Skutki diety wegańskiej są rewelacyjne

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Urwało Ci kawałek zdania? Bo nie rozumiem tego o imieninach zupełnie.

Ulubiony sposób argumentowania vege - weźmy ogół społeczeństwa, które żre śmiecie i przeciwstawmy veganom, którzy jedzą świadomie i dbają o to co w siebie wrzucają i na tej podstawie dowiedziemy, że vege jest super, a mięso to zło.. no litości.. porównaj świadomie jedzącego veganina do świadomie jedzącego mięsożercy. Mięsożerca, który je świadomie nie będzie miał niedoborów ale to w żadnym wypadku nie jest argument w dyskusji vege vs. mięso.

Btw. ja swego czasu przeglądałem stronki i sklepy vege i znalazłem tam wcale nie miej wysoko przetworzonego szajsu niż w normalnym sklepie. Ale oczywiście, lepiej wciągnąć przemysłowo wytwarzany makaron z gmo kukurydzą niż kawał mięcha ;)
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Na swiecie zyje wiecej ludzi odzywiajacych sie w konwencjonalny sposob i majacych niedobory witaminowe i mineralne niz wegan W OGÓLE :). Żaden argument.
Tak jak kisio pisze, większość wegan i wegetarian stara się świadomie jeść, w sumie nie mają wyjścia, bo ci co tego nie robią rujnują sobie zdrowie w trybie przyśpieszonym, znacznie szybciej niż nie dbający o odżywianie mięsożercy.
Z kolei świadomie jedzący mięsożercy mają o wiele mniej kłopotu niż wegetarianie i z utrzymaniem formy sportowej, i z odżywianiem. Wiem po sobie, bo wegetarianinem byłem ponad 10 lat.
Jedyny argument o wyższości diety wegańskiej, bo wegetariańskiej to już nie dotyczy, który do mnie dociera, to ekologiczny. Ale ten z odżywianiem i formą sportową nie ma w ogóle żadnego związku. Jestem prawie pewien, że jeżdżąc po mieście wyłącznie rowerem więcej robi się dla ekologii niż nie jedząc mięsa.
The faster you are, the slower life goes by.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kpiną jest również lekceważenie reguł składni, ortografii i interpunkcji.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tematem wątku niewiele, ale z twoją wiedzą, to już więcej.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yurek3 pisze: Tajemnica proporcji tkwi w mleku matki i wszystkie diety można wsadzić w kalosze jesli w naszym pożywieniu te proporcje są zachwiane.
Odpowiednie proporcje węgli, białka i tłuszczy można bez problemu uzyskać bez mięsa. Choć sam je spożywam to nie uważam, że jest mi ono niezbędne. Po prostu je lubię.

Yurek3 pisze: Zanim coś się komuś poleci lepiej się nad tym zastanowić lub posiąść wiedzę co i jaki skutek powoduje jeśli dodamy lub ujmiemy z diety.

Pozdrawiam
Jeżeli ktoś jest skrajnie ukierunkowany to też powinien sobie darować doradzanie komuś. Nie dopuszczasz do siebie myśli, że możesz się mylić, a to Cię ogranicza.
Yurek3 pisze: To jes Forum sportowe ,a nie Hri Kriszna i pisanie ,że skutki diety wegetariańskiej są rewelacyjne to kpina tak są rewelacyjne dla grabarza.

Pozdrawiam
Nazywając czyjeś wypowiedzi kpiną i uważając, że Twoja wiedza jest jedyną słuszną prawdą wystawiasz sobie nie najlepsze świadectwo.
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yurek3 pisze:Nie robię robić z diety religii ,ale jeśli jest to Forum sportowe to zalecanie diety wegetariańskiej jest niestosowne bo ani ona zdrowa ani nie podniesie wyników sportowych.
Co powoduje astmę czy nie pasożyty i inne robactwo co obniża wyniki sportowe czym się to robactwo żywi czy nie czasami węglowodanami ,czym się żywią komórki rakowe czy nie węglowodanami co stymuluje proces starzenia czy nie czasami insulina więcej insuliny krótsze życie mniej insuliny dłuższe życie ,a co powoduje ,że trzustka strzela insuliną czy nie węglowodany ,wystarczy czy dalej jechać.
Zanim coś się komuś poleci lepiej się nad tym zastanowić lub posiąść wiedzę co i jaki skutek powoduje jeśli dodamy lub ujmiemy z diety.

Pozdrawiam
Co do zaleceń diety wegetariańskiej - to nie widzę nigdzie takich zaleceń - bo różne diety są polecane i jak swego czasu przeglądałam to jednak dominowały diety low carb - najczęściej wysokobiałkowe na piesiach z kurczaków (czyli zdecydowanie nie wegetariańskie) - ale powiedzmy fakt że weganie trochę mieszają ideologicznie i swoje pacyfistyczne podejście do zwierząt propagują.

Ale reszta tego co opisałeś to jakieś totalne bzdury. Poczytaj sobie o ketozie i glukoneogenezie - to wyjdzie, że to o czym piszesz jest całkowiecie bez sensu bo po prostu nic nie można jeść. A już abstrahując od tego - to sam fakt co napisałeś o szkodliwości węglowodanów to analogicznie możesz napisać że winni wszystkich wypadków na drogach są rafinerie. To one produkują paliwa dzięki którym samochody jeżdżą. A wiadomo jakby nie jeździły to wypadków by nie było.
nody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Yurek3 pisze:80% zawałów serca występuje po spożyciu węglowodanów.
100% po piciu wody.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nody pisze:
Yurek3 pisze:80% zawałów serca występuje po spożyciu węglowodanów.
100% po piciu wody.
I wdychaniu powietrza rzecz jasna :)
Awatar użytkownika
Apex
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Raz już pisałem, ale przypomnę:
Życie grozi śmiercią.
Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yurek3 jesteś dietetykiem, czy jedynie amatorem z wiedzą od wujka googla? Nie rozumiem na jakiej podstawie wypowiadasz tak stanowcze sądy. Ja jestem profesjonalistą w tym, co robię zawodowo, dojście do tego zajęło mi 5 lat studiów i 3 lata aplikacji, jedynie w tematach zawodowych wypowiadam się stanowczo i ex cathedra. W pozostałych aspektach jestem amatorem i wolę słuchać ludzi, którzy kształcili się w tym kierunku, nie amatorów, którzy naczytali się różnych bzdur w internecie. Bez odpowiedniej bazy w postaci przynajmniej podstaw dietetyki i fizjologii, nie jesteś w stanie odróżnić prawdy od fikcji i cierpisz na dysonans poznawczy.
Ps. Pardon za trudne słowa, ale jestem z forum Hare Kriszna.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

prorok, yurek jest po prostu mało kumaty i tyle.

pozdrawiam, anonimowy kolega z forum hare kriszna :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yurek3 pisze:Zamiast merytorycznej dyskusji...
Podaj proszę źródło literaturowe, w oparciu o które twierdzisz to co napsiałeś powyżej.
Interesują mnie jedynie czasopisma z IF (najlepiej wysokim), bo inne to po prostu makulatura.
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yurek3 pisze:przecież są dziś pofesorki co to twiedzą ,że samolot 100 tonowy z 50 metrów spada w błoto i rozpada sie na tysiąc kawałków jest zgodny z prawami fizyki.

MSZ - pytanie było dziecinnie proste: czy masz wykształcenie w dziedzinie, w której się na niniejszym forum wypowiadasz?
pzdr
gl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ