Komentarz do artykułu Czy bieganie wydłuża życie?
-
- Zaprawiony W Bojach
Temat bieganie a choroby nowotworowe to trudny temat. Znam w środowisku biegaczy, których to dopadło. Nie truchtaczy lecz zawodników biegających na bardzo wysokim poziomie, czyli jak na amatora, wyniki poniżej trzech godzin w maratonie. Znam osoby które odeszły ale znam też osoby, którym, mając nowotwory z przerzutami, udało się z tego wyjść. Oczywiście, nie ma dowodów na to, że gdyby nie biegali to by ich to nie dotkneło. Być może, silny organizm sportowca pozwolił im się z tego wyrwać. Na to też nie ma dowodów. Mogę się jednak oprzeć na własnym przykładzie. W ubiegłym roku, przez sześć miesięcy przechodziłem terapię chemiczną w oparciu o Interferon. Zwykle, osoby leczone Interferonem mają biegunki, wymioty, wysoką temperaturę i utratę masy ciała. Mają kłopot aby wejść po schodach na pierwsze piętro. Ja, mniej lub więcej, biegałem. W końcowym okresie, przed ostatnią dawką Interferonu 20.11, wystartowałem 11.11 w Biegu Niepodległości. Jest faktem, że był to mój najgorszy wynik w życiu (57:xx), ale dotarłem do mety. Czy wpływ miał na to poziom wytrenowania ? Nie wiem, może genetyka a może cholera wie co,...
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Czyli jeśli biegam mam 44% mniejsze ryzyko że umrę? Nie wiem czy to niechlujne tłumaczenie, nie wczytywałem się w oryginalne wyniki badań ale w ten sposób się raczej nie przedstawia badań długości życia.Iwan pisze:Znane chyba od lat.bartosz_ pisze:Ciekawe te wnioski...Analiza wykazała, że ryzyko zgonu zmniejszyło się o 44% w przypadku mężczyzn i kobiet uprawiających jogging.
-
- Wyga
Ryzyko śmierci np. z powodu zawału rośnie wraz ze wzrostem wysiłku podczas biegania. Ale człowiek rozumny zanim zacznie biegać zrobi podstawowe i ponadpodstawowe (o ile to będzie konieczne) badania kardio,morfologia +mocz, zweryfikuje swoją dietę, zrobi przegląd stawów itp.
-
- Dyskutant
W odpowiedzi na to pytanie powiem tylko, że to się okaże po śmierci:)
hi hi
hi hi
..Samo zdrowie:) plus trochę uśmiechu na trasie