Smartfon vs pulsometr

Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

krisprince pisze:A jaki pulsometr daje możliwość tworzenia treningów?
Większość tych bardziej zaawansowanych (czyt. droższych). Np. w popularnym Garminie F305 możesz "wyklikać" trening przyciskami w zegarku, albo utworzyć go w takiej wtyczce Garmin Fitness w programie SportTracks i potem wysłać do zegarka.
Tanie pulsometry nie mają takich funkcji.

krunner
PKO
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Może nie powinienem się wypowiadać ponieważ nie posiadałem nigdy zegarka z pulsometrem, ale co mi tam :) Najwyżej mnie zlinczujecie.

Zaczynałem przygodę z bieganiem bez żadnego rejestratora, potem nadszedł czas na aplikację sMOVE na system BADA Samsunga (telefon Samsung Wave II). Niestety, albo sama apka, albo GPS w smartfonie był po prostu zbyt kiepski. Robił spore błędy (nawet do 100 metrów/1km) przez co sądziłem że biegam już dość szybko :)))
Sprawdzenie długości trasy na geoportal utwierdziło mnie w przekonaniu, że trasa 7,7km ma w rzeczywistości 7,15km.

Postanowiłem zmienić telefon (akurat kończył mi się abo) na coś z androidem. Wybór padł na SGSII i muszę przyznać, że jestem bardzo mocno zadowolony! Trasa półmaratonu miała przekłamanie niecałe 3m/1km. Jest to wynik bardzo dobry.

Aplikacja z jakiej aktualnie korzystam to Endomondo i potem export do RunLog. Zakupiłem też pulsometr BT Polara, aby realizować treningi w konkretnej strefie.
Niestety Endomondo nie ma wbudowanego treningu w danej strefie, ale wierząc administratorom to nad tym pracują (post z przed 2 miesięcy, że prace trwają, bo wiele osób tego pragnie).

Telefon oczywiście wkładam do opaski na ramię, dzięki czemu praktycznie zapominam o jego istnieniu :)
Dodatkowo można posłuchać swojej ulubionej muzyki podczas treningu - gdy biegnę sam jest to bardzo pomocne, gdy z kimś to wiadomo - wolę pogadać (przeważnie jest to moja żona).

Reasumując - mi wystarcza smartfon ponieważ jest takim urządzeniem All in One.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z ciekawości zapytam... jak eksportujesz dane z endomondo do runloga?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:z ciekawości zapytam... jak eksportujesz dane z endomondo do runloga?
Cześć

W zakładce trening masz taką opcję eksportuj (wybierasz albo .gpx albo .tcx - nie ma znaczenia)
Potem ten plik importujesz do RunLoga :)
Tracisz jedynie czasy na poszczególnych km, chyba że sobie na etapie importu dodasz je ręcznie - ja zwyczajnie nie mam czasu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kuźwa :D nigdy nie zwróciłem uwagi na ten knyf :D dzięki
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ