bolący kręgosłup a bieganie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
tomeks
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pytanie do znawców – jeszcze rok temu biegałem regularnie 3 – 4 razy w tygodniu po ok. 8 – 11 kilometrów, ale od roku mam poważne problemy z kręgosłupem, które sprawiają, że każdy bieg okupiony jest poważnym bólem kręgosłupa przez kilka następnych dni. Kilka dni temu odebrałem wynik badania RTG kręgosłupa i oto co napisano „Zniesienie lordozy szyjnej. Dyskopatia C6 – C7. Osteofity na krawędziach przyległych trzonów. Niewielkie lewostronne skrzywienie kręgosłupa na odcinku lędźwiowym. Zwężenie krążka międzykręgowego L5-S1”.
Czy można z tym biegać nie narażając się na ryzyko powikłań? Lekarze twierdzą, że tak chociaż ciało mówi, że nie. Będę wdzięczny za waszą opinię, w szczególności lekarzy lub rehabilitantów (wiem, że są tacy na forum)
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

z opisu wyniku rtg wynika ,ze biegac bedziesz spokojnie wiele pracy przed toba.
Zastanawiam sie czy to wszystko z opisu mysle napewno ,ze nie trzeba by bylo zrobic sobie jeszcze dokladniejsze badanie czyli[[[rezonans mag]],,pozdrawiam
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Faktem jest, że bieganie obciąża kręgosłup poprzez uderzenie jakie oddziałuje na niego, ale drugim faktem jest sprawa, że wysiłek fizyczny zmniejsza dolegliwości bólowe.
Tak jest w moim przypadku. Biegam prawie od roku i od tego czasu ani razu nie bolał mnie kręgosłup. Wcześniej silniejsze bóle pojawiały się średnio co 3 miesiące. Teraz o tym zapomniałem. Polecam ćwiczenia wzmacniające mięśnie grzbietu.
Zwróć uwagę na dobrą amortyzację w butach i wybieraj miękkie podłoże. Staraj się biegać, ale nic na siłę. Słuchaj organizmu i konsultuj to z lekarzem.
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

biegaj poprawnie technicznie w butach bez amortyzacji.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
krzysztof4355
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

tomeks pisze: Dyskopatia C6 – C7. Osteofity na krawędziach przyległych trzonów. Niewielkie lewostronne skrzywienie kręgosłupa na odcinku lędźwiowym. Zwężenie krążka międzykręgowego L5-S1”.
Biegać możesz, ale ja bym odradzał. Zastanów się co jest dla Ciebie ważniejsze zdrowie czy bieganie. Dyskopatia, osteofity, L5-S1 i w rezonansie wyjdzie jescze pewno dehydratacja krążków międzykręgowych.
Ciesz się że możesz jeszcze pracować i chodzić. A bieganie zamień na ćwiczenia wzmacniające kręgosłup.
Awatar użytkownika
olotraper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 01:01:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie chciałem zakładać nowego wątku, dlatego postanowiłem podpiąć się pod ten. Mam problem tylko z kręgosłupem. Jestem po endoskopowej operacji usunięcia wypukliny i miąższu (kręgu - różnie to nazywają) pomiędzy L2 i L3. Czy będę w przyszłości jeszcze biegać? Kontuzja przez moje zaniedbanie narastała latami (około 15 lat) pierwotnie na pewno bieganie nie było przyczyną (biegałem tylko 1,5 roku - cztery półmaratony i krótsze biegi), tylko tzw. sporty siłowe. Teraz jestem na etapie rehabilitacji zabiegami (prądy, ultradźwięki, nagrzewania schładzanie, rozciąganie poprzez masaż powięzi). Ćwiczeń oczywiście nie wolno teraz mi wykonywać, ani nawet z uwagi na możliwość wywołania bólu nie robię (delikatnie próbowałem). Jestem ciężki około 100 kg, ale wcześniej nawet, jak na taką masę, wiek 45 lat i krótki staż biegowy, szło mi całkiem przyzwoicie. CZY BĘDĘ JESZCZE MÓGŁ BIEGAĆ? Co zrobić aby wrócić do biegania w bezpieczny sposób i żeby nastąpiło to możliwie szybko?
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ