Narty Biegowe - jakie kupić ?
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Witam
Chciałbym kupić narty biegowe i cały osprzęt. Jeździłem parę razy na obozach na nartach biegowych - nie są moją miłością, ale wiem, że poprawiają dobrze kondycję.
Mam 185cm wzrostu, ważę 65-66kg i rozmiar buta 46.
Nie znam się na doborze sprzętu - czyli nie wiem jakie długość nart, kijów itp.
Nie chciałbym też wydać zbyt wiele na cały sprzęt, bo chciałbym to jako dodatek do treningów zimą - czyli tak raz może dwa razy w tygodniu użytkowane.
Czekam na wasze rady.
Chciałbym kupić narty biegowe i cały osprzęt. Jeździłem parę razy na obozach na nartach biegowych - nie są moją miłością, ale wiem, że poprawiają dobrze kondycję.
Mam 185cm wzrostu, ważę 65-66kg i rozmiar buta 46.
Nie znam się na doborze sprzętu - czyli nie wiem jakie długość nart, kijów itp.
Nie chciałbym też wydać zbyt wiele na cały sprzęt, bo chciałbym to jako dodatek do treningów zimą - czyli tak raz może dwa razy w tygodniu użytkowane.
Czekam na wasze rady.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Zły dział. Powinno być w RÓŻNYCH
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49:18
Dokładnie, Piechu. Ale zanim Adam lub ktoś z moderatorów przeniesie, mogę odpowiedzieć.
Długość nart - zależy od Twoich umiejętności. Jeśli dobrze jeździsz, to spokojnie 170. Jeśli słabo - jak np. ja - to bezpieczniej będzie Ci na 160-165.
Ale najważniejsza rada - czerpię tu z doświadczenia małżonki - jak jeździsz rzadko, na początek kup sobie buty.
Tylko i wyłącznie. Wszystko inne możesz wypożyczać, wcale niedrogo, zazwyczaj smarowanie w cenie, a jak byś miał własne, i tak musiałbyś za serwis dopłacać. A buty kup, nie wypożyczaj - higiena uber alles
Długość nart - zależy od Twoich umiejętności. Jeśli dobrze jeździsz, to spokojnie 170. Jeśli słabo - jak np. ja - to bezpieczniej będzie Ci na 160-165.
Ale najważniejsza rada - czerpię tu z doświadczenia małżonki - jak jeździsz rzadko, na początek kup sobie buty.
Tylko i wyłącznie. Wszystko inne możesz wypożyczać, wcale niedrogo, zazwyczaj smarowanie w cenie, a jak byś miał własne, i tak musiałbyś za serwis dopłacać. A buty kup, nie wypożyczaj - higiena uber alles

-
- Zaprawiony W Bojach

- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49:18
O shit
Nie doczytałem i myślałem o zjazdówkach
Cancel that :D Z wyjątkiem fragmentu o butach - buty kup, resztę wypożyczaj

Nie doczytałem i myślałem o zjazdówkach

Cancel that :D Z wyjątkiem fragmentu o butach - buty kup, resztę wypożyczaj

- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
a co do butów to polecanie jakiejś konkretnej firmy lub konkretny model ?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Przy amatoryskim podejsciu i tak sie zadnych roznic nie wyczuje.
Co moge poradzic to kup narty z luska, a nie te do smarowania. Niby smary zapewniaja wieksza predkosc, ale trzeba sie nimi chrzanic, a z luska po prostu biegasz i nie martwisz sie o smar.
Co do butow to wszystko jest na podobnym poziomie, bierz co wygodne, pamietaj tylko zeby but pasowal do wiazania.
Jesli jestes z Warszawy to wybierz sie do sklepu podroznika, to chyba jedyny sklep w stolicy wyspecjalizowany w biegowkach.
Co moge poradzic to kup narty z luska, a nie te do smarowania. Niby smary zapewniaja wieksza predkosc, ale trzeba sie nimi chrzanic, a z luska po prostu biegasz i nie martwisz sie o smar.
Co do butow to wszystko jest na podobnym poziomie, bierz co wygodne, pamietaj tylko zeby but pasowal do wiazania.
Jesli jestes z Warszawy to wybierz sie do sklepu podroznika, to chyba jedyny sklep w stolicy wyspecjalizowany w biegowkach.
- prorok
- Zaprawiony W Bojach
ja kupiłem w esklepie intersportu salomon snowscape 7 dł. 183 cm (długość dobiera się wg. wagi nie wzrostu), buty salomon escape 7, wiązania salomon sns profil, do tego kije futerał, zapisując się na newsletter dostałe 5% zniżki, zapłaciłem 950 zł.,
jest to zestaw dla początkujących, także na nieprzygotowane trasy,
zastanawiałem się też nad fischer sporty crown, sporten perun, to też takie zestawy dla początkujących, najtaniej z tego wyszedłby sporten,
poczytałem trochę w necie i dobre opinie miały salomony,
aha: oferta w sklepie internetowym intersportu jest bardziej korzystna cenowo niż w stacjonarnym, nie należy zamawiać dostawy do domu, bo i tak trzeba pofatygować się do sklepu żeby zamontowali wiązania, sklep internetowy nie montuje, mimo, że mailowo zapewniają, że zamontują,
jest to zestaw dla początkujących, także na nieprzygotowane trasy,
zastanawiałem się też nad fischer sporty crown, sporten perun, to też takie zestawy dla początkujących, najtaniej z tego wyszedłby sporten,
poczytałem trochę w necie i dobre opinie miały salomony,
aha: oferta w sklepie internetowym intersportu jest bardziej korzystna cenowo niż w stacjonarnym, nie należy zamawiać dostawy do domu, bo i tak trzeba pofatygować się do sklepu żeby zamontowali wiązania, sklep internetowy nie montuje, mimo, że mailowo zapewniają, że zamontują,
-
- Zaprawiony W Bojach
1000zl to napewno nie jest korzystna cenowo oferta dla poczatkujacego. Ja za swoj zestaw w podrozniku dalem chyba 500zl, narty, buty i kije alpina, wiazania nie pamietam. Za 650zl byly zestawy rossignola ktore sprzedawali w legionie na bemowie.
- prorok
- Zaprawiony W Bojach
gdybym mieszkał w Szklarskiej Porębie to bym przebierał w ofertach, niestety w Trójmieście sklepach sieciowych (go sport, decathlon, intersport, skiteam) królują narty zjazdowe, a w małych sklepach sportowych (których jest jak na lekarstwo) można zamówić jedynie fischery bądź salomony w cenie około 1.000 zł.yaro1986 pisze:1000zl to napewno nie jest korzystna cenowo oferta dla poczatkujacego. Ja za swoj zestaw w podrozniku dalem chyba 500zl, narty, buty i kije alpina, wiazania nie pamietam. Za 650zl byly zestawy rossignola ktore sprzedawali w legionie na bemowie.
- AvantaR
- Wyga
- Życiówka na 10k: 39m:54s
- Życiówka w maratonie: 3g:28m:16s
- Kontakt:
W Decathlonach to akurat, można spokojnie za 600-700 pln skompletować zestaw. No może bez kijów ....
-
- Rozgrzewający Się
Nie dalej jak tydzień temu zakupiłem swój pierwszy zestaw biegowy: jakiś prosty model śladówek (stare z magazynu, lekko podniszczone - ale nieużywane), używane kije i buty salomona (te to już całkiem nówki, ale akurat odpowiednich używek w punkcie dla mnie nie było). Całość kosztowała mnie poniżej 500 PLN-ów
Radzę dobrze szukać - gość u którego się zaopatrzyłem sprzedaje też przez Internet...
Radzę dobrze szukać - gość u którego się zaopatrzyłem sprzedaje też przez Internet...
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
a warto kupić używane narty ? jak tak to na co zwracać uwagę?
I jeszcze co do butów to jakiej firmy są dobre lub konkretny model?
I jeszcze co do butów to jakiej firmy są dobre lub konkretny model?