ból kolana - Wrocław - czy ćwiczyć przed badaniem?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kandelabra

Nieprzeczytany post

Witajcie!
Bieganie pokochałam jesienią całym sercem i jak większość z Was nie wyobrażam sobie zaprzestać tego robić.
o mnie:
Biegam od pół roku (K 24, 55kg/170cm)
Zazwyczaj biegam dość wolno, ok 9km w ciągu 1godz, 3-4 razy w tygodniu ok 1h15min. Niekiedy do 1,5h.
Używam butów http://www.run4fun.pl/wmns-air-pegasus- ... cc9fffb7bd
Biegam pół trasy po parku, pół niestety po chodniku/asfalcie.
obecny problem:
Silny ból lewego kolana w trakcie biegu, pojawia się po ok 2km, raz kazał zejść mi zupełnie zejść z trasy. Było -10' (jeśli to ma znaczenie). Obecnie staram się ograniczać bieganie do 2 razy w tygodniu, niekiedy poprzestaje na 1 razie. Przy takiej częstotliwości bólu nie ma podczas biegu, odchorowuję jednak przez ok 40h po biegu. Po ostatnim 10km biegu ciężko było mi chodzić. Po dwóch dniach kolano jednak zdaje się być jak nowe. Oczywiście do czasu, gdy nie zafunduje mu kolejnego biegu...
Kłuje w okolicy zaznaczonej na zdjęciu, jakby pomiędzy dwoma 'guzami kostnymi' (nie wiem jak to określić)- przeszywający, obezwładniający wręcz ból.
Obrazek
Także przy mocnym nacisku w tej okolicy czuję ten sam ból, tyle że o wiele słabszy.
historia:
Ponadto kolana od zawsze mi głośno strzelają, chrzęszczą przy zgięciu, czasem chodzeniu,
w prawym niekiedy robiły się same z siebie małe lokalne stany zapalne, zaleczane zazwyczaj maściami przeciwzapalnymi niesteroidowymi. Prawe kolano także boli jeżeli zbyt długo trzymam je zgięte (powyżej np.10min). Podczas biegu jednak nie daje się we znaki, a nawet od momentu rozpoczęcia regularnego biegania zaobserwowałam poprawę. Przy kucaniu od dziecka cicho i głucho chrupią ( w wielu miejscach). Zdjęcia RTG sprzed roku i kilku lat wstecz nic nie wykazywały.
plany:
Obecnie czekam na wizytę u ortopedy, termin mam wyznaczony jednak bardzo odległy, dopiero na czerwiec. Zależy mi na wizycie na NFZ i badaniach też na fundusz, bo idąc prywatnie, również i badania będą pełnopłatne, co jest nie do przeskoczenia dla studentki.

1. Czy mogę biegać gdy ból ustaje, tak jak to robię?(ale potem zawsze boli)
2. Co może być przyczyną mojego bólu?
3. Jak mam sobie pomóc, zapobiegać bólowi?
4. Może ktoś z Was zna ortopedę (Wrocław, lub nawet cały Dolny Śląsk), który potraktuje mnie poważnie, poszuka przyczyny, a nie tylko mój problem zaleczy i nie stwierdzi od razu na wstępie, że bieganie dla mnie na pewno odpada (ok, chyba że moja przypadłość faktycznie mnie dyskwalifikuje)?

Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2012, 17:09 przez kandelabra, łącznie zmieniany 2 razy.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Słabo znam okolice Wrocławia. Ale powinieneś poszukać raczej sportowego fizjoterapeuty, on Cię najlepiej pokieruje co robić.
I raczej będzie starał się pomóc Ci wrócić do biegania.
kandelabra

Nieprzeczytany post

Dzięki za tak szybką odpowiedź!
poszukam więc odpowiedniego specjalisty... może ktoś jeszcze z mojego miasta mi coś podpowie? :echech:
wydając te.. nie wiem.. 150zł? chciałabym mieć pewność, że nie w błoto :nienie:
bba
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Odwiedziłem http://www.ortopeda.org.pl/ i pierwszy raz byłem zadowolony. Wizyta z USG kolana 120 pln.
kandelabra

Nieprzeczytany post

cena zachęca, i to z USG! obawiałam się, że może być drożej. Ciekawe, czy coś zostanie wykryte
pewnie skorzystam. a umówiona wizyta na fundusz i tak pewnie się jeszcze mi przyda. :ble:
I jeszcze bardzo ważna kwestia - czy przed wizytą zmęczyć kolano, tj. przebiec się konkretnie w tym dniu lub dzień wcześniej, aby objawy były w pełni rozwinięte? czy też oszczędzać je i nie biegać przed badaniami?
kandelabra

Nieprzeczytany post

nie chcę się tak bardzo rozpychać łokciami ;-) ale podbijam temat:
do dr Poryckiego jestem już umówiona w przyszłym tygodniu i nie wiem, czy powinnam sobie zafundować pełne objawy mojego problemu przed wizytą, np. dla łatwiejszej diagnozy?
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może zadzwoń tam i się zapytaj? Bo chyba tutaj nikt nie jest w stanie powiedzieć niczego mądrego.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
kazp
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Lepiej sobie nie funduj zaostrzenia objawów, to może tylko wydłużyć Twój powrót do zdrowia.
3 lata temu byłem u dr Poryckiego. Wtedy przyjmował w przychodni przy Stadionie Olimpijskim. W czasie wizyty miałem wykonane USG kolana (wraz z opisem) i przy okazji punkcję kolana, którą sam mi zaproponował (inni ortopedzi wysięk widzieli, ale nic im się nie chciało zrobić). Konkretnie, rzeczowo i mimo, że szedł na urlop zostawił mi namiary na jakiegoś swojego znajomego gdybym przypadkiem jeszcze potrzebował pomocy.
W przypadku wizyty w ramach NFZ na zbyt wiele bym nie liczył. Pewnie usłyszysz, że skoro boli w czasie biegania to nie powinnaś biegać ;)
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U dr Poryckiego też kiedyś byłam, ale z powodu zwapnienia w barku - powiem tylko, że przede mną była u niego pewna popularna uczestniczka You Can Dance, więc chyba nie jest taki zły...
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
kandelabra

Nieprzeczytany post

dzięki Wam wszystkim! :-) za odpowiedzi! cieszę się, że za 3 dni będę już po wizycie i dowiem się, co mi jest. :ble:

I dzięki raz jeszcze za polecenie nazwiska :)
stanleyrydel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hej ;) i co Ci tam wyszło w końcu, bo ja mam identycznie i nie wiem co robić...
kandelabra

Nieprzeczytany post

1. Doktor nie wykrył żadnego urazu, ani kontuzji.
2. Niewielki wysięk w stawie, bez konieczności punkcji.
3. Stwierdzona chondromalacja chrząstek w obrębie stawu. Brak możliwości wystawienia pewnej diagnozy w badaniu nieinwazyjnym, czy jest to stan kwalifikowany jako I czy II stopień wg Outerbridge’a.
4. Za doznania dźwiękowe w stawach odpowiedzialna jest natomiast nietypowa budowa rzepki, typ IV oraz specyficznie zbudowane inne części stawu (nie pamiętam jakie)
5. Nie ustalone ostatecznie* powiązanie z tropionymi u mnie od wielu lat schorzeniami autoimmunologicznymi, atakującymi m.in. tkankę łączną, które mogą przyczyniać się do chondromalacji. /medycyna jest od dłuższego czasu na tropie, ale im więcej badań, tym mniej specyficzny obraz/

Zalecenia:
- użytkowanie stawu do granicy bólu, czyli biegać gdy nie boli. Obecnie widzę, że moja bólowa granica, która każe mi zejść z trasy to w zależności od dnia ok 8-13km (i potem kilka dni bólu) lub 4-5km bez konsekwencji. Marzenia o maratonach upadły, powoli przyzwyczajam się do tej myśli :(
- preparaty osłaniające/wzmacniające tkankę chrzęstną
- krioterapia, okłady z lodu dla dodatkowego pobudzenia krążenia w stawach
- niesteroidowe przeciwzapalne w przypadku utrzymujących się dłużej dolegliwości

Na razie u mnie wyciszenie objawów, chwytam więc poranne rześkie powietrze, bo upały startujące po 9.00 mnie wyłączają ;-) z zabawy. Zdecydowanie zaliczam się do osób, dla których najprzyjemniejszy bieg jest w okolicach 5'C :-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ