Powrót do biegania po artroskopii ( szew łękotki przyśrodk )

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
okulista
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
5 marca miałem artroskopie na kolano . Co mi zrobili: ( szew łękotki przyśrodkowej przy użyciu fast-fix , shaving i ablacja chrząstki rzepki prawej) Jak patrzyłem w telewizorek to uszkodzenie łękotki nie było dużego stopnia , tylny róg łękotki przyśrodkowej był pęknięty podłużnie pod spodem ( bardziej rozwarstwiony) Doktor założył mi jeden szew Fast-fix. Wciągnął mi farfocle pływające w kolanie i tyle. Powiedział że 40 latkowi by nie szył tej lękotki ale jako ze jestem mlody to mi to zrobił.

I mam takie pytanie do kogoś kto miał podobny zabieg i chciał szybko wrócić do biegania. Kiedy mógłbym zacząć pierwsze biegi, marsze albo marszobiegi oczywiście po miękkim terenie i w odpowiednim obuwiu ? Już od 7 doby po zabiegu zacząłem rehabilitacje , teraz ćwicze 3 razy dziennie tę nogę co mi zajmuje około 4 godziny dziennie , widze że mięśnie są juz coraz bardziej "żywsze" i przyjmują pierwotne kształty i objętości ( obwód uda jest o 4 cm mniejszy od nieoperowanej nogi ) Mam zalecenia chodzić w stabilizatorze z kątem 90 stopni przez pierwsze 6 tygodni po zabiegu. Dzisiaj są już 18 dni po zabiegu i powoli zaczynam stawać na tę nogę (tj tylko 20 kg) i tak przez 2 tygodnie zanim całkowicie zacznę na nią stawać. Widzę że z dnia na dzięń jest coraz lepiej i widzę szybką poprawę i coraz mniej ta noga boli w sumie juz praktycznie nic.

Dlaczego chcę tak bardzo wrócić do biegania ?

16 czerwca w moim mieście jest bieg na 10 km 100% asfalt . Mam takie postanowienie że musze uczestniczyć w kzdym biegu w moim miescie i za wszelką cenę bym chciał pobiec i w tym biegu. Czy istnieje szansa że będę mógł pobiec w tym biegu ? Od kiedy mógłbym zacząć ewentualny trening? Nie zalezy mi na czasie nie musze sie zmieścić w godzine . Moge pobiec nawet w 1:20 byleby przetruchtać ten bieg i w nim uczestniczyć. Czy jest szansa na to czy już teraz mam sobie odpuścić ?
"Doskonałość nie ma adresu"
Dzienniczek:
Obrazek
Blog rowerowy:
Obrazek
PKO
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Nie szalej i zapytaj tego lekarza ktory cie operowal....on wie ile szwów załozył, czy sa one wystarczajaco mocne.....ON i tlyko on moze o tym zadecydować.......

Tkanka laczna goi sie 6 tygodni i tego nie przeskoczysz....a jeszcze wazne jak wygladala chrzastka......dobrze ci radze zapytaj operatora. jestem ortopeda i nigdy nie dowaze sie leczyc kogos przez teleofn......

Edek
Awatar użytkownika
okulista
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 47
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rozmawiałem z moim doktorem podczas zabiegu i po zabiegu. Mam założony jeden szew na tylnym rogu (biowchłanialny) FASTFIX taki z niebieską nitką , tylko taki sie nadawał w moim przypadku ze względu na to że tylny róg jest blisko pęczka naczyniowo-nerwowego oraz ścięgien. Doktor powiedział żebym przez pierwsze 4 miesiące nie zginał tej nogi ponad 110 stopni żeby uniemożliwić łękotce rozciąganie sie które w konsekwencji mogłoby doprowadzić do ponownego rozerwania jej. Spytałem o chrząstkę na drugi dzien po zabiegu i Doktor powiedział że nie była bardzo uszkodzona , praktycznie nic i nie mam sie czego obawiać jeśli chodzi o chrząstkę. O bieganie a raczej o trucht jeszcze nie miałem okazji spytać doktora natomiast na basen mam pozwolenie chodzić już od dnia w którym zniknęły mi strupki i pływam sobie narazie bez pracy nóg nie odczuwając żadnego bólu.
"Doskonałość nie ma adresu"
Dzienniczek:
Obrazek
Blog rowerowy:
Obrazek
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

To po co pytasz obcych.....jestes pod kontrola lekarza...to sie tego trzymaj....

Co wolisz zeby ci ktos powiedzial....." chlopie biegaj za 2 tyogdnie i sie nie przejmuj, moj kolega mial to sami i po 2 tyogdniach wygrał maraton"......??

Stary szanuj zdrowie i sluchaj lekarza prowadzacego.....
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ