Witam.
Biegam od 2 miesięcy, kupiłem buty do biegania (joma speed), podeszwa ściera mi się po zewnętrznej stronie, mam 186cm wzrostu i 100kg więc balast jest spory. Biegam po asfalcie. Do tej pory jeździłem troszkę na rowerze i nie było problemów. Od jakiegoś miesiąca boli mnie prawe kolano. Boli tylko czasami na początku biegu a po jakichś 5 minutach przestaje. Po skończonym biegu już nie boli. Nie wiem czy dobrze robię biegnąc z bolącym kolanem. Czy ktoś z was tak miał?
P.S. Do konowała wolałbym nie iść bo jak znam życie, to weźmie kasę i skieruje mnie do kolejnego złodzieja, który powie mi że wszystko z kolanem ok.
kolejny post o kolanie
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
miałem podobnie. najbardziej bolało jak nie biegałem, a w bieganiu nie przeszkadzało w sumie wcale.qaz pisze:Czy ktoś z was tak miał?
mi pomogły ćwiczenia rozciągające (szczególnie te na leżąco).
wkrótce potem zacząłem pracować nad techniką i problem nie powrócił
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
To ja, żeby zakładać nowego wątku spytam tutaj.
Od początku tego sezonu biegam. Ostatnio w trakcie treningu po jakiś 40 minutach zaczynam odczuwać ból w prawym kolanie, a konkretnie z prawej strony lekko pod kolanem. Wczoraj po 1,5h ból nasilił się do tego stopnia, że musiałem przerwać bieg i do domu zajść pieszo. Po nocy nadal czuje lekki ból przy zginaniu, nadal w tym samym miejscu. Co to może być i jak temu zaradzić?
Od początku tego sezonu biegam. Ostatnio w trakcie treningu po jakiś 40 minutach zaczynam odczuwać ból w prawym kolanie, a konkretnie z prawej strony lekko pod kolanem. Wczoraj po 1,5h ból nasilił się do tego stopnia, że musiałem przerwać bieg i do domu zajść pieszo. Po nocy nadal czuje lekki ból przy zginaniu, nadal w tym samym miejscu. Co to może być i jak temu zaradzić?
- smopi
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na bolące kolana oczywiście pomoże rozciąganie i ćwiczenia wzmacniające. Jednak w moim przypadku kluczowa okazała się praca nad techniką biegu. Skrócony krok biegowy i wyższa kadencja to nie tylko fanaberie ale coś co istotnie wpływa na częstotliwość występowanie kontuzji. Do tego prawidłowe ułożenie tułowia, praca ramion itd. Przede mną jeszcze sporo pracy ale już teraz efekty są ewidentne. Wam też polecam poszukanie w tym kierunku.