Jestem nowa i mam mnóstwo pytań
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zacznę od tego że lubię ruch, od kilku lat skupiałam się tylko na "pedałowaniu" aż stwierdziłam, że może czas na coś innego czyli np biegi. I tutaj zaczynają się schody ponieważ w ciągu ostatnich dwóch lat miałam problemy ze stawem kolanowym (łąkotka, wysięki ale bez uczucia bólu). Jedna wizyta u znachora, który stwierdził "słaby staw kolanowy" zgarnął stówkę i odesłał do domu z receptą na Nimesil.
Pytanie głupie bo głupie, da się coś z tym zrobić by biegać i nie rozwalić kolana do końca?
Z góry dziękuję za wszelkie porady
Pytanie głupie bo głupie, da się coś z tym zrobić by biegać i nie rozwalić kolana do końca?
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
da sie i to nie jest glupie pytanie ,pytanie tylko czy biegac dla samego siebie czy nakonkretne czasy, zawody ,czy jeszcze cos innego?
Jesli dla np:zdrowszego trybu zycia to 3 razy na tydzien styka po 35-45 minut,,pozdrawiam i nie odpowiadam na wszystko poniewaz teraz sie wlacza inni
Jesli dla np:zdrowszego trybu zycia to 3 razy na tydzien styka po 35-45 minut,,pozdrawiam i nie odpowiadam na wszystko poniewaz teraz sie wlacza inni

-
- Rozgrzewający Się
Zdecydowanie dla zdrowszego trybu życia i zgubienia kilku kg
pozdrawiam!

-
- Wyga
Z biegiem czasu i przebytych kilometrów stawy się wzmocnią. Odpowiednie nawadnianie organizmu (8 szklanek wody dziennie) powoduje lepsza prace stawow. Mysle ze nic na sile tylko nalymi kroczkami do przodu.
-
- Rozgrzewający Się
Zdecydowanie małymi kroczkami choć myślę, że kondycji nie mam najgorszej.
Zastanawiam się na doborem obuwia więc o tym muszę na spokojnie doczytać
Zastanawiam się na doborem obuwia więc o tym muszę na spokojnie doczytać
-
- Zaprawiony W Bojach
A tego to jeszcze nie słyszałem - czyli nie galaretki, glukozaminę a kranówkę na wzmocnienie stawów - bardzo ciekawe, ktoś jeszcze potwierdzi?luki2011 pisze:Z biegiem czasu i przebytych kilometrów stawy się wzmocnią. Odpowiednie nawadnianie organizmu (8 szklanek wody dziennie) powoduje lepsza prace stawow. Mysle ze nic na sile tylko nalymi kroczkami do przodu.
- krunner
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:53
Sorry za czarny humor (piątek!), ale tutaj nawet gościowi po amputacji doradziliby biegać! biegać! biegać! i wrzuciliby linka do planu Maraton < 3.45.photomemories pisze:Pytanie głupie bo głupie, da się coś z tym zrobić by biegać i nie rozwalić kolana do końca?
No przecież wiadomo, że z tymi kolanami to się nie masz co porywać. Szukaj tematów typu "Wzmocnienie stawu kolanowego - suplementy, ćwiczenia, rehabilitacja". A potem zacznij powoli truchtać.
krunner
EDIT: Jeśli masz możliwość to szukaj wyłącznie miękkich nawierzchni - leśne ścieżki, park ziemny, łąka, pole. Buty nie mają wtedy większego znaczenia.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2013, 16:24 przez krunner, łącznie zmieniany 1 raz.
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
axell pisze:A tego to jeszcze nie słyszałem - czyli nie galaretki, glukozaminę a kranówkę na wzmocnienie stawów - bardzo ciekawe, ktoś jeszcze potwierdzi?luki2011 pisze:Z biegiem czasu i przebytych kilometrów stawy się wzmocnią. Odpowiednie nawadnianie organizmu (8 szklanek wody dziennie) powoduje lepsza prace stawow. Mysle ze nic na sile tylko nalymi kroczkami do przodu.
to akurat z http://portal.abczdrowie.pl/co-sie-dzie ... ijesz-wody1.1. Bóle stawów i zapalenie stawów
Powierzchnia stawowa w całości pokryta jest gładką warstwą chrząstki, która pozwala na swobodne wykonywanie ruchów. Substancja ta pod względem gładkości nawet pięciokrotnie przewyższa lód, a w większości, bo aż w 80%, zbudowana jest z wody. Jeśli okradamy ją z wody, staw zacznie w końcu zgrzytać, skrzypieć i trzaskać, zupełnie jak nienaoliwione drzwi. Tymczasem wzmożone tarcie może wywołać zwyrodnienie lub zapalenie stawów.
mi fizjoterapeuta mówił o nawadnianiu w kontekście ścięgien, bo akurat z achillesem mam problem, ale mniej wiecej o to samo chodzi.
Krzysiek
-
- Rozgrzewający Się
Ilu ludzi tyle opinii.
Nawadniać organizm (piwo wchodzi w grę?), niby oszczędzać stawy (duuużo leżeć) ale wychodzić z domu (bo najwięcej wypadków zdarza się w domu)
Dzięki Panowie
Nawadniać organizm (piwo wchodzi w grę?), niby oszczędzać stawy (duuużo leżeć) ale wychodzić z domu (bo najwięcej wypadków zdarza się w domu)

Dzięki Panowie