Witam,
Ponieważ zmagam się z bólem lewego kolanko od ponad czterech miesięcy postanowiłem zadać pytanie na forum.
Sprawa wygląda następująco ból występuje po stronie wewnętrznej lewego kolana, jeśli mocniej nacisnę z boku
to czuję ból. Jeszcze jedna chyba ważna wskazówka, jak się rozciągam po bieganiu nie mogę dotknąć w rozkroku
głową do podłogi, kolan, czuję jakby ścięgno mnie bolało i owszem na siłę dotknę tylko nic z tego dobrego nie wynika.
Śmigam dodatkowo na szosie, jak jeżdżę nie boli więc staram się odciążać kolano poprzez trening rowerowy, jest dobrze
jak kolano rozkręcę ale wkurza mnie to pomału. Dodam ,że jak biegam po górach krótsze odcinki (8-15 km) to jest super najgorsze są długie wybiegania. Może powinienem zażywać jakieś suplementy ? do ortopedy się na razie nie wybieram, do najbliższego dobrego mam 160km musiałbym jechać aż do Rzeszowa.
Pozdrawiam Marcin.
Kolano Bieszczadnika.
- Gump
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Legio Patria Nostra
Pozdrawia was Ostatni Mohikanin z Ustrzyk Górnych
http://www.noclegi-ustrzykigorne.pl/
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:10
- Życiówka w maratonie: 3:36:19
Trudno leczyc przez internet ale podstawa to gdzie cie boli?
Powyzej szpary stawowej- przyczep glowy przysrodkowej?
Na wysokosci szpary- łakotka, torebka, ciało Hoffy
Ponizej- stopa gesia
Boli przy dlugich wybieganiach ...hm..wtedy miesnie sa zmeczone i przestaja stabilizować staw kolanowy.....moze masz nieprawidlową : stabilizacje dynamiczną stawu kolanowego. Tzn powinienieś wzmacniać poszczególne grupy stabilizujace staw kolanowy.....
Ale to wszystko gdyby, gdyby gdyby.......wizyta u lekarza niezbędna......
powodzenia
edek
Powyzej szpary stawowej- przyczep glowy przysrodkowej?
Na wysokosci szpary- łakotka, torebka, ciało Hoffy
Ponizej- stopa gesia
Boli przy dlugich wybieganiach ...hm..wtedy miesnie sa zmeczone i przestaja stabilizować staw kolanowy.....moze masz nieprawidlową : stabilizacje dynamiczną stawu kolanowego. Tzn powinienieś wzmacniać poszczególne grupy stabilizujace staw kolanowy.....
Ale to wszystko gdyby, gdyby gdyby.......wizyta u lekarza niezbędna......
powodzenia
edek
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Też miałem tą dolegliwość na początku zimy, czułem właśnie ból po wewnętrznej stronie lewego kolana po szybszych biegach. Ponieważ bolało mocno przy rozciąganiu dwugłowego uda, to wywnioskowałem, że to jakiś stan zapalny na przyczepie. Kolarze mają dwugłowe bardzo często przykurczone jak nie rozciągają specjalnie. I przy dłuższych krokach przyczep się przeciążał. U mnie pomogło czasowe ograniczenie intensywności (krótsze kroki), ketonal i po zaleczeniu regularne rozciągania dwugłowego.
The faster you are, the slower life goes by.
- Gump
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedzi,
wiadomo ,że przez internet się nie wyleczymy ale zawsze warto zapytać, boję się tylko o Rzeźnika bo w tym roku
chciałem pójść na całość, zobaczymy jak po takim biegu będzie się sprawowało kolano.
Jeśli mam zamiar dalej biegać a nie tylko zapitalać na szosie to pewnie jesienią się wybiorę do ortopedy.
wiadomo ,że przez internet się nie wyleczymy ale zawsze warto zapytać, boję się tylko o Rzeźnika bo w tym roku
chciałem pójść na całość, zobaczymy jak po takim biegu będzie się sprawowało kolano.
Jeśli mam zamiar dalej biegać a nie tylko zapitalać na szosie to pewnie jesienią się wybiorę do ortopedy.
Legio Patria Nostra
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Jak pójdziesz na całość a przez przewlekły stan zapalny się zwapni na tyle, to możesz doznać dość konkretnej kontuzji... Urazy, kontuzje się leczy a nie roztrenowuje. Samo poczucie się dobrze po roztrenowaniu nie świadczy o tym że jest wszystko ok, bo nie jest...
pozdro
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"