MOTION CONTROL / buty dla stopy pronującej

delayne
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Proszę o pomoc w doborze obuwia biegowego dla stopy pronującej, niestety po wpisaniu gdziekolwiek takiej frazy informacji jest bardzo mało. Im tańsze buty tym lepiej, choć wiadomo, że cena przy komforcie i zdrowiu schodzi na dalszy plan także proszę o jak najwięcej opcji. Konkretnie proszę o podanie modeli aktualnie dostępnych na rynku, które zaliczają się do kategorii "motion control", interesują mnie buty do biegania na boisku/parku, głównie tereny miejskie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
PKO
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

delayne pisze:Witam. Proszę o pomoc w doborze obuwia biegowego dla stopy pronującej, niestety po wpisaniu gdziekolwiek takiej frazy informacji jest bardzo mało. Im tańsze buty tym lepiej, choć wiadomo, że cena przy komforcie i zdrowiu schodzi na dalszy plan także proszę o jak najwięcej opcji. Konkretnie proszę o podanie modeli aktualnie dostępnych na rynku, które zaliczają się do kategorii "motion control", interesują mnie buty do biegania na boisku/parku, głównie tereny miejskie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
ile chcesz wydać? ile ważysz przy jakim wzroście? czy już biegasz?
Go Hard Or Go Home
delayne
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myślę o kwocie do 300, no 350 to już maksymalne maksimum. Nie biegam długo, ponad miesiąc. Aktualnie biegam w najniższym modelu Kalenji dostępnym na allegro, ale teraz przymierzam się już do kupna bardziej odpowiedniego dla mnie obuwia. W zasadzie im więcej opcji tym lepiej. 58kg/168cm.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dziewczyna?
Go Hard Or Go Home
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

boli cię coś? źle ci się biega? dlaczego chcesz zmienić buty? skąd wiesz, że pronujesz i jak mocno?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
delayne
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie, interesują mnie męskie buty.

Jakiś czas temu pobolewała mnie kostka, na chwilę obecną wszystko jest ok, ale mam wrodzone i zaniedbane płaskostopie, poza tym odkąd bardziej świadomie patrzę na sposób stawiani kroków, mam wrażenie że ciężar ciała opada na wnętrze stopy. Nie jest to autosugestia, ale mówię "wydaje mi się" gdyż jak wiadomo najprecyzyjniej mogłaby to określić osoba trzecia, zwłaszcza obyta w temacie. Oczywiście nie robiłem profesjonalnych badań, więc nie mam stuprocentowej gwarancji, że na pewno tak jest. Płaskostopie odbija się nie tylko na stopach, ale i na całych nogach oraz kręgosłupie, także zależy mi na poprawie swojego stanu zdrowia i wsparciu stóp, które będą na to pracowały.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pronację najlepiej zaobserwować po zużyciu podeszwy starych butów.
lepiej mieć pewność zanim kupi się buty ze wsparciem - szczególnie jeżeli miałyby być to buty z mega-wsparciem typu Kayano.
fajne, lekkie butki ze wsparciem:
http://newbalance.pl/katalog-produktow/ ... 904lw.html
Go Hard Or Go Home
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

poprawę zdrowia uzyskasz wzmacniając mięśnie a nie dodatkowo je osłabiając przez buty ze wsparciem.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lekkie buty, z umiarkowanym wsparciem jak te proponowane NB, mogą pomóc. oczywiście buty butami, a ćwiczenia zawsze się przydają.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:pronację najlepiej zaobserwować po zużyciu podeszwy starych butów.
l
Bardzo zawodny sposób, jemu zawdzięczam niepotrzebny epizod w butach ze wsparciem.
delayne
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie chciałbym przesadzać oczywiście, chodzi o to by było zdrowo i wygodnie. Ja osobiście po przeanalizowaniu sytuacji na rynku i opinii innych użytkowników zapatruję się na buty Nike Lunarglide+3. Z tego co czytałem, buty te sprawdzają się w trudnych warunkach, więc na najbliższy zimowo-deszczowy okres były by w sam raz. Do tego posiadają piankę, która sama dostosowuję się do układu stopy, buty również polecane są dla niezaawansowanych pronatorów i to by było to.
Ponadto ma je mój znajomy, który również jest pronatorem i chwalił sobie ten model, a do tego jest okazja kupić w promocji:)

Chciałbym jednak poznać więcej opinii, co sądzicie o tych butach?
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przebiegłem w Lunarglide +3 na razie kilka treningów, razem ponad 40km i jestem zadowolony. Nie wiem, czy pianka się dopasowała do mojej stopy czy nie, ale po prostu są wygodne. Też mam pronację, a do tego ważę znacznie więcej od Ciebie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ