Drugie buty - tym razem będzie lepszy wybór

freedy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam od 9 miesięcy biegałem w Joma Carrera dla pronatorów ale co się okazało? - jestem typowym neutralem.
Przygoda z Joma Carrera była okupiona poważnym bólem kolana prawego, te buty są już mocno zniszczone, no i nie pasują do mojej stopy(więc może stąd te kłopoty zdrowotne).

Zebrałem 300 zł na zakup nowych butków dla neutrali i oto moje propozycje liczę na Waszę rady które się nadają dla mojej stopy a które nie.
Waga 78 kg,wzrost 175. Wagę planuje zbić do 75 kg. Biegam po chodnikach, asfalcie i czasem parku. Treningi z reguły to wybiegania po 40-60 min ale także szybsze akcenty jak przebieżki czy interwały.

Nike Pegasus +28 - podobno to buty dla neutrali i supinatorów ale może w nich biegać lekki pronator. Ciekawe
Nike Lunarglide 2 lub 3 - tylko jak u nich z amortyzacją?Ciekawe
Asics Gel Pulse 3 - mogę dostać za 250 zł. Ciekawe
Asics Gel 1170 - tylko to nie dla pronatorów?
Nike Dual Fusion ST 2
Nike Air Relentless 2 - jakaś nowość od Nike
Nike Air Zoom Elite+ 4 - no i propozycja chyba z wysokiej półki - akurat mogę dostać za 300 zł.

Proszę o opinie, będę wdzięczny za każdą odpowiedź , gdyż buty chcę kupić na dniach:)
PKO
freedy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Proszę o odp:)
gokoko
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ciekawym rozwiązaniem jest air pegasus 28 mam 27 i są świetne jeden z klasycznych modeli nike dla osób które troszkę ważą więcej idealny wybór a dla innych mogą być za cieżkie ale teraz ja rozważam zakup lunarglide tylko ze 4 a jak możesz dostać 3 to polecam bo są świetne lekkie ,dobre dopasowanie i amortyzacja.
freedy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Obecnie bardzo mnie zainteresowały Asics Gel Pulse 3(aczkolwiek mam sceptyczne podejście do tych butów po wałku z GELEM jakie odkrył yacool przy robieniu zenków) ale inne które podałem również wchodzą w grę mam nadzieję, że wyłonimy zwycięzcę byłem poprzymeirzać większość z tych modeli i szczerze powiedziawszy nie odczuwam większej różnicy pomiędzy nimi. Cel tych butów to ochrona aparatu ruchu bym mógł długo i mocno trenować.(pracuje nad techniką biegu i nad siłą mięśni na siłowni prócz tego)
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bierz Puma FAAS 500. Można je dostać poniżej 200pln i są to bardzo przyjemne buty. Nie mają pierdyliona systemów, miekki zapiętek, bardzo fajnie się w nich biega.
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

Niedawno byłem na etapie zakupu buciorów więc dorzuce swoje 3 grosze....nie wiem jaki masz typ stopy, tzn czy szerokie czy nie, pegasusy to fajne buty, choc np dla mnie były za szerokie, dobrze amortyzują, chociaż nie mam przekonania do tych najkowych pianek jakoś, no i dosyć ciężkie....musisz przymierzyć i zobaczyć jak Ci leżą......
Użytkuję tez proponowane tu Gel Pulsy3 , po czasie mogę napisać ze to zajefajny bucik, bardzo wygodny, są bardzo lekkie jak na but treningowy, z dobra amortyzacją, i trwałe, moja mają ponad 600km nalotu i dalej świetnie służą, zdarzaja się po nich bąble na palcach, ale to jedyny ich minus, do biegania po twardych nawierzchniach but się świetnie nadaje....polecam :)

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
freedy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Stopa raczej wąska, w jomach carrera przód buta musiałem wiązać dość mocno ale nie przeszkadzało to aż tak bardzo.
Mam problemy z tym kolanem prawym i czuję, że to przez buty mają stabilizację a ja jestem neutralem.
Bąble na palcach? Może masz źle dobrany rozmiar albo za luźno wiążesz?

Co do Puma FAAS 500 rzeczywiście bez tych systemów, but mega lekki...Mnie zależy na tym by była dobra amortyzacja, biegam głównie po asfalcie.
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

freedy pisze:Stopa raczej wąska, w jomach carrera przód buta musiałem wiązać dość mocno ale nie przeszkadzało to aż tak bardzo.
Mam problemy z tym kolanem prawym i czuję, że to przez buty mają stabilizację a ja jestem neutralem.
Bąble na palcach? Może masz źle dobrany rozmiar albo za luźno wiążesz?

Co do Puma FAAS 500 rzeczywiście bez tych systemów, but mega lekki...Mnie zależy na tym by była dobra amortyzacja, biegam głównie po asfalcie.
przymierz gdzieś Gel Pulsy, to sa buty na asfalt z dobrą amortyzacją,
bąble nie zawsze, bardziej to chyba zalezy od skarpetek, poza tym najwięcej na początku, potem noga się chyba obyła z tym butem i teraz znacznie rzadziej takie rzeczy, biegam w nich wszystko do półmaratonu i dają rade...na wyprzedazy da się teraz taniej kupić trójki bo własnie już wchodzą czwórki, ja swoje na wiosnę przypadkiem wyhaczyłem w decathlonie za 169zł ;)

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FAAS 500 mają mocną amortyzację, a jak wolisz mocniejszą to jest jeszcze FAAS 800 (teraz też w dobrych promocjach) i FAAS 900 (nówka, więc bedzie drogi)

Żadnych bombli nie powodują, słyszałem o parach z przebiegiem pod 2000 km, ja sobie chwalę a kilka par róznych butów zbiegałem :)
freedy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam ponownie!
Otóż wybrałem się na foot id Asicsa oraz na wideoanalizę i potwierdziło się to że jestem typowym neutralem.
Przymierzyłem też Pulse 3 i trochę są za szerokie w palcach ale dają radę, Lunarglide dziwnie na mnie leżały, miałem wrażenie że pięta stoi na dodatkowej wkładce a palce i śródstopie nie...
NAJLEPIEJ na mnie leżały Nike dual fusion co ciekawe...jak je założyłem pasowały wręcz idealnie...
Niestety nie miałem okazji przymierzyć Pegasusów a szkoda...
ZMIENIŁEM OCZEKIWANIA w stosunku do buta, teraz MUSI BYĆ:
-lekki
-można będzie z niego biegać ze śródstopia,mam postanowienie pracować nad techniką biegu własnie ze śródstopia(naturalnie)
-posiadać dobrą amortyzację(dopiero zaczynam pracować nad siłą mojego aparatu biegu - ćwiczenia) zarówno na pięcie jak i na śródstopiu
-mały spadek pięta-palce

Bieganie ze śródstopia całkowicie eliminują Pulse 3 bo mają tyle tej pianki na pięcie że człowiek chcąc nie chcąc ląduje na pięcie...
Lunarglidy maja płaską podeszwę, co je plusuje.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Puma Faas od 200 do 500.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
freedy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dodam iż raczej jestem początkującym biegaczem i będę biegał po twardym podłożu, przygotowując się na bieg na 1000 m(czyli raczej szybsze treningi).

U Faas 500 jak z amortyzacją?Słyszałem różne opinie,niektórzy mówili że jest kiepska i bolą kolana a inni że aż za duża...

Aha i jeszcze jedna ważna sprawa...FAAS 500 dadzą radę w zimie, po śliskich chodnikach i zaśnieżonych ulicach?Ta podeszwa się aż świeci co rokuje że bedą sie slizgać.
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

możę i głupie stwierdzenie, ale jakoś mi wczesniej w głowie utkwiło, że buty dla pronatorów z powodzeniem mogą być użytkowane przez osoby z neutralnym podbiciem. TO w końcu prawda czy nie?
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

może, tylko po co i pytanie czy powinien? po cholerę neutralowi niepotrzebne wsparcie i utwardzenie?
achillo29
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To ja też dorzucę pytanie, jeśli pozwolicie. Zacząłem w marcu w Puma Volatic, przebieg 900 km. Wiem, że to były kiepowate buciory, więc chciałbym czegoś lepszego. Waga +/- 60 kg, sylwetka szczypiora, rodzaj stopy normalny (wąska, drobna). Bardzo proszę o poradę dot. zakupu bucików na 2-4 treningi tygodniowo (po 5-10 km) na nawierzchniach asfaltowych (50%), szutrowych (25%) i leśnych (25%). Cuda, wianki w tych sklepach, więc pokładam w Was nadzieję. :hejhej:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ