Kilka pytań
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Witam.
Wydaje mi się, że jestem specyficznym przypadkiem . Mam 24 lata 180 cm wzrostu i ważę 86 kg. Nie przeszkodziło mi to jednak nabiegać 43 min na 10km bez większego przygotowania ( wcześniej przepracowałem zimę pod półmaraton i przebiegłem go w poznaniu w czasie 1:43- przed zimą ważyłem 90kg ) Od wczoraj zacząłem realizować trening Bartoszaka pod 40min/10 km, następnie chcę uderzyć w plan 35min/10km . Zaraziłem się bieganiem od nowa. Biegałem za dzieciaka, średnie dystanse (życiówka 1000m 2:38 600m 1:26). Stąd takie wyniki, wydaje mi się, ze pomimo + 20 kg i 7 letniego zastoju (sporadyczne bieganie + pilka nożna) mięśnie pamiętają że kiedyś biegały
Zacząłem stosować dietę :
1 posiłek - owsianka + serek wiejski + banan
kolejne 5 posiłków (co 3 godziny) to kurczak/tuńczyk + ryż + warzywa o niskim indeksie glikemicznym (pomidor, sałata, cebula)
ostatni posiłek to omlet z 8 białek
Celem diety jest waga poniżej 80 kg do dnia 6 października.
W sumie nie wyglądam na grubasa ale mam trochę tłuszczu tu i tam.
Pytanie brzmi: Czy dodać jakąś suplementację? Jakiś spalacz tłuszczu? Białko kazeinowe na noc? BCAA?
pozdrawiam i czekam na odpowiedź
edit :
w dni nietreningowe siłownia :
Obiegi 2 ćw na kazdą partię ( bez nóg) x 4 + 60min aerobów (rowerek, orbitrek)
Wydaje mi się, że jestem specyficznym przypadkiem . Mam 24 lata 180 cm wzrostu i ważę 86 kg. Nie przeszkodziło mi to jednak nabiegać 43 min na 10km bez większego przygotowania ( wcześniej przepracowałem zimę pod półmaraton i przebiegłem go w poznaniu w czasie 1:43- przed zimą ważyłem 90kg ) Od wczoraj zacząłem realizować trening Bartoszaka pod 40min/10 km, następnie chcę uderzyć w plan 35min/10km . Zaraziłem się bieganiem od nowa. Biegałem za dzieciaka, średnie dystanse (życiówka 1000m 2:38 600m 1:26). Stąd takie wyniki, wydaje mi się, ze pomimo + 20 kg i 7 letniego zastoju (sporadyczne bieganie + pilka nożna) mięśnie pamiętają że kiedyś biegały
Zacząłem stosować dietę :
1 posiłek - owsianka + serek wiejski + banan
kolejne 5 posiłków (co 3 godziny) to kurczak/tuńczyk + ryż + warzywa o niskim indeksie glikemicznym (pomidor, sałata, cebula)
ostatni posiłek to omlet z 8 białek
Celem diety jest waga poniżej 80 kg do dnia 6 października.
W sumie nie wyglądam na grubasa ale mam trochę tłuszczu tu i tam.
Pytanie brzmi: Czy dodać jakąś suplementację? Jakiś spalacz tłuszczu? Białko kazeinowe na noc? BCAA?
pozdrawiam i czekam na odpowiedź
edit :
w dni nietreningowe siłownia :
Obiegi 2 ćw na kazdą partię ( bez nóg) x 4 + 60min aerobów (rowerek, orbitrek)
- scouser
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:03
Dietę masz bardzo dobrą, więc tego się trzymaj. Spalacze? To chemia, która raczej nie jest potrzebna, białko kazeinowe jest również zbędne bo to nic innego jak twaróg czy serek wiejski(fajny posiłek na noc) a bcaa? Moim zdaniem wystarczy jeść sporo jajek 

-
- Zaprawiony W Bojach
Moje ostatnie odkrycie to komosa ryżowa - zawiera komplet aminokwasów niezbędnych dla człowieka. Można jeść surowo, po skiełkowaniu, lub gotować jak ryż. Możesz stosować jako zamiennik ryżu w swoim menu.
Może basen dorzucisz do kompletu treningowego?
-
- Wyga
- Kontakt:
nie lubię pływaćKlanger pisze:Moje ostatnie odkrycie to komosa ryżowa - zawiera komplet aminokwasów niezbędnych dla człowieka. Można jeść surowo, po skiełkowaniu, lub gotować jak ryż. Możesz stosować jako zamiennik ryżu w swoim menu.

nie mogę nigdzie na forum znaleźć jak ma biegacz ćwiczyć na siłowni ...
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
dzkzsl Ty masz dobry wynik wpisany w swoim DNA!
Nie musisz stosować żadnej diety a i tak waga stopniowo będzie spadać do tej optymalnej. Uważam, że spokojnie za dwa lata pobiegniesz poniżej 35 minut na 10km -sam sie przekonasz. Zresztą jesteś jeszcze bardzo młody i jeszcze zadziwisz siebie i innych.
Powodzenia
Nie musisz stosować żadnej diety a i tak waga stopniowo będzie spadać do tej optymalnej. Uważam, że spokojnie za dwa lata pobiegniesz poniżej 35 minut na 10km -sam sie przekonasz. Zresztą jesteś jeszcze bardzo młody i jeszcze zadziwisz siebie i innych.
Powodzenia
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Wyga
- Kontakt:
Powiedzcie mi proszę ile owsianki jeść z rana? I jak dziennie mam spożywać 2 worki ryżu to jak wagowo zamienić to na ciemny makaron?
-
- Wyga
- Kontakt:
Panowie i Panie. Pytanie ! b. ważne ! wyliczyłem, że na tej diecie dostarcza około 2100 kcal 210g biłka 220g węglowodanów i 33g tłuszczu. Czy to aby nie za mało węgli? i ogólnie kcal?