tragedia

valdi100
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1godz.10min.
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W lutym kupiłem buty asics virage 6 ,bez pośpiechu zgodnie z tym co radzili koledzy zaprawieni w bojach ,pół nr. większe . Po założeniu jest odpowiedni zapas i wszystko ok. Zrobiłem dwa treningi po około 6 km. Po dystansie około 4km w prawej stopie czuję dwa palce [3i4] jak mnie ocierają o czubek buta nawet mnie to boli. Po biegu jak idę do domu po paru minutach wszystko ok. buty jak ulał żadnego dyskonfortu! Co robić jestem załamany nikt nie uzna reklacacji ,a może buty jakoś się ulożą co radzicie?
PKO
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

valdi100 pisze:W lutym kupiłem buty asics virage 6 ,bez pośpiechu zgodnie z tym co radzili koledzy zaprawieni w bojach ,pół nr. większe . Po założeniu jest odpowiedni zapas i wszystko ok. Zrobiłem dwa treningi po około 6 km. Po dystansie około 4km w prawej stopie czuję dwa palce [3i4] jak mnie ocierają o czubek buta nawet mnie to boli. Po biegu jak idę do domu po paru minutach wszystko ok. buty jak ulał żadnego dyskonfortu! Co robić jestem załamany nikt nie uzna reklacacji ,a może buty jakoś się ulożą co radzicie?
Lipa. Za małe, jakby uciskały od spodu lub góry to rozbieganie mogło by pomóc, ale na za krótkie raczej nie pomoże.
Wiem, że niektórzy kupują na rozmiar lub + 0,5 ale ja osobiście nie znam biegacza który kupuje na taki styk buty. Ja minimum 1,5 numera większe a startówki 2 numery. Nigdy żadnych problemów ze stopami i paznokciami nie miałem. Na przyszłość ubierz chociaż 1,5 nr większe, jak bedą wygodne to bierz, stopa po 2-3h biegu podziękuje Tobie.
valdi100
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sprawdzałem teraz ,jeżeli stopę posunę ku początkowi buta to bez problemu od pięty wlkadam kciuk. MIerzyłem buty kalenji są identyczne.I tylko w jednej stopie dwa palce bolą .
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Hej..przeciez to wszystko kwestia jak mocno zasznurujesz buty....Pokombinuj

Na dole nieco mocniej...na grzbiecie stopy luzniej ( ucisk na tetnice grzbietową) i na gorze znowu mocniej....

Chodzi o to zeby stopa nie przesuwal sie w bucie w trakcie biegu do przodu...i tyle:):):):)

I nie zalamuj sie tak szybko byle czym.......jeszcze nie jeden paznokiec ci zejdzie......:):):)

Edek
valdi100
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Właśnie zrobiłem test zmieniłem sznurowanie, po prostu opuściłem ostatnią dziurkę w sznurowaniu, jest dużo lepiej choć powiem szczerze w kalenji Ekiden 50 czuję się bardziej konfortowo. Może to dlatego ze w nich biegałem od pażdziernika a nowych dopiero od marca.
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

valdi100 pisze:Sprawdzałem teraz ,jeżeli stopę posunę ku początkowi buta to bez problemu od pięty wlkadam kciuk. MIerzyłem buty kalenji są identyczne.I tylko w jednej stopie dwa palce bolą .
Skoro wkładasz kciuk za pięte to nie jest wina za małego rozmiaru. Pokombinuj z wiązaniem jak kolega pisał, możesz też spróbować pobiegać bez wkładki.
valdi100
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No własnie testuję zmieniłem wiązanie jest lepiej, też mi się wydaje że rozmiar dobry kciuk wcisnę za piętę a dwa rozmiary większe jak pisze kolego to nie przesada?
badzi0r
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mar.co pisze:... stopa po 2-3h biegu podziękuje Tobie.
Ja jestem taki dziwny ze stopa po godzinie albo szybciej mi sie kurczy, w kazdym razie dosc czesto musze przewiazac buty podczas biegu.
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

badzi0r pisze:
Mar.co pisze:... stopa po 2-3h biegu podziękuje Tobie.
Ja jestem taki dziwny ze stopa po godzinie albo szybciej mi sie kurczy, w kazdym razie dosc czesto musze przewiazac buty podczas biegu.
:) dobre, dobre :)
DamianS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:56:52

Nieprzeczytany post

Lepiej dobierać buty po długości wkładki. Numeracja to śliska sprawa. Virage 6 to pierwsze buty,które zaproponowałem kuzynowi. Nie mógł się przełamać, aby zamówić buty o 1cm większe od rozmiaru większej stopy. Szybko mi podziękował :))
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DamianS pisze:Lepiej dobierać buty po długości wkładki. Numeracja to śliska sprawa. Virage 6 to pierwsze buty,które zaproponowałem kuzynowi. Nie mógł się przełamać, aby zamówić buty o 1cm większe od rozmiaru większej stopy. Szybko mi podziękował :))
To fakt. Widać zresztą po tym, że:

rozmiar 46 (Asics),
45 (Brooks i New Balance) oraz
44,5 (Mizuno)

mają jednakowa długość wkładki. Wszystkie te rozmiary odpowiadają jednej długości wkładki – 29 centymetrów.

Także trzeba uważać.
Tutaj bardziej szczegółowa rozpiska:

http://natural-born-runners.pl/Tabela-r ... ol-21.html
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ