Jestem nowa i mam mnóstwo pytań

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
photomemories
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zacznę od tego że lubię ruch, od kilku lat skupiałam się tylko na "pedałowaniu" aż stwierdziłam, że może czas na coś innego czyli np biegi. I tutaj zaczynają się schody ponieważ w ciągu ostatnich dwóch lat miałam problemy ze stawem kolanowym (łąkotka, wysięki ale bez uczucia bólu). Jedna wizyta u znachora, który stwierdził "słaby staw kolanowy" zgarnął stówkę i odesłał do domu z receptą na Nimesil.
Pytanie głupie bo głupie, da się coś z tym zrobić by biegać i nie rozwalić kolana do końca?
Z góry dziękuję za wszelkie porady
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

da sie i to nie jest glupie pytanie ,pytanie tylko czy biegac dla samego siebie czy nakonkretne czasy, zawody ,czy jeszcze cos innego?
Jesli dla np:zdrowszego trybu zycia to 3 razy na tydzien styka po 35-45 minut,,pozdrawiam i nie odpowiadam na wszystko poniewaz teraz sie wlacza inni :hejhej:
photomemories
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie dla zdrowszego trybu życia i zgubienia kilku kg ;) pozdrawiam!
luki2011
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z biegiem czasu i przebytych kilometrów stawy się wzmocnią. Odpowiednie nawadnianie organizmu (8 szklanek wody dziennie) powoduje lepsza prace stawow. Mysle ze nic na sile tylko nalymi kroczkami do przodu.
photomemories
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie małymi kroczkami choć myślę, że kondycji nie mam najgorszej.
Zastanawiam się na doborem obuwia więc o tym muszę na spokojnie doczytać
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

luki2011 pisze:Z biegiem czasu i przebytych kilometrów stawy się wzmocnią. Odpowiednie nawadnianie organizmu (8 szklanek wody dziennie) powoduje lepsza prace stawow. Mysle ze nic na sile tylko nalymi kroczkami do przodu.
A tego to jeszcze nie słyszałem - czyli nie galaretki, glukozaminę a kranówkę na wzmocnienie stawów - bardzo ciekawe, ktoś jeszcze potwierdzi?
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

photomemories pisze:Pytanie głupie bo głupie, da się coś z tym zrobić by biegać i nie rozwalić kolana do końca?
Z góry dziękuję za wszelkie porady
Sorry za czarny humor (piątek!), ale tutaj nawet gościowi po amputacji doradziliby biegać! biegać! biegać! i wrzuciliby linka do planu Maraton < 3.45.
No przecież wiadomo, że z tymi kolanami to się nie masz co porywać. Szukaj tematów typu "Wzmocnienie stawu kolanowego - suplementy, ćwiczenia, rehabilitacja". A potem zacznij powoli truchtać.
krunner

EDIT: Jeśli masz możliwość to szukaj wyłącznie miękkich nawierzchni - leśne ścieżki, park ziemny, łąka, pole. Buty nie mają wtedy większego znaczenia.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2013, 16:24 przez krunner, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

axell pisze:
luki2011 pisze:Z biegiem czasu i przebytych kilometrów stawy się wzmocnią. Odpowiednie nawadnianie organizmu (8 szklanek wody dziennie) powoduje lepsza prace stawow. Mysle ze nic na sile tylko nalymi kroczkami do przodu.
A tego to jeszcze nie słyszałem - czyli nie galaretki, glukozaminę a kranówkę na wzmocnienie stawów - bardzo ciekawe, ktoś jeszcze potwierdzi?
1.1. Bóle stawów i zapalenie stawów
Powierzchnia stawowa w całości pokryta jest gładką warstwą chrząstki, która pozwala na swobodne wykonywanie ruchów. Substancja ta pod względem gładkości nawet pięciokrotnie przewyższa lód, a w większości, bo aż w 80%, zbudowana jest z wody. Jeśli okradamy ją z wody, staw zacznie w końcu zgrzytać, skrzypieć i trzaskać, zupełnie jak nienaoliwione drzwi. Tymczasem wzmożone tarcie może wywołać zwyrodnienie lub zapalenie stawów.
to akurat z http://portal.abczdrowie.pl/co-sie-dzie ... ijesz-wody

mi fizjoterapeuta mówił o nawadnianiu w kontekście ścięgien, bo akurat z achillesem mam problem, ale mniej wiecej o to samo chodzi.
Krzysiek
photomemories
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ilu ludzi tyle opinii.
Nawadniać organizm (piwo wchodzi w grę?), niby oszczędzać stawy (duuużo leżeć) ale wychodzić z domu (bo najwięcej wypadków zdarza się w domu) :hahaha:
Dzięki Panowie ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ