Bąble w okolicach podbicia

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
dromaeosaurus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
dzisiaj po tak naprawdę pierwszym bieganiu (10 km) wróciłem bogatszy o bąble na stopach. Są gdzieś pomiędzy podbiciem a tą "poduszką" przed dużym palcem. Nie wiem, jak sobie z tym poradzić, bo obawiam się, że ta sytuacja będzie się powtarzać. Pamiętam, że kiedyś było tak raz po 2 km przy wiekowych Adidasach Modoc M, dlatego kupiłem inne buty.

Buty są nowe - Kalenji Ekiden 50 - widać, że są pod względem otarć lepsze od poprzednich, ale nadal dyskomfort po 7 km nie jest w porządku.
Skarpety - Kalenji Run 50.
Mam 17,5 roku, ważę 73 kg przy wzroście 177,5 cm i jak dotąd nigdy nie biegałem w celach treningowych.

Co można z tym zrobić? Trudno będzie polubić bieganie przez te otarcia.
PKO
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Naklej sobie taki specjalny plaster żelowy - np. marki Compeed. Możesz z nim biegać, nie odklei się a zabezpieczy przed otarciami. W międzyczasie stopa dopasuje się do buta.
Awatar użytkownika
dromaeosaurus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za pomoc.
A jak myślisz, co może być przyczyną tych otarć? W życiu poszedłem na trening biegowy całe 2 razy i za każdym miałem z tym problem. Czy zmiana skarpet na grubsze pomoże?

Inna sprawa, że dzisiaj po wczorajszym bieganiu po kostce i asfalcie boli mnie szyja. Jestem laikiem w kwestii biegania i mam wrażenie, że spowodowane jest to złą techniką - ląduję cały czas na pięcie. Jak powinno się dobrze biegać?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dromaeosaurus pisze:Jak powinno się dobrze biegać?
W największym skrócie:
http://www.youtube.com/watch?v=1fBh2qH4QbM
http://www.youtube.com/watch?v=2OE1OPzB ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=ez4CbxdP ... MQKodBw%3D

http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=3749
Jest dużo ciekawych opinii na tym i na sąsiednim forum. Słowa kluczowe: "bieganie naturalne", "bieganie na śródstopiu", "technika biegu".

Co do Ekidenów 50, mnie bardzo szybko, bo po kilku km, obcierają w duże palce. Gdy zamieniam wkładki na lepsze, z innych butów do biegania, to problem znika. Wniosek: buty z oryginalną wkładką zbyt słabo trzymają stopę. Moim zdaniem grubsza skarpeta nie rozwiąże problemu sam kiedyś miałem odciski właśnie spowodowane zbyt grubymi skarpetami, ale spróbować możesz. W lecie nie będzie to zbyt przyjemne bieganie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odkąd biegam, pamiętam, że mam obtarcia w każdych butach i to nie tylko na początku. Nie wiem, dlaczego się tak dzieje, ale ja sie przyzwyczaiłem już :)
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Z moich doświadczeń, to problem zbyt moco związanych butów. Miałem to kilka razy z różnymi butami - nie tylko nowymi.
Z doświadczeń innych (jak tu czytam), też konstrukcja buta, wkładki i etc.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dromaeosaurus pisze: Czy zmiana skarpet na grubsze pomoże?
Trudno przewidzieć.
Możesz natomiast przed bieganiem posmarować stopy Sudocremem (15-30 minut przed bieganiem) i założyć na te Kalenji Ekiden 50 drugą parę skarpet. Powinno pomóc. Zwłaszcza w początkowym okresie, gdy nowy but dopasowuje się do stopy.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ