chyba supinacja ? -fotka +stopy = jakie buty ?

dunker
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam jestem początkującym biegaczem i nie dośc ,że początkującym to jeszcze lecze teraz się z ITBS,ale jest coraz lepiej . Powoli zaczynam poszukiwania butów . Chciałbym was sie poradzić jakie buty byłyby najlepsze dla mnie .Poniżej zdjęcie prawdopodobnie supinacji .
Jeszcze jdwa pytanka czy powinienem iść do sklepu i pobiegać na bieżni i dobrać buty profesionalnie u fachowców czy takie zdjęcie jest wystarczającym potwierdzieniem mojego stylu biegania i śmiało można się zasugerować waszej opini i rad ?
Czy powinienem zmienić styl biegania tak aby nie używać właśnie zewnętrznej strony stopy czy to jest dopuszczalny typ biegania?

Obrazek

p.s cena nie gra roli ,nie to ,że jakiś zarobas jestem ,ale nie zamierzam żałować na buty .

edit: biegam głównie po aswalcie mam 1,73 wzrost waga 72kg wiek 35 lat

dziękuje i pozdrawiam
PKO
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MSZ powinieneś iść do sklepu - może raczej NIE w tym celu, w którym ludzie kształcą się na ortopedów i fizjoterapeutów (czyli nie po to, aby sprzedawca - choćby i najlepszy - analizował Twoje stopy i bieg pod względem ortopedycznym czy biomechanicznym) lecz po to, aby po prostu przymierzyć różne buty. Dla mnie kupowanie butów na odległość jest... hmmmm.... trochę karkołomne.

Jeśli biegasz ze śródstopia (czyli nie przetaczasz stopy z pięty jak to ma miejsce przy chodzeniu) to czemu miałbyś się aż tak bardzo przejmować odciskiem stopy na mokrym papierze? I jak chcesz na swoim aparacie ruchu wymusić bieganie nie na zewnętrznej krawędzi? Będziesz wymuszał bieg "na iksa" doginając stopy do środka? Poczytaj też o fazach kroku - chodzonego i biegowego - i jaką rolę pełnią w nich naturalne ruchy stopy: pronacja i supinacja, mające miejsce w odpowiednich momentach.
dunker
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

broń Boże ja nie zamierzam kupować butów przez internet w życiu .Wiem ,że muszę przymierzyć i dobrac odpowiednie buty o rozmiar lub puł większe itd. Lecz w pobliżu nie mam takiego sklepu który by oferował takie profesionalnie komputerowo dobieranie butów .
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Profesjonalne, komputerowe.... dobrze, że Twoje stopy się na tym nie wyznają :) Ja bym kupił takie buty, przy których to one a nie komputer zakrzykną w zachwycie "tak, w tych kapciach nam dobrze!". Normalne, mało technologiczne (te wszystkie usztywnienia, poduchy, systemy...), elastyczne i lekkie buty o niekosmicznej cenie. Pobiegaj, sprawdź jak Ci idzie, następną parę kupisz bardziej świadomie.

Komputerowe dobieranie zostawmy dla wyważania kół i mieszania farb w markecie ;)
dunker
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nie wiem jak oni to dobierają czy bieżnia jest podpięta pod kompa czy coś w tym stylu tak to nazwałem "komputerowe dobieranie" wiem ,że brzmi śmiesznie nie znam się .
Tylko aby popróbować jakieś buty muszę wiedzieć które dla supinajci dlatego chiałbym żeby ktoś napisał jakie modele
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ