Ból po górnej Zewnętrznej stronie lewego kolana
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, biegam od września 2011. Jakieś półtorej tygodnia temu biliśmy się z kolegą na żarty, niestety podczas tej zabawy coś strzeliło mi w zewnętrznej części lewego kolana. Od tamtego czasu biegałem trzy razy, nie przeszkadza mi to w żadnym stopniu w biegu, jednakże czasami czuję jakby miał to kolano (nie wiem jak to sformułować) "luźniejsze" albo coś było z nim nie tak. Jak stoję, siedzę i idę nie czuje żadnego dyskomfortu. Dopiero ,gdy chcę na przykład podnieść wyprostowaną lewą nogę to zaczynam czuć dokuczliwe kłucie w lewej górnej części kolana i ,gdy próbuje robić przysiad. Zamierzam zrobić sobie co najmniej tydzień przerwy w bieganiu, biorę glukozaminę i smaruję to kolano żelem Fastum. W najbliższym dniu zamierzam iść do lekarza po skierowanie od ortopedy, lepiej nie czekać z takimi rzeczami bo może to być coś poważnego prawda?
Za 4 miesiące mam testy sprawnościowe, m.in. bieg na 1000 m. i chciałbym do tego czasu się wykurować.
Jak myślicie czy to coś poważnego czy mało znacząca kontuzją, która niedługo minie?
Jakieś rady jak jeszcze mogę profilaktycznie zadbać o kolana?
Za 4 miesiące mam testy sprawnościowe, m.in. bieg na 1000 m. i chciałbym do tego czasu się wykurować.
Jak myślicie czy to coś poważnego czy mało znacząca kontuzją, która niedługo minie?
Jakieś rady jak jeszcze mogę profilaktycznie zadbać o kolana?
-
- Wyga
Mam to samo od tygodnia a w niedzielę czeka mnie półmaraton. Dzisiaj po biegu wziąłem woreczek z lodem, wlałem trochę zimnej wody i usiadłem w wannie z zimną wodą a woreczek na kolano. 10 minut schładzania. Ból ustał natychmiast al kolano przybrało kolor buraka. Po wyjściu z wanny znowu je poczułem ale tylko trochę a poprzednim razem kuśtykałem jeszcze cały dzień po biegu. Nie powiem ci co to jest ale spróbuj schładzania. Ja lód kupuję w sklepie spożywczym.
-
- Dyskutant
Normalnie ekstra, byłem u ortopedy i dowiedziałem się że tylko nadwyrężyłem mięsień. Dostałem żel do smarowania tego kolana. O dziwo wszystkie objawy w lewym kolanie odstąpiły i nie mam z nim problemów, natomiast gdy lewe dało mi spokój to coś mi się stało z prawym kolanem i znowu jestem w kropce.
Kujący Ból w dolnej części rzepki, bardzo dokuczliwy, przy samym chodzeniu i wykonywaniu jakichkolwiek innych ruchów...
Zacząłem dzisiaj chodzić o kuli żeby odciążyć to kolano i chyba znowu muszę mieć przerwę w bieganiu
Pozdrawiam
Kujący Ból w dolnej części rzepki, bardzo dokuczliwy, przy samym chodzeniu i wykonywaniu jakichkolwiek innych ruchów...
Zacząłem dzisiaj chodzić o kuli żeby odciążyć to kolano i chyba znowu muszę mieć przerwę w bieganiu

Pozdrawiam
-
- Dyskutant
Ból w prawym kolanie zaczyna się w zaznaczonych kółkach miejscem, jest taki kłujący, potem zaczyna promieniować coraz mocniej na zewnątrz kolana. Może zdjęcia pomogą wam lepiej mi doradzić.
Jak nie biegam w ogóle to ból znika po dniu-dwóch przerwy i wszystko jest w porządku, zaczyna dopiero się pojawiać jak chce pobiec dłuższy dystans. Jak biegam serie po 200 m to nic nie odczuwam,a gdy jest małe tempo, ale dłuższy czas trwa to znowu się zaczyna
Jak nie biegam w ogóle to ból znika po dniu-dwóch przerwy i wszystko jest w porządku, zaczyna dopiero się pojawiać jak chce pobiec dłuższy dystans. Jak biegam serie po 200 m to nic nie odczuwam,a gdy jest małe tempo, ale dłuższy czas trwa to znowu się zaczyna

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rozgrzewający Się
Jako,ze rowniez zmagam sie z tym problemem polecam filmik ktory wyszukalem. Zaczalem robic cwiczenia, zobaczymy jak bedzie.. http://www.youtube.com/watch?v=c9aJtO0V ... r_embedded