Nieprzyjemny ból mięśni w nocy (to nie są zakwasy)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
RunForrestRun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:09:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Drodzy forumowicze !

Mam dość nieprzyjemny ból mięśni po treningach. Na początku myślałem, że przesadzam z treningami po przerwie. Teraz jestem pewien, że to nie to...
Biegam od pół roku. Zaczynałem od 5km w godzinę : ) po 3 razy dziennie. Staram się nie przemęczać i podchodzić do biegania z głową" (Mam 186 i 75kg)
Jak tylko zacząłem biegać ciut więcej - po około 2 miesiącach biegałem 6 km w 40 min, wtedy zaczęły się nieprzyjemne problemy. Idąc spać mięśnie zaczęły dawać znać o sobie, i nie był to zakwasowy ból na 100%. Nieprzyjemne pieczenie, wercenie się i tak przez całą noc. Towarzyszy temu dziwny (metaliczny) potocznie nazywany "kapeć" w buzi. Bardzo niemiły ból. Na początku myślałem, że jest to spowodowane przetrenowaniem. Pamiętam, kiedy chodziłem na siłownie i za bardzo czadu dałem, miałem takie same objawy więc - odpuściłem temat i zmniejszyłem treningi... przy 5km nie czułem tego bólu ale...czułem ogromniasty niedosyt. Później miałem przerwę miesiąc (grypa strasznie mocna) i 2 miesiące temu znów zacząłem biegać. Na początku spokojnie, teraz normalnie przeważnie 7km w 45 minut a czasem 10 w 1:10min. ból czasem powraca... nawet po 7km...czy to możliwe, że ciało nadal nie przyzwyczaiło się do takiego wysiłku i powinienem nadal spokojnie biegać po 30 min dziennie i dużo wolniej stopniowo dodawać sobie małymi porcjami do treningu ? ? Poł godziny jest dla mnie stanowczo za mało na jeden bieg :( a z drugiej strony ten ból jest nie do zniesienia. Dodam, że chyba się dobrze dosyć odżywiam więc organizm powinien być zadowolony : ) i nie marudzić...co on chce mi powiedzieć ? ? ? :)

Pozdrawiam !
PKO
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

Hej,

Idz moze z tym do lekarza ogolnego, powiedz o objawach i popros o skierowanie na badanie krwi.

pozdro
Obrazek

Run first, train later...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ