Witam! Mam o to, takowy problem, jako osoba nie doświadczana chciał bym się upewnić.. ostatnio kupiłem buty New Balance 660(http://www.newbalancesklep.pl/obuwie/ko ... atora.html), gdzie po miesiącu biegania miałem ciągle problemy z nogami, stopy i łydki co chwile bolały ;( następnie poszukałem w necie coś o bucikach i się dowiedziałem, że są dla pronatorów. Trochę lipa gdyż, na pewno nie jestem pronatorem, podchodzi mi pod supinacje czy neutralną stopę. Teraz już wiem, że nie warto kupować bucików za nim się ich dokładnie nie sprawdzi, a co z tym idzie w związku z promocją butów New Balance, wyszukałem buciki dla mnie:
http://www.newbalancesklep.pl/obuwie/ko ... 738gg.html
lub te:
http://www.newbalancesklep.pl/obuwie/ko ... 758eu.html
Tak więc pytanie dla was, jeśli jestem pewien na 100%, że nie jestem pronatorem i kupując te buciki mogę być w 100% pewny, że to będą w końcu te jedyne buty ;D? I drugie pytanie, mam rozmiar 41,5 tych bucików co mam(te buciki dla pronatorów), rozmiarowo jest dobry. Tak więc kupując buty z tej samej firmy o tym samym rozmiarze mogę być pewny, że będą mi pasować? Bo kupowanie butów przez internet to trochę ryzyko ;(
Buty z New Balance
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pewny w 100% nigdy być nie możesz niestety, chyba że pozwolą Ci pobiegać po sklepie z 30 minut to będziesz wiedział czy Ci pasują w 100%. Dodatkowo może po prostu profil New Balance nie pasuje Twoim stopom.
-
- Zaprawiony W Bojach
w pewnym przybliżeniu: "tak" (na długość), bo akurat NB ma jeszcze w niektórych modelach numerację tęgości (szerokości); niemniej - kupowałem przez Internet sporo butków innej firmy i choć zawsze jest to ten sam numer (wg numeracji tego wytwórcy - "na długość", bo on nie oferuje różnicowania tęgości stopy), to jednak mam niemal pewność, iż samodzielne,długotrwałe mierzenie w realnym sklepie czasem przyniosłoby wybór innego rozmiaru lub rezygnację z zakup;danio25 pisze: I drugie pytanie, mam rozmiar 41,5 tych bucików co mam(te buciki dla pronatorów), rozmiarowo jest dobry. Tak więc kupując buty z tej samej firmy o tym samym rozmiarze mogę być pewny, że będą mi pasować? ;(
pzdr
gl
gl
-
- Rozgrzewający Się
każdy but ma i firma ma swoją numerację, które mogą się nieznacznie różnić
-
- Zaprawiony W Bojach
Dybkos pisze:Pewny w 100% nigdy być nie możesz niestety, chyba że pozwolą Ci pobiegać po sklepie z 30 minut to będziesz wiedział czy Ci pasują w 100%. Dodatkowo może po prostu profil New Balance nie pasuje Twoim stopom.
Zdaje mi się, że po prostu byłem mało doinformowany ostatnio, gdyż buciki dla pronatorów, a pani w sklepie ani słowa na temat tego ;( robiłem test wodny i inny sposobami to supinator/neutral, tutaj nie jestem pewien. Buciki, które wybrałem są dla supinatorów i neutrali

Właśnie kurde nie wiem, w pobliżu nie mam żadnego sklepu z butami do biegania, tutaj się jeszcze pojawiła okazja ze zniżką i nie wiem czy brać ten sam rozmiar co mam buciki z tej firmy ;/ liczę, że rozmiarówka będzie taka sama we wszystkich butach New Balance.
I po za tym mam ponownie pytanie.. te pierwsze buty są dla osób co ważą +70kg, ja ważę natomiast 62kg, jeśli kupił bym te buty, była by jakaś uciążliwość w ich użytkowaniu?