Buty do szybkich treningów na bieżni
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam!
Jestem biegaczem średniodystansowym- trenuję na 800m, czasami biegam też 400. Potrzebuję waszej pomocy w doborze butów. Biegam głównie na tartanowej bieżni, szybkie odcinki 300m, 500m itd., w związku z czym potrzebuję butów dynamicznych, które pozwolą mi na mocne wybicie ze śródstopia. Myślałem nad którymiś z lekkich butów startowych, lecz nie wiem jaki model wybrać i czy w ogóle w moim przypadku mają one jakikolwiek sens. W tym okresie przygotowawczym biegałem w tanich adidasach (nawet nie znam modelu), ale teraz kiedy biega się szybsze odcinki odczuwam duży dyskomfort i czuję, że deformują mi krok biegowy. Czy ktoś mógłby doradzić mi jakie buty będą odpowiednie dla mnie?
Jestem biegaczem średniodystansowym- trenuję na 800m, czasami biegam też 400. Potrzebuję waszej pomocy w doborze butów. Biegam głównie na tartanowej bieżni, szybkie odcinki 300m, 500m itd., w związku z czym potrzebuję butów dynamicznych, które pozwolą mi na mocne wybicie ze śródstopia. Myślałem nad którymiś z lekkich butów startowych, lecz nie wiem jaki model wybrać i czy w ogóle w moim przypadku mają one jakikolwiek sens. W tym okresie przygotowawczym biegałem w tanich adidasach (nawet nie znam modelu), ale teraz kiedy biega się szybsze odcinki odczuwam duży dyskomfort i czuję, że deformują mi krok biegowy. Czy ktoś mógłby doradzić mi jakie buty będą odpowiednie dla mnie?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
A dlaczego takich bądź co bądź specjalistycznych treningów nie chcesz biegać w kolcach? Tak chyba byłoby lepiej. Kolce na tartan a treningówki na rozbiegania i zakresy.
-
- Rozgrzewający Się
Nie można wszystkiego biegać w kolcach, to by było samobójstwo. Takie treningowe odcinki biega się w normalnych butach, a dopiero jakiś miesiąc przed pierwszymi startami wchodzi się w kolce. Praktycznie całą zimę biega się w butach, więc zakup obuwia o którym pisałem będzie jak najbardziej słuszny. Ktoś potrafi mi doradzić?
- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Ryan Hall (maratonczyk) robi treningi na biezni w Asicsach Excesl 33, ale praktycznie wszystkie startowki
nadaja sie na bieznie- ja mam Asicsa stara Piranie -do tej pory uzywam.
nadaja sie na bieznie- ja mam Asicsa stara Piranie -do tej pory uzywam.
-
- Rozgrzewający Się
Z tego co czytałem startówki z zasady są pozbawione zbędnych systemów itp., więc czy przy codziennym, ale w porównaniu z treningami pod maraton/10km niezbyt intensywnym użytkowaniu nie zużyją się zbyt szybko?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
Jak się podeszwa zedrze (tzn. będziesz się ślizgać) to znaczy, że startówki się zużyły
Jak nie chcesz kolców to polecam np. Saucony Type A5 - są naprawde bardzo lekkie.

- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Adidas Feader II to akurat kategoria stabil-specjalnie wzmocniona przeciwko ruchom bocznym,
co akurat na biezni ma miejsce -wez to pod uwage, ale jak ci to nie przeszkadza to fajny but.
Cena 95 Euro
co akurat na biezni ma miejsce -wez to pod uwage, ale jak ci to nie przeszkadza to fajny but.
Cena 95 Euro