mikus1987, dzięki! Wkurza mnie właśnie to, że w niektórych sklepach zaznaczone jest że takie np. vomero 7 są dla 80+, ale nigdzie nie mogę znaleźć na ten temat konkretnych danych. Podobnie jak przy kurtce którą mam, nike rzuca 2-3 nazwami marketingowymi, ale nie daje pełnej specyfikacji :/ ktoś obraziłby się jakby było napisane "max weight: 80kg" ??
wcześniej czytałem też o vomero 7 i w sumie po Twoim poście wyszukałem w necie gdzie mogę takie zakupić i już się w nie zaopatrzyłem. Buty potrzebuję w miarę szybko. Domyślam się że gdybym kupił te pegasusy, to też by się sprawdziły, tylko z uwagi na moją wagę szybciej poszła by amortyzacja.
co do mojej masy

trudno czuć się urażonym za dobre rady. Zawsze byłem ciężki i uprawiałem bardzo aktywnie sport (jeszcze gdy miałem naście lat) i moje ciało wyrosło chyba w przystosowaniu do tej wagi. Wiem że to za dużo, ale bieganiem+siłownią w ciągu ostatnich kilku miesięcy zrzuciłem już kilkanaście kilo, więc czuję że idę dobrą drogą. Dzięki za troskę (i dobrą poradę co do butów przede wszystkim!)