Wybór pomiędzy 3 pulsometrami

mario098
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Stoję przed wyborem pulsometru dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc. Będzie to mój pierwszy pulsometr i nie miałem okazji biegać z jakimś. Próbowałem zdobyć trochę teoretycznej wiedzy czytając liczne posty, dzięki temu zawęziłem swój wybór do 3, czyli :

1) PULSOMETR SIGMA SPORT PC 25.10
2) CW Kalenji 300 kodowany
3) Sigma RC 1209

Teraz powiem czym się kieruje:
# kodowany system - wolę dmuchać na zimne i od razu w miarę możliwości uchronić się od gubienia sygnału itp, co tydzień uczestniczę w biegach organizowanych więc sygnał kodowany wydaję się być niezbędny.
# przystępna cena - do 200-250 zł
# podświetlenie tarczy - i tu jest problem w sigmie, trzeba nacisnąć 2 przyciski na raz co powoduję chwilo podświetlenie; nie jest to uciążliwe? jak działa podświetlenie w kalenji?
# dokładność pulsu - są różnicę pomiędzy tymi pulsometrami?
# zakresy pulsu - we wszystkich
# pomiar prędkości - w Sigmie RC 1209, wydaję się to być super sprawa, jednak czytałem, że różnie bywa z dokładnością. Warto dołożyć te ~80-90zł do samego pomiaru?
# wygoda i łatwość obsługi - tu by musieli mi doradzić posiadacze

To by chyba było na tyle, jak coś mi się przypomni to dopiszę. Bardzo proszę o każdą informacje pomocną przy wyborze :)
PKO
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

mario098 pisze:Sigma RC 1209
Moja żona używa. Nie polecam.

Wady:
1. Bardzo nieintuicyjna obsługa
2. Podświetlenie, jeśli dobrze pamiętam, jednym klawiszem a nie dwoma ale na dość krótko. Za krótko.
3. Pomiar prędkości/dystansu - niezależnie od tego, jak skrupulatnie wykonasz kalibrację, wyniki są niewiarygodne. Różnice rzędu 20%.
4. Nie ma międzyczasów.
5. Nie wspiera w żaden sposób treningów interwałowych.

Zalety:
1. puls mierzy poprawnie
2. Sygnału nie gubi (chyba raz się zdarzyło)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2012, 16:49 przez Kolaj, łącznie zmieniany 1 raz.
mario098
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za informację.
A co myślicie o tym? Dobra promocja, prawie 50% taniej. W czymś Polar byłby lepszy? czy tylko dopłata za "markę".

http://www.decathlon.pl/cardio-rs-300-x-id_8092203.html
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiście, że dopłacasz za markę. Ale jeśli chodzi o pulsometry to Polar jest podobno najlepszy. Cena rewelacyjna. Jeśli Cię stać to bierz.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
rufuz

Nieprzeczytany post

Pisalem juz pare razy na tym forum co mysle na temat sigmy w szczegolnosci rc1209 (bylem nieszczesliwym uzytkownikiem tego czegos). Moje doswiadczenia z sigma byly masakryczne do tego stopnia, ze "pulsometr" poprostu wyrzucilem zwyczajowo do kosza :ble: Pomiary po pary próbach kalibracji pozostawialy wiele do zyczenia. Nawet baterie wymienilem na najlepsze jakie byly dostepne. Dołóż lepiej odrobinke kasy i kup cos pewniejszego.
mario098
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hm, już miałem prawie decyzję podjętą czyli POLAR jednak przemyślałem to i doszedłem do wniosku, że: niby cena dobra jak za takie urządzenie + możliwość dokupienia sensorów (footpad i gps) jednak teraz przemyślałem sprawę, że jeśli ma mi on służyć przez kilka dobrych lat to nie zamierzam być obwieszony na ramieniu GPS'em, na bucie foodpadem. Więc chyba wolę zaoszczędzić 150 zł kupując skromną sigmę PC 25.10, a w przyszłości zainwestować w sprzęt mający wszystko w jednym.
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

Mam 300 z gps i foodpodem i ani przez chwilę nie czuje się obwieszony.
Mój blog
Komentarze do w/w

Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zapewne tą recenzję czytałeś. Ja o Sigmie w wersji PC15 złego słowa nie mogę powiedzieć. 25.10 koduje już sygnał i to jest jej zaleta. Nie wiem, jak z tą pojedynczą, strefa tętna, ale skoro z reguły interesuje nas jedna konkretna, to może jest w tym jakaś logika..Założenie masz dobre - póki co nie robić dużej inwestycji, później kupić konkretnie. Tym bardziej, że w trakcie użytkowania sam się przekonasz, czego Ci trzeba i pod to skroisz kolejny wybór. Co do "peryferiów", takich jak FP, to i tak dobrze jest go brać w komplecie, a nie osobno, bo to podraża. FP przydaje się np. na siłowni (bieżnia), gdy pod dachem GPS bywa bezradny. Najpełniejszy wybór jednak to zegarek/pulsometr z GPSem, bo to już nie gadżet, a poważniejsze urządzenie treningowe, które w zamyśle twórców ma pomóc ten trening kształtować, czynić wydajniejszym.
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z czystym sumieniem mogę Ci polecić Kalenji. Jedyny jego minus to brak GPS. Tylko dlatego w pewnym momencie wymieniłem go na swojego Gremlina :)
DamianS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:56:52

Nieprzeczytany post

Mam Sigmę pc25 Drugi raz bym nie kupił. Słaby kontrast wyświetlacza, podświetlenie symboliczne, linijka czasów ,średniego tętna i innych parametrów tak mała, że podczas wieczornych biegów nic nie odczytasz. Raz otworzysz, problemy ze szczelnością. Podświetlanie dwoma guzikami na raz to głupota. Pasek piersiowy jedynie wygodny. S25 byłby ok ,ale za 60-90zł. Na początek kupiłbym coś tańszego.
rufuz

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie, to Kalenji maja bardzo ciekawy wygląd. Jeśli funkcjonowanie idzie w parze z wyglądem to moze byc oferta godna uwagi.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mario098 pisze: # dokładność pulsu - są różnicę pomiędzy tymi pulsometrami?
Używałem Sigmy i nie jestem zadowolony - bardzo często przy truchtaniu pokazuje tętno 220-225 jest kodowany - wiec nie gubi sygnału, ALE pokazuje nieprawdziwe tętno co jakis czas.

Moim zdaniem warto zainwestowac w Garmina bo nawet nie trzeba moczyc paska by tętno znalazło - w wielu pulsometrach trzeba zmoczyc by złapało, a tu odrazu
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
mario098
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na chwilę obecną zastanawiam się ostatecznie nad Sigmą 14.11 z funkcją dystansu/prędkości i możliwością zgrania wyników na komputer za około 350zł. Czytałem, że pomiary dystansu odbiegają od rzeczywistości jednak ja nie biegam okrążeń dookoła boiska czy stadionu gdzie liczą się metry tylko dystans 8-15km czyli nawet jeśli odchylenie będzie dość spore przeboleje to :D. Dodatkowo jest możliwość wprowadzenia korekcji i można osiągnąć naprawdę dokładny pomiar.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ