Ostatnio męczę się z różnego rodzaju bólami.
Postanowiłem wiec zabrać się za solidne przebadanie.
Dziś jestem po pierwszym USG kolana.
Niestety wynikło z niego, że:
"wysokie ustawienie rzepki z konfiguracją udowej powierzchni stawu rzepkowo-udowego sugeruje cechy konfliktu"
oraz jeszcze parę elementów:
"pogrubiała błona maziowa i ślad płynu w zachyłku nadrzepkowym i kaletce podrzepkowej głębokiej"
"drobne zwapnienia o typie entezofitozy w przyczepach ścięgna m. czworogłowego u podstawy rzepki oraz w przyczepie dalszym więzadła właściwego rzepki"
Wracając do sprawy. Najbardziej martwi mnie wysokie ustawienie rzepki. Lekarz na liczne pytania dotyczące dalszego "biegania", wspominał o urodzie (tak uroda) i dyplomatycznie określał: "pana kolanu nie do końca się to podoba".
Oczywiście nie przekreślał dalszego biegania, ale powiedział, że trzeba będzie chyba zmienić zasady.
Czekam na jutrzejszą konsultację z ortopedą kierującym.
Przeraża mnie jednak fakt, że miałbym przestać biegać, przestać myśleć o startach.
Co o tym wszystkim sądzicie? Może ktoś też miał stwierdzone wysokie ustawienie rzepki?
Artykuł na stronie głównej z relacją z wykładu Dr. Czyrnego zawiera złowrogi cytat: "nie radził bym angażować się w kwalifikowany sport z wysoko ustawioną rzepką".
What now?
"wspaniałe" kolano
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:47:32
- Życiówka w maratonie: brak
Witam serdecznie,
chciałbym odświeżyć dyskusję, gdyż ja również borykam się z wysokim ustawieniem rzepki. Dodatkowo podczas usg lekarz stwierdził, że w przyszłości trzeba będzie przeciąć troczki. Czy ktoś ma podobny problem i biega?
chciałbym odświeżyć dyskusję, gdyż ja również borykam się z wysokim ustawieniem rzepki. Dodatkowo podczas usg lekarz stwierdził, że w przyszłości trzeba będzie przeciąć troczki. Czy ktoś ma podobny problem i biega?
RM
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
nigdy zadnego podcinania to tak na zdrowy rozum czy myslisz ,ze to wystarczy i czy zastanawiales sie co to zmieni ,,udaj sie do specjalisty od kolan----[nie ortopedy] ---rehabilitanta,,pozdrawiamref pisze:Witam serdecznie,
Zabieg czy operacja to ostatecznosc