Rynek butów biegowych na zakręcie

Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Rozmawiamy tu o kapitalistycznej modzie na buty minimalistyczne. Które to buty mają być może tam i swoje... plusy. Rozchodzi się jednak o to by te plusy nie przesłoniły nam minusów.
:hahaha:
Nie ma to jak klasyka Barei. Udana parafraza.
Rozchodzi się też o to, by wiedzieć skąd w zgniłym kapitalizmie wzięły się buty z amortyzacją. Kiedy? Dlaczego? Jakie buty do biegania były przed nimi? Jak to sobie ułożymy chronologicznie i wyciągniemy z tego logiczne wnioski, to nikt nam żadną propagandą mieszał w głowie nie będzie. Nawet tym, co się urodzili w czasach, gdy buty z amortyzacją stały już w sklepach na pułkach i innych zwyczajnie nie pamiętają, a teraz wierzą głęboko w "nowofalowe, ponowne odkrycie Ameryki" . :oczko:
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
PKO
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Iwan pisze:Rozchodzi się też o to, by wiedzieć skąd w zgniłym kapitalizmie wzięły się buty z amortyzacją
jak to w zgiłym kapitaliźmie - dzięki działaniom marketingowym jednej z globalnych firm.

bo niby dlaczego święty mikołaj jest dziś czerwonym grubaskiem wołajacym "hohoho!"?
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
Iwan pisze:Rozchodzi się też o to, by wiedzieć skąd w zgniłym kapitalizmie wzięły się buty z amortyzacją
jak to w zgiłym kapitaliźmie - dzięki działaniom marketingowym jednej z globalnych firm.
Za sprawą jednej firmy? Nie żartuj...
Na przełomie lat 60 i 70 reklama nie była na obecnym poziomie (wszechobecna) i nie było tylu jej nośników o zasięgu światowym.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Iwan pisze:Za sprawą jednej firmy? Nie żartuj...
no, a jak wygląda święty mikołaj?
kiedy i jak powstał jego obecny w masowej kulturze wizerunek?

tak. jedna firma.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
pawmok
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Jestem początkującym biegaczem (biegam od miesiąca), jednak bieganie bardzo mnie wciągnęło i zamierzam już do konca życia biegać. Mam zatem ważne pytanie.
Kupiłem sobie buty Nike Zoom Elite 5 . Czy mam te buty wywalić do śmieci i od razu kupić nowe? Czy spokojnie mogę w nich zmienić technikę biegania na "naturalną" ?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dlaczego masz wywalać te buty? co każe Tobie tak myśleć?

to są wbrew pozorom cięzkie, bezpieczne buty o dużym spadku pięta-palce i sporej amortyzacji.

biegaj w nich skoro je kupiłeś i ćwicz ogólną sprawnośc i technikę najwyżej za kilka miesięcy zmienisz na lżejsze.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
pawmok
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:dlaczego masz wywalać te buty? co każe Tobie tak myśleć?

to są wbrew pozorom cięzkie, bezpieczne buty o dużym spadku pięta-palce i sporej amortyzacji.

biegaj w nich skoro je kupiłeś i ćwicz ogólną sprawnośc i technikę najwyżej za kilka miesięcy zmienisz na lżejsze.
Dla tego, że zamierzam już od dziś skończyć z bieganiem "na piętę". I dla tego pytam czy po prostu nie wykorzystać tych butów na salę treningową a do biegania kupić od razu nowych butów. Czy te buty nie będę mi przeszkadzały w bieganiu na "śródstopie"?
A co do masy buta to są one bardzo lekkie jak dla mnie, ale nie znam się na butach. Z tego co powiedzieli w sklepie to jedne z lżejszych modeli butów.
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawmok pisze: Dla tego, że zamierzam już od dziś skończyć z bieganiem "na piętę". I dla tego pytam czy po prostu nie wykorzystać tych butów na salę treningową a do biegania kupić od razu nowych butów. Czy te buty nie będę mi przeszkadzały w bieganiu na "śródstopie"?
Nie będą przeszkadzały. Ja od lat biegam w butach z amortyzacją mimo, że od dziecka ląduję na śródstopie, a nie na piętę. Jeśli Cię stać, to oczywiście możesz kupić drugą parę (minimalistyczne) i wypróbować, w których lepiej Ci się biega. Ja bym na razie został przy NIKE'ach pilnując jedynie odpowiedniej techniki biegu.
pawmok
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No to mnie uspokoiłeś Iwan, bo już myslałem że kolejny wydatek mnie czeka :)
pawmok
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:
Sprawdziłem, masa to 303g. Czy to dużo?
przepraszam z offtop
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawmok pisze:Sprawdziłem, masa to 303g. Czy to dużo?
przepraszam z offtop
Powiedziałbym że jak na buty z amortyzacją (niektórzy nazywają je "ortopedami") ważą "normalnie". W ich recenzjach i reklamach gdzieniegdzie przewija się określenie "lightweight" ale buty minimalistyczne ważą jednak mniej, na przykład ZEN-ki które przygotował dla mnie Yacool ważą około 175g, przed operacją także ważyły około 300g.

Również jestem zdania, że możesz dalej biegać w butach które już masz. Nie powinny przeszkadzać Ci w przestawieniu się na bieganie na śródstopiu.
pawmok
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jak sprawdzają się tak nietypowe buty jak np Vibram 5F ? I co wogóle o tym typie buta sądzicie? Nie tylko w kontekście biegania. Z taką "anatomiczną" podeszwą znalazłem też buty Merrella , kolekcja barefoot.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawmok pisze:A jak sprawdzają się tak nietypowe buty jak np Vibram 5F ? I co wogóle o tym typie buta sądzicie? Nie tylko w kontekście biegania. Z taką "anatomiczną" podeszwą znalazłem też buty Merrella , kolekcja barefoot.
Duża kolekcję 'barefoot' ma też Vivobarefoot, zarówno buty biegowe, jak i codzienne. Moje wrażenia są bardzo pozytywne, buty codzienne są bardzo wygodne, śródstopie i palce mają mnóstwo luzu, a różnice odczuły też np. moje plecy. Raz w tygodniu również biegam w takich butach (są jak 5 Fingers bez rozdzielenia palców - gumowa 3-4mm podeszwa bez piankowej amortyzacji). Buty wykonane są bardzo solidnie, niemniej ceny regularne porażają, moje egzemplarze są z przecen.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A mi dzisiaj sprzedawca w Go Sport powiedział, że Nike Free Run 2 nie nadają się do biegania. Zerżnięte Reeboki natomiast to świetny but do codziennego treningu. W ostateczności okazało się, że Free Run mogą być jako but dodatkowy czyli tak do pobiegania raz na tydzień do 5km. :bum:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ