Ciśnienie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Baio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich, noszę się z zamiarem zaczęcia biegania. Jestem młodym człowiekiem, niestety niskociśnieniowcem, wiąże się to z niedogodnościami jak senność zawroty głowy itp. Myślałem o tym, że może bieganie dało by mi takiego kopa do życia i dotleniło organizm. Wyczytałem jednak, że bieganie obniża ciśnienie i tu moje pytanie czy mimo to mogę zacząć? Czy są jakieś specjalne wytyczne odnośnie niskociśnieniowców ?
Pozdrawiam !!
PKO
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Obawiasz się, że zaśniesz podczas biegu? ;-)
Baio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziś rano 6:30 wyruszylem co prawda ze 3 km, ale pierwszy raz to wiadomo. Wróciłem do domu i po około godzinie dopadł mnie straszny sen ;)
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57

Nieprzeczytany post

Baio pisze:Dziś rano 6:30 wyruszylem co prawda ze 3 km, ale pierwszy raz to wiadomo. Wróciłem do domu i po około godzinie dopadł mnie straszny sen ;)
Gdybym o tej godzinie wyruszył na tak małą (jak dla mnie oczywiście) przebieżkę, to zapewne miałbym podobnie, a jestem z tych co mają podwyższone ciśnienie. Senność niekoniecznie musi być związana z niskim ciśnieniem. Może być czynnikiem naturalnym, tj. niewyspanie, zmęczenie. Może też być związane z jakąś dolegliwością. Jednak takie rzeczy musi stwierdzić lekarz.

Co do tematu, to uważam, że bieg nie powinien mieć złego wpływu na niskie ciśnienie, ale najlepiej przeanalizować sytuacje ze specjalistą.
Obrazek
asmo71
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

niskocisnieniowcom teoretycznie wszelka aktywność fizyczna powinna ciśnienie wyregulowac - znaczy trochę podnieść do normalnego poziomu i zapobiegać nagłym spadkom

ale senność niekoniecznie musi sie wiązać z niskim ciśnieniem
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ