Mrowienie lewej ręki
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:45:57
- Życiówka w maratonie: brak
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Proponuję wizytę u neurologa
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- pil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:42:40
- Życiówka w maratonie: 03:29:57
- Kontakt:
bardzo prawdopodobne, że to przez A6W, tj brzuszki! źle wykonywane brzuszki silnie napinają kręgosłup w odcinku szyjnym, co może skutkować takim mrowieniem. Odstaw brzuszki, poczekaj pardę dni, a jak nie będzie poprawy to do neurologa.michal90 pisze:Taa to zapewne toherson pisze:Jest piątek, więc bez skrupułów napiszę
jak swędzi lewa, to mówią że na kasę![]()
A może A6W, które wykonuje na wzmocnienie mięśni brzucha, właśnie żeby odciążyć kręgosłup ? Zmieniłem tez sposób spędzania czasu przed komputerem(laptopem). Obecnie nie siadam przed nim, tylko kładę na łóżko i leżę na brzuchu tym samym podpierając się na łokciach obydwu rąk, więc to może to ??apaczo pisze:Chodzisz na siłownie, wykonywałeś w ostatnim czasie forsowne ćwiczenia lub pracę fizyczną obciążającą górny odcinek ciała?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Jeżeli byłby to odc szyjny to dominowałby ból. Stawiam raczej na jakąś patologię nerwu obwodowego.
Co rozumiesz pod określeniem wewnętrzna strona dłoni? Lokalizacja mrowienia jest bardzo ważna!!
Co rozumiesz pod określeniem wewnętrzna strona dłoni? Lokalizacja mrowienia jest bardzo ważna!!
-
- Stary Wyga
-
- Wyga
Czy masz jakieś ubytki czucia w tej okolicy (słabiej czujesz dotyk w porównaniu z drugą ręką)? Czu padłeś ostatnio na dłoń?
Wygląda to jak uszkodzenie gałęzi dłoniowej nerwu łokciowego.
-
- Wyga
F@E pisze:może zwykłą cieśń
Cieśń nadgarstka to ucisk na nerw pośrodkowy, który daje mrowienie ale w innej lokalizacji dłoni!
-
- Wyga
Przenosi czyli, że promieniuje? No tak, ale zawsze w obrębie unerwienia danego nerwu. Jak by mrowienie przenosiło się na inne nerwy to całą medycynę ortopedyczną wziąłby szlak!F@E pisze:Nie neguję przypominam jedynie że to się przenosi tak samo jak ból...
pozdro
Na podstawie miejsca mrowienia/drętwienia/bólu stwierdzamy, która struktura jest uszkodzona!
-
- Stary Wyga
Nie zauważyłem mniejszego czucia. Myślałem, że może samo przejdzie, ale widocznie będę musiał zaciągnąć opinii lekarza.przecinek84 pisze:Czy masz jakieś ubytki czucia w tej okolicy (słabiej czujesz dotyk w porównaniu z drugą ręką)? Czu padłeś ostatnio na dłoń?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 50'31''
hej
- tak jak pisaliście przyczyny mogą być "dosyć głębokie" jak i "trywialne"
- głębokie => te zanalizuje lekarz [ kręgi szyjne i klatki piersiowej ]
- trywialne => do nich zaliczyłbym cieśń i .... np spanie - a konkretnie sposób w jaki spoczywa głowa [ kręgi szyjne ] w nocy ....zaleciłbym sprawdzenie na sam początek jak śpisz ? Płasko - bez poduszek lepiej , z poduszkami - gorzej , do sprawdzenia. W tym przypadku garść prostych ćwiczeń i fizykoterapeuta załatwia sprawę a przy systematycznym ćwiczeniu problem znika na lata.
pozdro
pawson
- tak jak pisaliście przyczyny mogą być "dosyć głębokie" jak i "trywialne"
- głębokie => te zanalizuje lekarz [ kręgi szyjne i klatki piersiowej ]
- trywialne => do nich zaliczyłbym cieśń i .... np spanie - a konkretnie sposób w jaki spoczywa głowa [ kręgi szyjne ] w nocy ....zaleciłbym sprawdzenie na sam początek jak śpisz ? Płasko - bez poduszek lepiej , z poduszkami - gorzej , do sprawdzenia. W tym przypadku garść prostych ćwiczeń i fizykoterapeuta załatwia sprawę a przy systematycznym ćwiczeniu problem znika na lata.
pozdro
pawson