ano dlatego, że nawet taki ktoś jak ja, kiedyś palący astmatyk, alergik i do 12 roku życia, prawie stały mieszkaniec wszelkiej maści sanatariów, może mieć dobre, a nawet bardzo dobre wyniki zdrowotne ( potwierdzeniem może być również to, że regularnie oddaję krew, co w przypadku astmatyków, nie jest normą ), a wszystko to, dzieki bieganiu :taktak:
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piotr_Z pisze:
piotrek90 pisze:Witam, no wyszło szydło z worka, mam pękniętą łąkotkę. Z informacji jakie przeczytałem w internecie, wynika że już jest po mnie. Są tu jakieś osoby które mają w tej materii jakieś doświadczenie? Mam na myśli przeszli artroskopie, albo popieprzyli diagnozę i biegali z uszkodzoną? Przyznam się szczerze, że jestem załamany tym wynikiem badania :(
Piotrek, żaden wyrok zobacz http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 62#p559762

A to miałeś wycięty fragment? Czy tak całą łąkotkę przyśrodkową? Pęknięcie pęknięciu nie równe, tak samo jak i kolano kolanu :)

Nie no, w moim przypadku dałem siana dupie, i przesiadłem się tymczasowo na rower. Robię tak po 250km w tyg :-) i czekam, co powie kolejny specjalista - termin 19 lipca.

Na początku bardzo ciężko mi było zaakceptować fakt, że z bieganiem trzeba sobie dać na razie spokój, ale z czasem się przyzwyczaiłem. W ogóle to się wybieram rowerem nad morze, więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło (chyba) :hej:
Piotr_Z
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze:
Piotr_Z pisze:

A to miałeś wycięty fragment? Czy tak całą łąkotkę przyśrodkową? Pęknięcie pęknięciu nie równe, tak samo jak i kolano kolanu :)

Nie no, w moim przypadku dałem siana dupie, i przesiadłem się tymczasowo na rower. Robię tak po 250km w tyg :-) i czekam, co powie kolejny specjalista - termin 19 lipca.

Na początku bardzo ciężko mi było zaakceptować fakt, że z bieganiem trzeba sobie dać na razie spokój, ale z czasem się przyzwyczaiłem. W ogóle to się wybieram rowerem nad morze, więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło (chyba) :hej:
Prawe całą :ech: , wtedy nie słyszano i
o zszywaniu i implantach
5 km 00:22:32 (Grand Prix Pionek 13.10.2013), półmaraton 01:58:57 (8 Półmaraton Warszawski 2013) maraton 04:13:37 (35 MARATON WARSZAWSKI 2013)
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piotr_Z pisze: Prawe całą :ech: , wtedy nie słyszano i
o zszywaniu i implantach

No tak, medycyna idzie do przodu. Szkoda że tylko tak wolno, i nie wiadomo nigdy czy w dobrym kierunku :)

Nic dzięki za słowa otuchy :) Tak jak pisałem, na razie próbuję utrzymać a nawet podnieść kondycję na rowerze. M.czworoboczne i mi się wzmocniły :hej: Wróciłem także do pływania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ