Ból prawej stopy po maratonie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
TomKato
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 49 min
Życiówka w maratonie: 4:40

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich.

Piszę do Was z małym problemem. Niestety nie udało mi się znaleźć podobnego wątku wcześniej, więc postanowiłem poprosić starych wyjadaczy o pomoc. :) Dwa tygodnie temu brałem udział w Silesia Marathon. Był to mój pierwszy maraton. Dałem z siebie wszystko i udało mi się go ukończyć z całkiem zadowalającym czasem. Niestety już podczas biegu zacząłem czuć ból w prawej stopie. Ból od tego czasu się utrzymuje, czasem trochę zanika, czasem się nasila. Ból występuje w na prawej krawędzi stopy, mniej więcej na środku. Nie jest bardzo silny, ale przeszkadza w normalnym chodzeniu. Przypomina trochę stłuczenie. Boli mnie tylko kiedy chodzę, i tuż po chodzeniu. Kiedy stopa zostaje w spoczynku nie odczuwam żadnych dolegliwości. Ból w szczególności nasila si w momencie, kiedy kładę stopę na podłożu, lub kiedy ją odrywam. Jak stoję w bezruchu to jest w miarę ok. Od tego czasu nie biegałem. Stosuję różne maści, staram się również chłodzić to miejsce. Trochę się martwię, bo minęły już dwa tygodnie i nie widzę wyraźnej poprawy. Jak sobie z tym poradzić? :)

Z góry dziękuję za pomoc i rady.

Pozdrawiam,
Tomek
PKO
le0n71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:28
Życiówka w maratonie: 03:24:00

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że masz podobny problem do mojego. W wątku "ból stopy" pokazałem, gdzie mnie boli. Też nie wiem, co to jest. Czy Ciebie boli mniej więcej to samo?
Obrazek

10km: 40:08, 08.03.2015 8 Bieg Kazików (bez atestu)
połówka: 1:30:01, 24.10.2015 2 PZU Cracovia Półmaraton
cały: 3:16:25, 26.04.2015 Orlen Warsaw Marathon
KOMENTARZE
TomKato
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na zdjęciu zaznaczyłeś rejon wewnętrznej części stopy u góry. Mnie boli z boku i od spodu zewnętrzna krawędź. Wydaje mi się, że supinuję. Może to ma jakieś znaczenie przy tego typu kontuzjach.
Awatar użytkownika
yoorec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:34
Życiówka w maratonie: 3:30

Nieprzeczytany post

Mi w podobnym przypadku pomogło rozciąganie stopy. Tak jak łydki, tylko bez odrywania pięty od podłoża. Oraz poluzowanie wiązania buta. Buty były dla pronatorów, a boląca noga jest prawie prawidłowa - pronującą mam drugą.
TomKato
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za radę. Zanim pójdę do lekarza spróbuję trochę porościągać tę stopę, może też trochę masować. Na razie ból nie ustępuje... Ból nie jest jakiś nie do wytrzymania, ale jest ciągły i to mnie już zaczyna irytować.

Jak myślicie, ile czasu warto jest samemu spróbować się pokurować zanim pójdzie się do lekarza? Ja chodzę do lekarza w ostateczności, jak grypa nie pozwala mi normalnie pracować.
przecinek84
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Z tego co mówisz jest to najprawdopodobniej nieduże uszkodzenie jakiejś tkanki miękkiej. Po obciążeniu/wysiłku dochodzi do przeciążenia czego konsekwencją jest ból.

Jestem fizjoterapeutom i przychodzi do mnie bardzo dużo osób, które próbowały wyleczyć się same lub czekały aż przejdzie. Potem często tego żałowali.

Jednorazowa wizyta to nieduży koszt. Jak trafimy na dobrego specjalistę to po jednej wizycie dostaniemy cenne wskazówki co robić a czego nie! To jest bardzo ważne!
pawianmalpa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55

Nieprzeczytany post

Wszystko co piszesz wskazuje na jedno - przeciążenie. Ból podobny do stłuczenia, u mnie niestety dość często wystepujaca przypadłość, nie tylko na stopie, ale i piszczele. Możesz iść do jakiegoś znachora, może wyśle a rechabilitację (krioterapia, laser, jonoforeza), ale jak nie zapłacisz, to zanim się dostaniesz ból przejdzie.
Ja w takich przypadkach przesiadam się na rower na tydzień - choć ciiągnie do latania. Obok powstrzymania się od biegania lodowe okłady oraz okłady lub namaczanie w soli iwonickiej.
Jeśli chodzi o medykamenty, to u Nimesil mi pomaga (na recepte) - kiedys dostalem preskrypcję - teraz bez wizyty u lekarza nabywam w zaznajomionej aptece.
Co najgorsze w takich przypadkach to to, że jak już przestanie boleć i zaczniesz biegasz, może się nawrócić i to nie raz i nie dwa.
Grunt, żeby za szybko nie wrócić do biegania - wiem że ciężko...
przecinek84
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nie chodziło mi o taką rehabilitację jak krioterapia, laser, itd. mało to ma wspólnego z terapią celowaną!

Jak sama nazwa mówi, żeby było stłuczenie to musi najpierw być jakieś uderzenie lub coś w tym stylu. Z tego co piszesz wyniki, że to raczej jakieś przeciążenie (naderwanie). Wtedy lepiej wybrać się do jakiegoś "znachora" żeby pokierowal pokierował leczeniem. Inaczej będzie ryzyko nawrotów. Jest to wtedy tzw samoutrzymujące się zapalenie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ