dodatkowe skurcze po bieganiu?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
wojtek_b
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przeszukałem forum i znalazłem kilka podobnych tematów, ale żaden nie odpowiadał na moje pytanie...

Zacząłem biegać regularnie jakieś 2 tygodnie temu. Wcześniej zdarzało mi się od wielkiego dzwoni przebiec 2-4 km. Teraz staram się raczej biegać przy niższym tętnie (130-150) biegać dystanse 6-8km. Ogólnie jestem w stanie przebiec taki dystans i czuje się po tym świetnie.
Jednak po treningu zdaje mi się zauważyć dodatkowe lub wypadające skurcze serca. Te skurcze nie zdarzają mi się przy normalnym tętnie (bez biegania).
W ogóle nie zauważyłbym tych skurczy, bo nie odczuwam tego w żadnym stopniu. Wypadające skurcze zdawało mi się zauważyć mierząc sobie tętno "dotykowo" na tętnicy szyjnej (choć tu nie wykluczałbym błędu). Natomiast dodatkowe skurcze pojawiły się ewidentnie podczas pomiaru ciśnienia ciśnieniomierzem nadgarstkowym. Wyraźnie podczas pomiaru (tętno wyszło mi wtedy ok. 110) słychać było dodatkowe "piki". Czy coś takiego może się zdarzyć po wysiłku, czy raczej jest się czym martwić? I tak chcę się wybrać do lekarza, ale trzeba będzie trochę poczekać, a ja nie wiem czy mogę sobie dalej biegać, czy może lepiej się wstrzymać?

Z góry dzięki i proszę o wyrozumiałość dla początkującego.
PKO
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skoro Ciebie to niepokoi i i tak chcesz iść do lekarza to idź. Sprawdzisz się i będziesz wiedział na czym stoisz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ