Niski poziom tkanki tłuszczowej

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
bipi82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, mam pytanko ostatnio na zawodach mierzono mi poziom tkanki tłuszczowej i wydał mi się on bardzo niski bo 4,5%. Przeglądałem forum i nigdzie nie znalazłem informacji jak odbudować ją wszyscy chcą się odchudzić. Biegam długie dystanse i nie chciałbym się nabawić kontuzji !!!! Proszę pomóżcie :niewiem:
PKO
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

A jak ci mierzyli ten poziom ?
bipi82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

było stoisko jak to na dużych imprezach biegowych na stoisku zważyli zmierzyli i mieli jakieś urządzenie nie wiem jak ono się nazywało i ono wskazało taki poziom. Mam 1.81 wzrostu i ważę 65 kg więc uwierzyłem a przybraniu masy mogę pomarzyć a biegania nie chcę odstawić
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Faktycznie szkielet :).
Ale co, jakoś źle się z tym czujesz?
The faster you are, the slower life goes by.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

siłka z rana jak śmietana.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie - ja na tez na expo przed maratonem poznańskim zrobiłem sobie pomiar u gościa z herbalife. Łapał żeby później wciskać pewnie swoje produkty bo z pomiaru wyszło mi 25% tkanki tłuszczowej, wiec od razu proponował zapisać się na bezpłatne spotkanie z dietetykiem, za które, nota bene podziękowałem.
A sam pomiar wyglądał, następująco - podałem swój wzrost, wagę i wiek a później trzymając kilka sekund dwa uchwyty (podłączone do bardzo drogiej maszyny która robi PING!!!!) wychodziło jaki % mojego jestestwa stanowi tłuszcz. W tym wypadku pomiar był pewnie metodą impedancji elektrycznej - obarczony błędem 20% więc równie dobrze nic nie musiało być badane.
Jeśli tak samo miałeś pomiar robiony to bym rezultaty jego pomiaru z dużym przymrużeniem oka przyjął - ale jeśli chcesz przybrać na masie tłuszczowej to chyba najprostszym co rozwiązaniem jest zwiększenie posiłków - siłkę którą Qba poleca to jak chcesz masę mięśniowa zwiększyć - ale też oczywiście przy większej podaży białka wtedy.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

4% to nie mają najlepsi kulturyści po tonach koksu.
nemo_nikt
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

bipi82 pisze:Witam, mam pytanko ostatnio na zawodach mierzono mi poziom tkanki tłuszczowej i wydał mi się on bardzo niski bo 4,5%. Przeglądałem forum i nigdzie nie znalazłem informacji jak odbudować ją wszyscy chcą się odchudzić. Biegam długie dystanse i nie chciałbym się nabawić kontuzji !!!! Proszę pomóżcie :niewiem:
Myślisz że od niskiego poziomu tkanki tłuszczowej można łapać kontuzje? Czy to będzie się przekładało na szybkość regeneracji po wysiłku?
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pomijając PING dla picu maszynka porównała Twoją wagę z tabelka dla odpowiedniego wzrostu i wyszlo jej jakwyszlo. na pewno masz powyzej 10%. polecam dużo żryć, sporo się ruszać, siłka, bieganie, pływanie, samo urośnie.

na pocieszenie napisze ze w liceum przy 193 cm wazylem tez w okolicach 65 - to dopiero byl oświęcim :) ale potem praca siędząca, śmieciowe zarcie i nim sie obejrzalem bylo już 110... a potem wyszedlem pobiegać... i tak /z przerwami/ do dzis :hej:
Awatar użytkownika
Apex
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Michael Jordan miał w szczytowej formie 6 procent. Podejrzewam że nie mniej ma Balotelli czy Christiano Ronaldo.
Na moje okno zatem ściema.
Vascodagamma

Nieprzeczytany post

axell pisze:No właśnie - ja na tez na expo przed maratonem poznańskim zrobiłem sobie pomiar u gościa z herbalife. Łapał żeby później wciskać pewnie swoje produkty bo z pomiaru wyszło mi 25% tkanki tłuszczowej, wiec od razu proponował zapisać się na bezpłatne spotkanie z dietetykiem, za które, nota bene podziękowałem.
A sam pomiar wyglądał, następująco - podałem swój wzrost, wagę i wiek a później trzymając kilka sekund dwa uchwyty (podłączone do bardzo drogiej maszyny która robi PING!!!!) wychodziło jaki % mojego jestestwa stanowi tłuszcz. W tym wypadku pomiar był pewnie metodą impedancji elektrycznej - obarczony błędem 20% więc równie dobrze nic nie musiało być badane.
Jeśli tak samo miałeś pomiar robiony to bym rezultaty jego pomiaru z dużym przymrużeniem oka przyjął - ale jeśli chcesz przybrać na masie tłuszczowej to chyba najprostszym co rozwiązaniem jest zwiększenie posiłków - siłkę którą Qba poleca to jak chcesz masę mięśniowa zwiększyć - ale też oczywiście przy większej podaży białka wtedy.
Ja przy nadwadze 15 kg mam 24 procent. 84 kg 172 cm.
bipi82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

chodzi mi o to czy przy tak małej masie ciała a dużym wysiłku jakim są treningi do maratonów i tym podobnych biegów dłuuugo dystansowych jestem narażony na kontuzje? a jeśli tak to jak temu zapobiec? jeżeli chodzi o takie porady jak: dużo jeść to nie działa bo ilości posiłków już są duuużo wyższe i częstsze niż u normalnego człowieka. ma ktoś jeszcze jakieś dobre rady?
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz dobry biegowy stosunek wzrostu do wagi. Nie jeden by chciał mieć takie proporcje. Ciesz się bieganiem i rozwijaj mięcho. Raz w tyg ogólnorozwój na siłce i styka.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Masz dobry biegowy stosunek wzrostu do wagi. Nie jeden by chciał mieć takie proporcje. Ciesz się bieganiem i rozwijaj mięcho. Raz w tyg ogólnorozwój na siłce i styka.
Masa a nie ogólnorozwojowy choć na początku z 2 tygodnie z 50...60...70%CM a później masa!! 85-90CM szybkie treningi w SS góra 3SS to 6 ćwiczeń i żreć whey + carbo przed i po treningu. Najlepiej sobie weź poszukaj w necie trening 1-4 na masę... ja bym Cie ładnie zbudował :) Żeby spoko wyglądać to trzeba poświęcić 12 miesięcy dobrego żarcia i treningów w najbardziej optymalny sposób...Progresja 2-3%/dzień lub progresja powtórzeniami, dobrze przemieszać. Miesiąc i zmiana treningu albo szyku ćwiczeń, progresja ta sama tylko inne powtórzenia i CM, można też dodać do SS ćwiczenia z własnym ciałem. To jest jak poezja, jak kto wie o co chodzi to będzie super sylwetką w 12-24 miesiące. Bez koksów i niepotrzebnego syfu...

* CM - ciężar maksymalny
* SS - super seria
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ