Sok po treningu?
- scouser
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:03
- Życiówka w maratonie: brak
Czy wyciskany sok lub z kartonu, ale bez dodatkowego cukru(tylko te z owoców) jest dobrym rozwiązaniem po treningu? Teoretycznie zawiera węglowodany, w dodatku ma sporo witamin, więc w czym napój izotoniczny ma przewagę nad takim sokiem?
- Księżna
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Gdyby padło takie pytania, odpisałabym, że po intensywnym bieganiu najczęściej mam potrzebę wypić sok: pomidorowy lub warzywny. I w moim wypadku to było dobre rozwiązanie.scouser pisze:Czy (..) sok (...) bez dodatkowego cukru(...) jest dobrym rozwiązaniem po treningu?

Nie mogę natomiast napisać o innych sokach lub o sokach v izotoniki - dlatego moja wypowiedź będzie tylko 'obok tematu'

-
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiem czy napój izotoniczny ma przewagę nad sokiem ale jak bym miał wybierać to oczywiście wybrał bym sok. Jak sam robisz sok to w ogóle już bym się nie zastanawiał. W soku masz mikroelementy, witaminy i szybko przyswajalne węgle tak polecane po treningu. Po co pić dodatkową chemię w postaci izotoników przecież już wystarczająco dużo chemii jest w codziennym pożywieniu niestety.scouser pisze:Czy wyciskany sok lub z kartonu, ale bez dodatkowego cukru(tylko te z owoców) jest dobrym rozwiązaniem po treningu? Teoretycznie zawiera węglowodany, w dodatku ma sporo witamin, więc w czym napój izotoniczny ma przewagę nad takim sokiem?
Pozdro
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Po treningu jest przez chwilę okno glikemiczne, im więcej wysokoglikemicznych węgli się wtedy przyjmie tym lepiej. Wszystko i tak idzie w glikogen. To jedyny moment w ciągu dnia, gdy można szamać lub pić coś mocno słodzonego
.

The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jak najbardziej polecam soki po treningu. Organizm szybciej sie regeneruje itp.
- CríostóirSweeney
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 03:56:13
Zawsze naturalny produkt będzie miał przewagę nad produktami wytworzonymi jak na. izotoniki ogólno-dostępne. Pij sok wielowarzywny po treningu i zjedz trochę białka i będzie git. Lubie bardzo po długich wybieganiach wypić taki sok i po tym zjeść jajko z kaszą albo jajecznicę:)))
Pozdro
Pozdro
- scouser
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:03
Lubię też bezpośrednio po treningu zmiksować sobie koktajl: banan, 200ml jogurtu naturalnego pitnego i łyżeczka miodu - naprawdę daje sporo energii, po godzinie jem normalny posiłek.
Uważam, że jeśli ktoś ma odrobinę czasu to powinien takim napojem uzupełniać węglowodany, na pewno nie ma tyle chemii co w izotonikach.
Uważam, że jeśli ktoś ma odrobinę czasu to powinien takim napojem uzupełniać węglowodany, na pewno nie ma tyle chemii co w izotonikach.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja też wolę sok od chemicznego izotoniku.
Jednak po mocnych akcentach pijam coś co zawiera oprócz węgli białko.
Jogurt z bananem,jak najbardziej.
Jednak po mocnych akcentach pijam coś co zawiera oprócz węgli białko.
Jogurt z bananem,jak najbardziej.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Najważniejsze dla wydolności sportowej jest tempo, w jakim węglowodany wchłaniają się z jelita cienkiego do krwiobiegu. Im szybciej ten proces zachodzi, tym prędzej komórki mięśniowe mogą czerpać energię.
Aby zoptymalizować magazynowanie glikogenu i nie dopuścić do odkładania sie tłuszczu, trzeba uzyskać umiarkowany ładunek glikemiczny. Wystarczy równo białka i tłuszcze spowalniaja proces trawienny co skutkuje wolniejszym uwalnianiem glukozy.
Po zakończonym treningu utracony glikogen najlepiej uzupełnić węglowodanami , gdyż właśnie w tym momencie organizm najszybciej odbudowuje nadszarpnięte zapasy paliwa. Podczas pierwszych 2 godzin po treningu regeneracja jest najszybsza około 150% szybsza niż normalnie.
Aby zoptymalizować magazynowanie glikogenu i nie dopuścić do odkładania sie tłuszczu, trzeba uzyskać umiarkowany ładunek glikemiczny. Wystarczy równo białka i tłuszcze spowalniaja proces trawienny co skutkuje wolniejszym uwalnianiem glukozy.
Po zakończonym treningu utracony glikogen najlepiej uzupełnić węglowodanami , gdyż właśnie w tym momencie organizm najszybciej odbudowuje nadszarpnięte zapasy paliwa. Podczas pierwszych 2 godzin po treningu regeneracja jest najszybsza około 150% szybsza niż normalnie.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
najlepiej go rozwodnić i dodać jakieć białko . To zmniejszy nagły skok insulinykrzychu83 pisze:Sok po treningu to dobre rozwiązanie. Trzeba szybko uzupełnić brakujące zasoby glikogenu.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.