pehop pisze:Czegoś tu nie rozumiem - skoro jest nowa aplikacja, bo czegoś Ci brakowało w Endomondo i ST, to może w skrócie opisz albo wymień te unikalne funkcjonalności (inne niż platforma). Jeżeli ich jednak nie ma to nie czaruj, a napisz otwartym tekstem, że czekasz na pomysły i testerów, bo chcesz stworzyć coś fajnego i unikalnego. Chociaż o to ostatnie może być trudno, jeżeli nie masz pod ręką zespołu koderów, bo w innych aplikacjach na inne platformy już prawie wszystko jest...
Cześć pehop,
masz rację, że patrzę na braki w funkcjonalności głównie przez perspektywę platformy (WP7 a w niedalekiej przyszłości WP8) - gdyż właśnie tej platformy używam. Ponieważ portal i aplikacja powstały głównie z pobudek hobbystycznych więc całość - kod i testy robię sam - nie za bardzo mi się też uśmiecha wytworzenie aplikacji na różne platformy - raz ze względu na koszt (opłaty za licencje deweloperskie, narzędzia itd) a po drugie ze względu na czas (rozwój tej aplikacji robię w wolnym czasie).
Dlatego wolę się skupić na dopracowaniu tego co już wytworzyłem i rozwijaniu klienta na jedną platformę - niż próbowac zrobić coś na wszystko - bo raczej wtedy nic z tego nie wyjdzie.
Patrząc historycznie zaczynałem od notowania wyników w zeszycie (aby sledzić postępy w treningach) - jako stoper służył mi timer w telefonie - potem używałem SportsTrackera i jakiś czas Endomondo ale zarówno w jeden jak i w drugiej brakowało mi pewnych funkcji (albo funkcja jest w jednej a nie ma jej w drugiej aplikacji).
Decyzję o napisaniu czegoś dla siebie podjąłem po kilku padach SportsTrackera (moje życiowe rekordy na 30tkę

) gdy kilometr przed końcem trasy "szlag trafił" SportsTrackera i po trasie nie został nawet slad. Stwierdziłem więc że jak napiszę własną aplikację to przynajmniej będę w stanie odzyskać dane.
Dlatego też w Sportozoidzie synchronizacja jest ONLINE a nie dopiero na koniec trasy.
Teraz unikalne (przynajmniej z uwagi na tą platformę - poniżej zawsze opisuję funkcje w stosunku do tego co jest na WP7) funkcje jakie są w trakcie implementacji:
* możliwość oznaczenia trasy jako bazowej i odbywania kolejnych treningów na tej trasie z sygnalizacją online w trakcie biegu czy mamy aktualnie lepszy/gorszy wynik - estymowany wynik do zakończenia itd (w SportsTrackerze tego nie ma w Endomondo jest coś takiego na innych platformach niż Wp7)
* śledzenie wyników Online (w SportTrackerze nie ma w Endomondo jest) z możliwością powiadamiania użytkowników o odbywanych przez innych użytkowników publicznych treningach w pobliżu (?? - czy to jest przydatne nie wiem ale mam serwis do wysyłania darmowych powiadomień SMS-> patrz
NotifyMeService -więc infrastruktura do tego jest - ja co prawda nie jestem z Ery Facbook'a więc też nie do końca czuję przydatnośc takiej funkcji - ale znajomy chciałby mieć coś takiego więc czemu nie)
* wysyłanie z automatu zdjęć wykonywanych w trakcie treningu (zdarza mi się fotografować w trakcie treningu przyrodę - np: pierwszy śnieg, itd) - denerwuje mnie że w innych aplikacjach muszę ręcznie doładowywać zdjęcia do treningu...
Generalnie raczej jestem nastawiony na to, że skoro zrobiłem coś dla siebie a przy okazji znajomi czy inni użytkownicy z tego korzystają a ktoś czegoś potrzebuje to zawsze jestem chętny (o ile czas pozwoli

na dorzucenie jakiejś funkcjonalności która będzie przydatna dla kogoś a może przy okazji dla mnie.
Przykład z
NotifyMeService - jeden z użytkowników poprosił mnie w piątek aby dorzucić powiadomienia dla notowań kursów walut względem waluty CHF - i już w weekend funkcjonalność została dodana i od poniedziałku jest aktywna....
Dla mnie jest to pewne hobby i sposób spędzania wolnego czasu (oczywiście z umiarem i wzgledami na rodzinę

- dokładnie jak teraz kiedy piszę ten post: żonka ogląda jeden z seriali którego nazwy i tak nie pamiętam a ich po prostu nie cierpię (brrr

a ja wten sposób mam godzinkę na dopisanie czegoś do mojej aplikacji.
A generalnie tego typu aplikacji jest faktycznie bardzo dużo - kolega korzysta z jakiejś Szwedzkiej (bez wersji angielskiej) =>
http://www.jogg.se/ część znajomych zainwestowała w płatne aplikacje Garmina - widzę że często jest to kwestia przyzwyczajenia - raz się czegoś użyje a potem już nie za bardzo się chce to zmieniać (no chyba, że aplikacja kilka razy z rzędu wyprowadzi z równowagi jak to miało miejsce w moim przypadku

)
Pozdrawiam Bartek