Ogromna zaletą 910 jest dokładność pomiaru tempa chwilowego. Przy jego określaniu korzysta nie tylko z gps-a ale też czujnika bezwładnościowego.
Korzystam z niego na zawodach kiedy zwłaszcza na początku łatwo "pójść za tłumem"
Bateria w 910 ładuje się ok. godziny
garmin 610 vs 910 a może coś innego ?
- pulchniak
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,29
- Życiówka w maratonie: 3,33,58
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Z kolei z moich obserwacji wynika, że to dość mocno dyskusyjna zaleta. Tempo chwilowe podawane w oparciu o ten dodatkowy czujnik jest bardzo mocno zawyżane na starcie i nie można na nim polegać. Przynajmniej w moim egzemplarzu.pulchniak pisze:Ogromna zaletą 910 jest dokładność pomiaru tempa chwilowego. Przy jego określaniu korzysta nie tylko z gps-a ale też czujnika bezwładnościowego.
Korzystam z niego na zawodach kiedy zwłaszcza na początku łatwo "pójść za tłumem"
Bardziej wiarygodne odczyty tempa chwilowego otrzymamy po dołączeniu foot pada ale ten równie dobrze działa także ze sporo tańszym 610.
- pulchniak
- Zaprawiony W Bojach
W moim tak było na początku. Po jakimś czasie zaczął pokazywać te tempa bardzo przyzwoicie.Kolaj pisze:Z kolei z moich obserwacji wynika, że to dość mocno dyskusyjna zaleta. Tempo chwilowe podawane w oparciu o ten dodatkowy czujnik jest bardzo mocno zawyżane na starcie i nie można na nim polegać. Przynajmniej w moim egzemplarzu.pulchniak pisze:Ogromna zaletą 910 jest dokładność pomiaru tempa chwilowego. Przy jego określaniu korzysta nie tylko z gps-a ale też czujnika bezwładnościowego.
Bardziej wiarygodne odczyty tempa chwilowego otrzymamy po dołączeniu foot pada ale ten równie dobrze działa także ze sporo tańszym 610.
Mam wrażenie że jest jakiś algorytm który pobiera dane z czujnika bezwładnościowego i porównuje je z gps-em na tej podstawie "ucząc" się prawidłowych wskazań.
Adam (naczelny) też sobie chwalił taką funkcję.
A foot pad ma jedną wadę (przynajmniej w 910, nie wiem jak w innych modelach). Jak go włączasz to nie masz danych z gps-u. I pojawiają się większe błędy pomiaru na dłuższych dystansach. Zaznaczam że nigdy nie korzystałem z foot pada i powtarzam informacje o nim z drugiej nogi że się tak wyrażę.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
O jakie dane konkretnie chodzi? W przypadku 310XT po podpięciu FP dane dotyczace tempa chwilowego idą właśnie z FP a cała reszta z GPS. nie wydaje mi się żeby w 910 było inaczej. choć przyznaję że tego drugiego zegarka nie używałem.pulchniak pisze:A foot pad ma jedną wadę (przynajmniej w 910, nie wiem jak w innych modelach). Jak go włączasz to nie masz danych z gps-u.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- pulchniak
- Zaprawiony W Bojach
Ta informacja jest stąd (post Ryszarda N pod koniec 3 strony)
Natomiast po sprawdzeniu na forums.garmin.com twierdzą że prędkość chwilowa jest z foot pod-a a dystans z gps-u. Nie miałem nigdy tego czujnika na stopę stąd ta nieścisłość.
Jeżeli faktycznie mierzy tak jak piszesz to foot pad wydaje się być dobrym rozwiązaniem.
Sam używam 910 do treningów tri i wsparcie do pływania na basenie jest bardzo dobre. Szybciej łapie sygnał gps w porównaniu do 310 której też używałem i jest w stosunku do niej mniejszy. Mam też wrażenie że dokładniej rysuje przebiegnięty ślad biegu ale tu różnice są naprawdę niewielkie.
Jak dla mnie jedyna wada tego pulsometru to błędy pomiaru pulsu które pojawiają się od czasu do czasu. Temat był dość szeroko omawiany w innych wątkach dotyczących 910 na portalu bieganie.pl więc nie będę tego rozwijał.
Też brałem pod uwagę Suunto ale w momencie zakupu miał dużo słabsze software.
Natomiast po sprawdzeniu na forums.garmin.com twierdzą że prędkość chwilowa jest z foot pod-a a dystans z gps-u. Nie miałem nigdy tego czujnika na stopę stąd ta nieścisłość.
Jeżeli faktycznie mierzy tak jak piszesz to foot pad wydaje się być dobrym rozwiązaniem.
Sam używam 910 do treningów tri i wsparcie do pływania na basenie jest bardzo dobre. Szybciej łapie sygnał gps w porównaniu do 310 której też używałem i jest w stosunku do niej mniejszy. Mam też wrażenie że dokładniej rysuje przebiegnięty ślad biegu ale tu różnice są naprawdę niewielkie.
Jak dla mnie jedyna wada tego pulsometru to błędy pomiaru pulsu które pojawiają się od czasu do czasu. Temat był dość szeroko omawiany w innych wątkach dotyczących 910 na portalu bieganie.pl więc nie będę tego rozwijał.
Też brałem pod uwagę Suunto ale w momencie zakupu miał dużo słabsze software.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Jest właśnie tak, FP daje tempo chwilowe, dystans leci z GPS. Używam w połączeniu z 310 i takie połączenie świetnie się spisuje podczas interwałów lub rytmów na krótkich odcinkach gdzie szybko potrzebujesz ustalić tempo chwilowe albo jeśli jesteś lamą biegową taką jak ja, która ma problem ze zbyt szybkim startem na zawodach
Za psie pieniądze kupiłem FP adidas micoach i jestem kontent 

"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Również potwierdzam, że tempo chwilowe jest brane z FP a dystans z GPSu (FR 610).