Asics Gel Lyte 33, Matthias Marquadt, Berlin Grand 10k i Jan

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
google
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Chyba każdy producent próbuje wrzucać jakieś marketingowe hasła, ale Asics wydaje się tutaj jakoś wybitnie natrętny. Żadna inna firma nie mówi teraz o rewolucji, zwłaszcza, że ta rewolucja w skali światowej zaczęła się już dawno i na pewno nie od Asicsa, ale Asics próbuje udawać, że on tego nie wie, że to Asics jest liderem w rozwoju i że teraz robi jeszcze rewolucje w rewolucji.

Ja teraz zamiast zastanowić się, że może but naprawdę jest fajny zaczynam się stroszyć tym makabrycznym językiem jaki Asics stosuje.
Panowie z Asicsa, halo, obudźcie się, to nie działa na waszą korzyść. Tłumaczę to czego redakcja chyba bała się przetłumaczyć. :)
Oto co mówi główny ekspert Asics, Simon Bartold (który notabane takimi stwierdzeniami znacznie osłabia swoja pozycję):

"FluidAxis jest czymś, co zmieni zasady gry w rozwoju butów biegowych. Żadna inna firma nie wzięła pod uwagę istnienia najważniejszego stawu w całej stopie, stawu "skokowego dolnego" (tak można go nazwać). Technologia FluidAxis zrewolucjonizuje buty biegowe, pozwalając każdej części buta na zaadaptowanie się do naturalnego ruchu stopy"
pozdrawiam
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Niestety filmik mi nie odpala na tym komputerze, ale jest mi ktoś w stanie powiedzieć dla jakiego typu stopy są to buty? Zapewne nie dla pronatora?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Raczej nie dla pronatora, choć skoro but jest dedykowany "naturalnemu bieganiu" to typ stopy nie ma tu znaczenia.
Mi się odpala.
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź.
Mi się nie odpala bo w pracy mi blokują :]
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

but na pewno jest bardzo ładny, tylko czy nie jest to odpowiedź np. na serię Pure Brooksa?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wszystko jest odpowiedzią na wszystko :)

Ascics w segmencie lekkich butów jest daleko za Mu..., tfu, za innymi, pierwszymi wejściami serii 33 sie osmieszyli, teraz kolejna próba. abstrahując od "rewolucyjnego" nacięcia, ciekawe jaki jest ten but.
generalnie nie za bardzo widzę u Asicsa pomysł na ich obecność w tym segmencie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lyte 33 zbiera zdecydowanie lepsze opinie wśród testerów niż pierwsze modele z linii 33.
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Też już miałem okazję widzieć Lyte-33. Asics poszedł po rozum do głowy i zrobił naprawdę sensowny but z lekko obniżonym spadkiem pięta-palce. Waga i elastyczność cholewki też są fajne w tym modelu. Ogólnie drugie podejście do naturalnego biegania u Asicsa będzie udane (nawet nowy Excell-33 jest całkiem OK!) - w sklepach będziemy to mieli od połowy lutego 2013, bo to nowość na sezon wiosna-lato 2013.

PS
Nie wiem czy to się w końcu udało załatwić, ale być może będzie bardzo ładna damska kolorystyka Lyte-33 (czarny z różem - ale naprawdę wygląda super). Jak znajdę zdjęcie to wrzucę. :)
Pzdr,
Janek
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiedy te buty będą dostępne w polskich sklepach i w jakiej cenie?
sKINOL
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:56
Życiówka w maratonie: 3:00:59

Nieprzeczytany post

lapka88 pisze:Dzięki za odpowiedź.
Mi się nie odpala bo w pracy mi blokują :]
I na to tez mozna zaradzic.jak biegacz biegaczowi,pomoge. Wpisz :http://www.publicproxyservers.com/ po lewej stronie u gory wybierz"default list" ,wtedy wybierz jakis link do serwera,kliknij.Nastepnie skopiuj link do filmiku,wklej w okienko na dole strony - tej,ktora sie otworzyla po wcisnieciu linka,nacisnij "GO" i....zycze smacznego.
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Oto zdjęcie kolorów damskich - byłem wielkim zwolennikiem koloru czarno-różowego (w porównaniu ze srebrnym), ale nie jestem pewny czy wszedł do kolekcji na Polski rynek. Tak jak pisałem wcześniej, Lyte-33 będziemy mieli w ERGO w lutym/marcu 2013.

Obrazek

Cena to prawdopodobnie 459zł.
Pzdr,
Janek
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pan Jacek Gardener nie zgadza sie z tym materialem video, o czym napisal na facebooku:
Nie zgadzam się z poniższym wywiadem :
1- nie należy stwierdzać że grupa 33 i pokazane buty to podobna grupa - grupa 33 to nie są buty minimalistyczne , to tak jakby postawić kolce do biegów średnich i biegów sprinterskich koło siebie twierdząc że to ta sama grupa
2- nie powinno przedstawiać się modelu jeżeli nie rozumie się nacięć wykonanych przez producenta
3- różnica ofsetu - nie mówi o dynamice buta , Asics zmniejszył ofset w celu lepszego czucia podłoża a nie zwiększenia dynamiki
4- but nie jest dedykowany dla pronatorów więc skąd stwierdzenie o opóźnianiu pronacji

... ogólnie rzecz biorąc wywiad pozostawia wiele niedomówień i błędów
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To nie jest wywiad, tylko nagranie. : ) Ale po kolei:

1- nie należy stwierdzać że grupa 33 i pokazane buty to podobna grupa - grupa 33 to nie są buty minimalistyczne , to tak jakby postawić kolce do biegów średnich i biegów sprinterskich koło siebie twierdząc że to ta sama grupa

Grupa 33....ja nie mówiłem o grupie tylko o konkretnym bucie. Nike Free Run czy Puma Faas 500 są jeszcze mniej minimalistyczne,

2- nie powinno przedstawiać się modelu jeżeli nie rozumie się nacięć wykonanych przez producenta

Nacięcia w przodostopiu mają służyć płynniejszemu przetaczaniu od środka stopy ku palcom. Bez nich amortyzująca pianka nie była by tak elastyczna. W pięcie jest problem, bo rozumiem po co zrobione jest to główne cięcie ale .... inną sprawą jest czy wierze w jego skuteczność.

3- różnica ofsetu - nie mówi o dynamice buta , Asics zmniejszył offset w celu lepszego czucia podłoża a nie zwiększenia dynamiki

Różnica offsetu świetnie mówi o dynamice, proponuję założyć buty na obcasie i spróbować wybić się ze śródstopia. W butach o dużej różnicy pięta nie schodzi nisko więc staw skokowy ma ograniczony zakres więc możliwości dynamicznego wybicia słabsze.

4- but nie jest dedykowany dla pronatorów więc skąd stwierdzenie o opóźnianiu pronacji

Asics jest po prostu realistyczny. To, że but nie jest dedykowany dla pronatorów to nie znaczy, że wszyscy którzy go założą zaczną modelowo lądować na śródstopiu. Niestety. Nadal sporo osób będzie lądować na pięcie. Buty (szeroka podeszwa z tyłu, która zawsze jest szersza niż pieta) wymuszają większą (szybszą) pronację. Dlatego producenci stosują w pięcie takie cięcie, które tę pronację próbuje znowu opóźnić. Robią to na różne sposoby - adidas ma formotion, nike konstrukcję dwóch współpracujących ze sobą pianek o różnej gęstości i nachyleniu, zresztą inne firmy też stosują miększą piankę po zewnętrznej stronie pięty (żeby się łatwiej zginała), Ale bardzo popularną metodą jest tzw "decoupled heel", czyli pięta pocięta w sposób który opóźni pronację.

Cytowany przez Jarka ekspert sie niestety trochę sam wkopuje, bo w punkcie drugim pisze o nierozumieniu cięć wykonanych przez producenta a chyba sam nie przyjrzał się, jakie cięcia wykonał w swoim bucie asics - bo w lyte 33 idealnie widać cięcie mające opóźnić pronację (ono jest, tylko w porównaniu do FluidAxis jest dosyć delikatne).
Będąc w Berlinie od przedstawiciela Asicsa otrzymałem zresztą potwierdzenie, że to cięcie (obrazek poniżej, żeby pokazać gdzie, domalowałem przerywaną czerwoną linię) to jest jest klasyczny decoupled heel mający opóźniać pronację.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

yaro1986 pisze:Pan Jacek Gardener nie zgadza sie z tym materialem video, o czym napisal na facebooku:
Nie zgadzam się z poniższym wywiadem :
3- różnica ofsetu - nie mówi o dynamice buta , Asics zmniejszył ofset w celu lepszego czucia podłoża a nie zwiększenia dynamiki

... ogólnie rzecz biorąc wywiad pozostawia wiele niedomówień i błędów
a gdzie ten fejs Pana Jacka jest?
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ