Bieganie a dieta Dukana
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dietę Dukana poleciłbym tylko osobom ze znaczną nadwagą, które chcą szybko uczynić "pierwszy krok" i zobaczyć wyniki, które ich zmotywują do dalszej pracy nad sobą. Z własnego doświadczenia nie polecam kuracji trwającej dłużej niż miesiąc, maksymalnie półtora - pozwala ona jednak osiągnąć już bardzo widoczne efekty. Sam byłem "na Dukanie" przez równe 3 miesiące i zrzuciłem 26 kg, jednak w drugiej połowie tego okresu odczuwałem znaczne osłabienie organizmu. Wtedy jeszcze nie biegałem, ale prawdopodobnie nie byłbym w stanie regularnie podejmować większego wysiłku fizycznego. Po zakończeniu diety w ciągu około roku przybrałem znowu na wadze ok. 13 kg (czyli połowę tego, co zgubiłem wcześniej) i bardzo mi się to nie spodobało - wtedy właśnie zacząłem biegać. Biegając przez rok, znowu zrzuciłem 10 kg i taką wagę (jeszcze niestety trochę za wysoką jak na biegacza) trzymam już od jesieni. Ale pocieszam się, że teraz zima, a na wiosnę waga znowu poleci 

Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Wg mnie Dukan to straszna dieta - jak każda która eliminuje całkowicie któryś z elementów odżywczych (węgle/tłuszcze/białko). Zdrowa dieta to zbilansowana dieta wg mnie. Sam jestem zdania, że trzeba ograniczyć węgle przy odchudzaniu, ale chyba nie aż w taki sposób jak nakazuje dieta Dukana. Znam osoby, którym leciały włosy, paznokcie po tej diecie. I ogólnie nie poleciłbym jej nikomu.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, 20:08 przez maly89, łącznie zmieniany 1 raz.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
może chciał napisać, że Dukan jest niepotrzebny z resztą innych diet (czyli tak jak i inne diety).prorok pisze:Powinno być "zresztą", a nie "z resztą", coraz więcej wtórnych analfabetów
Go Hard Or Go Home