Publikacja cudzego wizerunku na fotkach z imprez sportowych.

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W związku z tym, że wielu z nas robi zdjęcia na różnych imprezach sportowych zamieszczam przepis który stanowi o dysponowaniu cudzym wizerunkiem. Czasem udaje mi się zrobić zdjęcie na zawodach osobie w nie zbyt fajnej pozie. Zawsze mam wątpliwości czy można takie foty bez zgody autora zamieszczać. Zwykle tego nie robię. Nie umieszczam zdjęć usmarkanych, "wypłukanych z życia", itd.

PRAWA DO PUBLIKACJI WIZERUNKU:
Profesjonalni zawodnicy w trakcie imprezy sportowej są osobami publicznymi wykonującymi swoją pracę, w związku z powyższym nie jest wymagana zgoda na publikację ich wizerunku. Reguluje to Art. 81. Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli
osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych,
społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
publiczna impreza.

Myślę, że w przypadku biegów zastosowanie ma punkt drugi. Wynika z tego, że wizerunek znanych sportowców, zawodowo uprawiających sport można publikować. W zasadzie można publikować zdjęcia biegających amatorów pod warunkiem, że nie są wy separowane z tła i bohater nie stoi samotnie na środku.

Tak to interpretuje, nie wiem czy dobrze i czy przytoczone przepisy są aktualne i obowiązujące w chwili obecnej.
PKO
Awatar użytkownika
Księżna
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli
Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku: (...) 2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak (...) publiczna impreza.
to
(...) w przypadku biegów zastosowanie ma punkt drugi.
Tak mi się wydaje.
Inna rzecz to regulamin danego biegu - bywają punkty stanowiące o zgodzie na powyższe - wówczas może być samotnie;-)
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niby tak ale zdjęcia czasem sam tak robiłem, że była na nim sylwetka biegacza a tło całości było rozmyte. Na zdjęciu widać osobę w ruchu oraz kolorową "pulpę" otaczającą sylwetkę biegacza. Tu bym miał wątpliwości. Czym innym jest grupa biegnąca, czym innym pojedyncza osoba. oczywiście, amatora typu Tomasz Lis można,...:)
Wszystko też zależy od sytuacji. Pięknie finiszującą osobę warto pokazać i pewnie się nie obrazi, przewieszonego przez barierkę gościa?, tu bym już miał wątpliwość,...
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

Ryszard, odpowiem trochę od innej strony: jestem ściśle związana z wystawami psów. Wiążę sie to oczywiście z mnóstwem zdjęć wykonywanych najczęściej na ringu - przez osoby postronne, po prostu widzowie. Potem czasem znajduję takie zdjęcie gdzieś w internecie - pół biedy, jeśli jest dobre lub w miarę dobre, jeśli niekorzystne - zwyczajnie mnie to wkurza, ale właśnie z tego co zdążyłam się doinformować - w tym momencie nie bardzo mam do tego prawo. Natomiast jeśli komuś przychodzi do głowy robienie zdjęcia w mojej strefie prywatnej, poza ringiem - najczęściej ludzie pytają, czasem nie, ale z reguły się nie zgadzam. Wydaje mi się, że możemy to przełozyć do biegów. Jeśli wykonywane są zdęcia w czasie biegu - każdy może je użyć. Od wyobraźni i od taktu autora zdjęcia zalezy jedynie, czy takie zdjęcie zostanie upublicznione czy nie. Uwazam, że zdjęcia należy wykorzystywać zdjęcia jedynie takie, które dana osobę przedstawiają korzystnie. Ale wiem,że często ludzie wrzucają wszystko ak leci, bez zastanowienia, że zwyczajnie mogą komuś sprawić chociażby przykrość...
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiście, masz rację. Czasem na potrzeby dyskusji kusi mnie aby coś zobrazować ale powstrzymuje się. Co innego gdy prezentuje się cudzy sukces. porażki zwykle nikt nie ma ochoty oglądać,...po raz kolejny.
omarr
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przykładowo z łódzkiego maratonu, a konkretnie biegu na 10 km:

2.Organizator zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia z każdym z uczestników wywiadu, robienia mu zdjęć i filmowania na potrzeby reklamowe, promocyjne, wykorzystania w Internecie lub w transmisjach radiowo-telewizyjnych oraz na inne potrzeby komercyjne.
3.Organizator zastrzega sobie prawo do nieodpłatnego wykorzystywania na całym świecie wszelkich zdjęć, materiałów filmowych, wywiadów i nagrań dźwiękowych przedstawiających uczestników biegu. Mogą one być wykorzystane przez Organizatora poprzez umieszczanie na nośnikach typu CD-Rom, DVD, w katalogach oraz mediach, na stronach internetowych, w gazetach i na wystawach, jak również na potrzeby promocyjno - reklamowe związane z działalnością prowadzoną przez Organizatora.

Biorąc udział zgadzacie się na regulamin imprezy, w związku z czym zgadzacie się jednocześnie na publikowanie własnego wizerunku w jakiejkolwiek pozie czy stanie (jeżeli oczywiście podobny do powyższego zapis w regulaminie się znajduje). Tak na ten temat wypowiadają się w Komentarzu do ustawy o prawie autorskim J. Barta i R. Markiewicz:

"4. Ochrona prawa do wizerunku ma charakter autonomiczny w tym sensie, że jest niezależna od naruszenia czci, prywatności czy innych dóbr osobistych. Zakazane jest rozpowszechnianie cudzego wizerunku także wówczas, gdy nie prowadzi do ingerencji w prywatność czy dobre imię osoby przestawionej. Przepisy art. 81 i 83 chronią wyłączną kompetencję osoby portretowanej do decydowania o rozpowszechnianiu jej wizerunku. Dobrem chronionym jest autonomia każdej osoby w zakresie swobodnego rozstrzygania, czy i w jakich okolicznościach jej wizerunek może być rozpowszechniony. W konsekwencji dla oceny naruszenia tego dobra nie jest doniosłe ustalenie, jakie inne interesy niż tylko ochrona własnej autonomii uzasadniają odmowę osoby portretowanej udzielenia zezwolenia na rozpowszechnianie jej wizerunku.
Osoba przedstawiona na zdjęciu fotograficznym (lub innym materialnym nośniku jej wizerunku), może dowolnie ograniczyć zakres zezwolenia na jego rozpowszechnianie: zezwolić na publikację tylko w oznaczonym czasopiśmie i/lub tylko w związku z oznaczonymi okolicznościami (np. w związku z określonym tekstem artykuł prasowego), wyznaczyć granice czasowe publikacji itp. (por. wyrok SA w Krakowie z dnia 19 grudnia 2001 r., I ACa 957/01, TPP 2002, nr 3, s. 107)."
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ