Anemia a bieganie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Na badaniach krwi wyszła mi anemia, np. hemoglobina 11(norma 14-18), ewidentnie spowodowane to jest dietą ubogą w żelazo(bardzo ubogą), więc dieta do reklamacji i zaczynam jeść więcej dań bogatych w żelazo, jednakże mam do Was kilka pytań. Jaki ma wpływ anemia na bieganie? Czy to jest powodem mojego bardzo wysokiego tętna? Czy póki nie zwalczę jej nie mam co marzyć o dobrych wynikach? Dodam, że nie czuję się osłabiony, a po moim wyglądzie nikt by nie powiedział, że jestem anemikiem, w zasadzie jestem zdrowszy niż 95% moich rówieśników.
PKO
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Anemia ma wiele rodzajów i przyczyn. Zrobiłeś sobie badanie na poziom żelaza?
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie zrobiłem, ale uwierz mi że to wina mojej diety, do tego litrami piję(piłem) herbatę.
Awatar użytkownika
Martyna_K
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Anemia to poważna sprawa. Sama przez długi czas biegałam przy HGB na poziomie 7. Sapałam,dyszałam, kręciło mi się w głowie-a o efektach nie było nawet co marzyć :lalala: Także szybko się nawracamy na buraki,podroby(jeśli nie jesteś wege), pietruszkę,szpinak,brokuły. Da radę polubić ;)
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam od lat hemoglobinę poniżej normy, za to żelazo blisko górnej granicy normy. Suplementowanie żelaza (czy czegokolwiek innego) "w ciemno" jest błędem. Zrób sobie dodatkowe badania. BTW da się z tym żyć - ważne, że się dobrze czujesz, nie jesteś permanentnie zmęczony albo senny, nie męczysz się szybko podczas wysiłku.
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o zmęczenie podczas wysiłku, to nic powiedzieć nie mogę bo nie pamiętam żebym kiedyś się męczył bardziej/mniej, a senny jestem tylko jak mało sypiam, czyli naturalna reakcja.
Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moja żona ma niższy poziom, dodatkowe badania wykazały niedoczynność tarczycy, to zbyt poważna sprawa żeby zasiegac porad ma forum, idź do lekarza.
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

prorok pisze:Moja żona ma niższy poziom, dodatkowe badania wykazały niedoczynność tarczycy, to zbyt poważna sprawa żeby zasiegac porad ma forum, idź do lekarza.

A miała jakieś dodatkowe objawy poza anemią?
Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jakie są objawy anemii, że tak odpowiem pytaniem na pytanie.
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

prorok pisze:A jakie są objawy anemii, że tak odpowiem pytaniem na pytanie.
Cyferki na wynikach badań.
Mam sobie anemię - poziom hemoglobiny 10 - 11, jakos tak od 7 lat a żadnych innych objawów poza cyferkami.
Nie jestem blada, senna, nie męczę się, nie mam problemów z koncentracją, nie choruję. No nic po prostu.
Wiec pytam, bo moze tez powinnam sobie zrobić badanie tarczycy a nie przyjmowac uzasadnienie, ze kobiety tak miewają przez swoją babską fizjologię?
Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja nie jestem lekarzem, dodatkowe objawy to ciągłe zmęczenie, senność, chodzenie spać o 8 razem z dzieckiem, mroczki przed oczami, słaby apetyt, spadek wagi, zimne dłonie, brak siły, niemożność zejścia poniżej godziny na dyche.
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jedno u mnie się prawie zgadza - niemożność przebiegnięcia dychy powyżej godziny :D. Ok Dzięki za rady, ale nadal nie znam odpowiedzi na moje początkowe pytania, jakiś znawca może jest na forum?
Awatar użytkownika
pawkaz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:13
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niedokrwistość (anemia) może mieć zasadniczo trzy grupy przyczyn: zaburzenia produkcji krwinek w szpiku (niedokrwistości aplastyczne), niedobory (niedokrwistości z niedoboru żelaza czy z niedoboru witaminy B12) oraz niedokrwistości krwotoczne (spowodowane ubytkiem pełnej krwi). Najczęściej spotykane są niedokrwistości niedoborowe, w tym z niedoboru żelaza (niedostateczna podaż żelaza w diecie lub wadliwe wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym). Objawy, o których piszecie: bladość powłok, tachykardia (tętno spoczynkowe powyżej 90 uderzeń na minutę), wzmożona potliwość, ogólne osłabienie są objawem zdekompensowanej niedokrwistości i najlepiej widoczne są w niedokrwistościach krwotocznych. W takich przypadkach niedokrwistość rozwija się w krótkim okresie czasu. Człowiek ma jednak zdolność adaptowania się do niedokrwistości. Zwłaszcza w niedokrwistościach niedoborowych, gdzie w długim okresie czasu dochodzi do powolnego spadku stężenia hemoglobiny we krwi, objawy mogą nie występować. Zdarzało mi się widzieć starszych ludzi dobrze zaadoptowanych do stężeń Hg< 6 g/dl (normalnie jest to wskazanie do pilnego przetoczenia koncentratu krwinek czerwonych).

Wracając do Twoich pytań. Niedokrwistość stwierdzana w badaniach może być przyczyną zbyt szybkiego narastania Twojego tętna. W żadnym wypadku nie powinieneś jednak próbować suplementować się na własną rękę. Oprócz badania poziomu Hgb ważne są wyniki innych badań: wielkość krwinki, hematokryt, stężenie Hgb w krwince, poziom żelaza, całkowita i ukryta zdolność wiązania żelaza, poziomu witamin i wiele innych. Anemia wymaga wnikliwej diagnostyki ponieważ może być objawem groźnych chorób. Zasuwaj więc do lekarza pierwszego kontaktu albo nie trać czasu i atakuj hematologa.

Powyższe informacje mają wyłącznie charakter poglądowy i nie zastępują konsultacji lekarza specjalisty.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie jestem lekarzem, ale na logikę rzecz biorąc, anemia ma wpływ na bieganie, ponieważ masz za mało czerwonych krwinek i hemoglobiny, które transportują tlen. Podczas biegania zapotrzebowanie na tlen jest większe, więc krew musi szybciej krążyć, żeby go dostarczyć, więc serce musi bić szybciej lub mocniej, żeby ta krew szybciej krążyła. Poza tym sportowcy nie bez przyczyny dopingują się EPO, która zwiększa produkcję erytrocytów. W ogóle lekarz rodzinny na pewno wyjaśni Ci to lepiej, w końcu się na tym zna, a ja nie. I doradzi Ci, co z tym fantem zrobić.

Miewałam od czasu do czasu anemię, momentami dość ostrą, ale wtedy chodziłam po ścianach, kręciło mi się w głowie i miałam czarno przed oczami po wstaniu z krzesła. Na szczęście to się uspokoiło parę lat temu. Ale i tak miałam cały czas za niski hematokryt, na granicy normy lub zaraz pod nią. Odkąd zaczęłam regularnie biegać, mój hematokryt zrobił się wzorowy, jak nigdy :)
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
qca
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ciało biegacza odczuwa obniżoną zawartość żelaza we krwi ze zdwojoną siłą. Stan ten ma wyniszczający wpływ na wydajność i wytrzymałość podczas treningu. Anemia nie pojawia się nagle, nie znika również w krótkim czasie.
Jak rozwija się anemia?

W Twojej diecie jest zbyt mało żelaza, nie pokrywasz zapotrzebowania swojego organizmu,
Twoje ciało zmuszone jest korzystać z zapasów, które po jakimś czasie drastycznie się zmniejszają,
czerwone krwinki nadal się tworzą, lecz ze względu na obniżoną ilość żelaza są zdecydowanie mniejsze, zawierają mniej hemoglobiny, a co za tym idzie przenoszą mniej tlenu,
Twoje serce bije szybciej by doprowadzić do tkanek i organów potrzebną ilość tlenu. Przyspieszona akcja serca przyczynia się do upośledzenia funkcjonowania Twojego organizmu, przede wszystkim mózgu i mięśni.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ