Pegasus +29 nike, proszę o opinie biegających w nich :)

Awatar użytkownika
szymcu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:51
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mikus1987 pisze:Wszystko zależy w zasadzie od stopy. Bo dla mnie pegasus 29 w miejscu śródstopia, jest nawet nieco za szeroki:)
Zgadzam się :bum:
PKO
Klimer
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

przyznam się, że nie zauważyłem wcześniej tego wątku (uciekł mi gdzieś w poszukiwaniach :/ )

mam pytanie do użytkowników tych butów:
- czy nadają się one dla osoby ważącej 100kg?
- czy są na tyle dobrze wentylowane, że nadadzą się na lato?
- jak z ich wytrzymałością?

polecacie jakieś dobre miejsce gdzie można je tanio zakupić?
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:20

Nieprzeczytany post

Hej,
niestety buty przeznaczone są dla osób ważących poniżej 80kg. I jest to wyraźnie zapisane w specyfikacji buta. Uważam, że przy Twojej wadze but nie sprawdzi się but dobrze. Ale mam dla Ciebie inną propozycję. But bardzo podobny ogólnie do pegasusa, a przeznaczony dla osób ważących powyżej 80kg! nike vomero 7. Znajomy ostatnio je kupował, (w tym samym czasie co ja pegasusy) waży 1120 kg i mówi, że w porównaniu do butów poprzednich (również do 80kg) jest ogromna różnica, i w końcu czuje co to jest amortyzacja w bucie biegowym, która przy tej wadze jak by na to nie patrzeć jest SZALENIE ważna. więc nie kupuj butów z racji na ich wygląd ale zastosowanie i możliwości! w Twoim przypadku vomero będzie dobrym wyborem( oczywiście jeśli typ Twojej stopy pasuje do tego buta) ja jestem biegaczem całkowicie neutralnym i biegam ze śródstopia, więc dla mnie pegasus 29 to na prawdę na treningi betonowe idealny but. Czasem trochę polnych ścieżek, ale niewiele. But nawet na dystansach 18 km sprawdza się świetnie. Podkreśla raz jeszcze dla Ciebie nie będzie odpowiedni z racji wagi!
Pozdrawiam
ps2. nie czuj się urażony ale piszę to w oparciu o wiele publikacji, uważam, że najpierw powinieneś popracować nad wagą, aby nie narobić sobie krzywdy bieganiem przy tej masie. No chyba, że masz ponad 2 metry wzrostu;)
Klimer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mikus1987, dzięki! Wkurza mnie właśnie to, że w niektórych sklepach zaznaczone jest że takie np. vomero 7 są dla 80+, ale nigdzie nie mogę znaleźć na ten temat konkretnych danych. Podobnie jak przy kurtce którą mam, nike rzuca 2-3 nazwami marketingowymi, ale nie daje pełnej specyfikacji :/ ktoś obraziłby się jakby było napisane "max weight: 80kg" ??

wcześniej czytałem też o vomero 7 i w sumie po Twoim poście wyszukałem w necie gdzie mogę takie zakupić i już się w nie zaopatrzyłem. Buty potrzebuję w miarę szybko. Domyślam się że gdybym kupił te pegasusy, to też by się sprawdziły, tylko z uwagi na moją wagę szybciej poszła by amortyzacja.

co do mojej masy :) trudno czuć się urażonym za dobre rady. Zawsze byłem ciężki i uprawiałem bardzo aktywnie sport (jeszcze gdy miałem naście lat) i moje ciało wyrosło chyba w przystosowaniu do tej wagi. Wiem że to za dużo, ale bieganiem+siłownią w ciągu ostatnich kilku miesięcy zrzuciłem już kilkanaście kilo, więc czuję że idę dobrą drogą. Dzięki za troskę (i dobrą poradę co do butów przede wszystkim!)
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ma problemu:) wiem jak ważne są takie opinie, bo również poszuiwałem podobnych przed zakupem pegasusów. Jednak nie posiadam ogromnej ilośći środków, więc zakup butów za 430 zł, które okazałyby się przestrzelone kompletnie trochę by mnie załamał.
Cieszę się, że zamówiłeś vomero bo uważam, że będzie z nich zadowolony choć to zawsze pojęcie względne:) jak wspomniałem znajomy bardzo sobie chwali:)

ps. oczywiście trzymam kciuki za dalszą redukcję:) no i biegaj bo to pomoże utrzymywać się w dobrej formie:)
Klimer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pegasusy 29 w Złotych Tarasach w Warszawie są po 329 zł., a ja swoje Vomero 7 kupiłem za 349 zł., więc wydaje mi się to rozsądnym wydatkiem (nie mam zamiaru wydawać 500 zł na buty, na moim poziomie zaawansowania).

w Vomero zrobiłem już pierwsze 30 kilometrowe rozbieganie i naprawdę fajnie się biegło. Minusem był oczywiście śnieg itp., ale wrażenia są jak najbardziej pozytywne. Zobaczymy jak z ich trwałością.
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:) no to się cieszę:) swoją drogą ja kupowałem w sklepie biegacza w Katowicach, a tam zawsze jest trochę drożej. Ale są plusy. Bdanie stopy, możliwośc przymierzenia wielu par itd itd:) no i fajna fachowa obsługa:)

Pozdrawiam i powodzenia
Awatar użytkownika
szymcu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:51

Nieprzeczytany post

mikus1987 pisze::) no to się cieszę:) swoją drogą ja kupowałem w sklepie biegacza w Katowicach, a tam zawsze jest trochę drożej. Ale są plusy. Bdanie stopy, możliwośc przymierzenia wielu par itd itd:) no i fajna fachowa obsługa:)

Pozdrawiam i powodzenia
Zgadza się w 100% :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ