Sony Ericsson Active z ANT+
- sojkin
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jestem zainteresowany kupnem tego telefonu jako urządzenia wspomagającego mnie w treningach. Czy posiadacze tego cuda mogą wyrazić swoje opinie o tym telefonie? Wybrałem go bo obsługuje ANT+ zatem obsłuży pas i footpod z mojego FR60 jak sądzę. Chce mieć coś co będzie pilnować mojego tempa i zapisze trasę GPS na mapie (FR60 nie ma takiej możliwości). Jak dokładny jest ten GPS? W moim obecnym telefonie Samsung I9000 z którym biegałem do okoła jeziora GPS wskazywał że biegałem po wodzie. Jak się spisuje w zimowej czy pochmurno deszczowej aurze?
-
- Wyga
Też mam FR60 z pasem i footpodem, do tego powyższy telefon, jako tracker GPS.
Moim zdaniem GPS działa bardzo dobrze (a przynajmniej dużo lepiej niż w Nokii C7 czy LG GT540). Warto wspomnieć, że tel. posiada GPS oraz dodatkowo obsługuje rosyjski GLONASS - i te satelity też są używane do ustalania pozycji. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę oprogramowanie które będzie zapisywało ścieżkę - bo ono też może ostro namieszać z dokładnością. Endomondo ma np. próbkowanie co kilka-kilkanaście sekund - to może i powoduje niedokładności - oraz nie obsługuje footpoda. GarminFit np. zapisuje punkty dużo gęściej (ale nie co 1s) - ostatecznie, podaje dystans mniejszy niż Endomondo, ale widać którą stroną ulicy się biegło, łuki, przejścia przez pasy są odwzorowane dużo lepiej. Z programów, które obsługują footpoda jest: GarminFit (0,99$ - sam wrzuca treningi do GarminConnect), SportyPal (z jakąś subskrypcja, ale w wersji darmowej też ma część funkcji - przeniosłem się na GarminFit i nie wiem, jak to wygląda po okresie darmowym), MyTracks od Google (ten trochę siermiężny, dużo można mu ustawić, ale nie chciało mi się bawić w dłubaninę). RunKeeper i miCoach np. nie obsługują ANT+, więc nici z pulsometru, ale np. RunKeeper idealnie sprawdzi się jako informator do treningu interwałowego (można sobie ustawić trening na dystans/czas a on nas w odpowiednim momencie poinformuje kiedy zmienić tempo). Równocześnie można mieć uruchomiony GarminFit, który ładnie zapisze całą trasę. Oczywiście tempo/tętno jest cały czas widoczne na FR60, także z kontrolowaniem tempa nie ma problemu.
Dodatkowo tel. ma ciśnieniomierz baryczny, jeśli będziesz korzystał ze SportyPal, to można go kalibrować - w innych programach nie ma takiej funkcji (różnice pokazuje całkiem poprawnie, tylko problem może być z poprawnym odniesieniem). Używając GarminFit nie ma tego problemu, bo wysokościówka jest i tak obrabiana przez GarminConnect. Tel. jest wodoszczelny jeśli ma wszystkie "klapki" zamknięte. Gdy podłączone są słuchawki - nie jest oczywiście wodoszczelny.
W porównaniu do typowego smartfona nie jest duży, jest trochę grubszy, ma stosunkowo mały ekran (np. w stosunku do HTC OneV). Ekran da się obsługiwać w deszczu - nie używałem. Można go zaktualizować do Androida 4.0.4.
Jeśli zechcesz wyeksportować trening z GarminConnecta do Endomondo, aby w Endomondo widoczna była kadencja, trzeba wyedytować plik TCX i zamienić wszystkie "RunCadence" na "Cadence". WordPad robi to w mig
Moim zdaniem GPS działa bardzo dobrze (a przynajmniej dużo lepiej niż w Nokii C7 czy LG GT540). Warto wspomnieć, że tel. posiada GPS oraz dodatkowo obsługuje rosyjski GLONASS - i te satelity też są używane do ustalania pozycji. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę oprogramowanie które będzie zapisywało ścieżkę - bo ono też może ostro namieszać z dokładnością. Endomondo ma np. próbkowanie co kilka-kilkanaście sekund - to może i powoduje niedokładności - oraz nie obsługuje footpoda. GarminFit np. zapisuje punkty dużo gęściej (ale nie co 1s) - ostatecznie, podaje dystans mniejszy niż Endomondo, ale widać którą stroną ulicy się biegło, łuki, przejścia przez pasy są odwzorowane dużo lepiej. Z programów, które obsługują footpoda jest: GarminFit (0,99$ - sam wrzuca treningi do GarminConnect), SportyPal (z jakąś subskrypcja, ale w wersji darmowej też ma część funkcji - przeniosłem się na GarminFit i nie wiem, jak to wygląda po okresie darmowym), MyTracks od Google (ten trochę siermiężny, dużo można mu ustawić, ale nie chciało mi się bawić w dłubaninę). RunKeeper i miCoach np. nie obsługują ANT+, więc nici z pulsometru, ale np. RunKeeper idealnie sprawdzi się jako informator do treningu interwałowego (można sobie ustawić trening na dystans/czas a on nas w odpowiednim momencie poinformuje kiedy zmienić tempo). Równocześnie można mieć uruchomiony GarminFit, który ładnie zapisze całą trasę. Oczywiście tempo/tętno jest cały czas widoczne na FR60, także z kontrolowaniem tempa nie ma problemu.
Dodatkowo tel. ma ciśnieniomierz baryczny, jeśli będziesz korzystał ze SportyPal, to można go kalibrować - w innych programach nie ma takiej funkcji (różnice pokazuje całkiem poprawnie, tylko problem może być z poprawnym odniesieniem). Używając GarminFit nie ma tego problemu, bo wysokościówka jest i tak obrabiana przez GarminConnect. Tel. jest wodoszczelny jeśli ma wszystkie "klapki" zamknięte. Gdy podłączone są słuchawki - nie jest oczywiście wodoszczelny.
W porównaniu do typowego smartfona nie jest duży, jest trochę grubszy, ma stosunkowo mały ekran (np. w stosunku do HTC OneV). Ekran da się obsługiwać w deszczu - nie używałem. Można go zaktualizować do Androida 4.0.4.
Jeśli zechcesz wyeksportować trening z GarminConnecta do Endomondo, aby w Endomondo widoczna była kadencja, trzeba wyedytować plik TCX i zamienić wszystkie "RunCadence" na "Cadence". WordPad robi to w mig

- sojkin
- Dyskutant
Czyli na androida nie znajdę aplikacji na której będę mógł zaplanować trening interwałowy z zapisem trasy poprzez GPS, kadencji i pulsu, która jednocześnie będzie pilnować wartości mojego tempa czy pulsu? Taką funkcjonalność spełnia np. zegarek Garmin 305, 610, 910, Timex Run Trainer, Timex Global Trainer. Czy jeżeli bym chciał iść w tym kierunku to lepiej kasę przeznaczyć na zegarek niż ten telefon? Słyszałem ze Motorola Motoactv ma takie funkcje więc sądziłem że skoro oba urządzenia są na androidzie to nie będzie problemu bo pewnie są takie aplikacje. Aktualnie mam telefon bez ANT+ więc nie zagłębiałem się w ten temat bo za dużo na nim bym nie zdziałał. Chce uniknąć jednoczesnego korzystania z kilku urządzeń podczas biegu. Po zakupie nowego sprzętu chciałbym aby jeden "trener" mnie pilnował i zapisywał wyniki.
-
- Wyga
SportyPal ma kiepskie interwały, czyli albo czas, albo dystans - bez mieszania. Niestety, nie ma aplikacji która ma zapis z kadencji/pulsu oraz posiada trening interwałowy. Da się to obejść uruchamiając 2 programy. Tak właśnie robię, mam GarminFit, który zapisuje wszystko, oraz RunKeepera, w którym można ustawić trening interwałowy. Nie jest to jakaś straszna komplikacja. Najwygodniej zdecydowanie lepiej mieć zegarek z GPS. Tylko "jedno ale" które mnie powstrzymywało:sojkin pisze:Czyli na androida nie znajdę aplikacji na której będę mógł zaplanować trening interwałowy z zapisem trasy poprzez GPS, kadencji i pulsu, która jednocześnie będzie pilnować wartości mojego tempa czy pulsu? Taką funkcjonalność spełnia np. zegarek Garmin 305, 610, 910, Timex Run Trainer, Timex Global Trainer. Czy jeżeli bym chciał iść w tym kierunku to lepiej kasę przeznaczyć na zegarek niż ten telefon? Słyszałem ze Motorola Motoactv ma takie funkcje więc sądziłem że skoro oba urządzenia są na androidzie to nie będzie problemu bo pewnie są takie aplikacje. Aktualnie mam telefon bez ANT+ więc nie zagłębiałem się w ten temat bo za dużo na nim bym nie zdziałał. Chce uniknąć jednoczesnego korzystania z kilku urządzeń podczas biegu. Po zakupie nowego sprzętu chciałbym aby jeden "trener" mnie pilnował i zapisywał wyniki.
- problemy z łapaniem GPSa (tutaj mam go w 5s - niezależnie gdzie startowałem wcześniej),
- tempo aktualne po pół minucie (nie dotyczy modeli 1500+),
- bardzo dużo wersji zegarków i w każdej czegoś brakuje: albo nie ustawisz ekranów tak jak chcesz, albo nie ustawisz treningu, albo... cena
Jeżeli znajdziesz zegarek, który Ci odpowiada w 100% to bierz - jest to na pewno wygodniejsze od zestawu telefon + zegarek. Ja nie znalazłem takiego ideału - na stronach firmowych narzekają na każdy model, od Timexa po Garmina z każdym jest coś nie tak i wszyscy wiecznie czekają na łatki. Postoję, poczekam.
Motoactv nie znam, jest recenzja na dcrainmaker - nie wiem, czy są tam interwałowe programy treningowe, czy zwykły tracker.
- sojkin
- Dyskutant
-
- Wyga
Ciekawe jak z wyświetlaczem. To jednak LCD - w słoneczny dzień będzie masakra... na czas działania baterii też ma spory wpływ.
Jak już potestujesz, to podziel się wrażeniami, niewiele tego na naszym rynku.
Jak już potestujesz, to podziel się wrażeniami, niewiele tego na naszym rynku.