FR 60 HR/FP USB vs FR 405 GPS/HR USB

Awatar użytkownika
najek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47,31
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się który z nich kupić. Może ktoś mi przybliżyć plusy i minusy w/w modeli.

Pozdrawiam,
PKO
PiotrSw
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

tego nie da się tak łatwo zrobić. Ja mimo iż miałem kasę na lepsze garminy, kupiłem 60 bo nie trawię biegania z gps i jego minusów. Inni nie popatrzyli by nawet na 60 bo co by sobie oglądali po treningu jak nie ślad z ich biegu. Jak widać, każdemu zależy na czymś innym i wady/zalety są dość subiektywne.
Awatar użytkownika
najek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W sumie to szczególnie mi nie zależy na tym by widzieć trasę na mapie. Trochę mnie zastanawia w jaki sposób ten FP działa bo ja osobiście tego nie rozumie. :bum:
PiotrSw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mierzy siłę, kierunek, czas trwania ruchu i jakiś mądry algorytm to przelicza na kilometry
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie niepodważalnymi zaletami 60tki są: mozliwość korzystania jak ze zwykłego zegarka ( np wielkosc ) no i bateria, której nie trzeba ładowac. Teraz kiedy Garmin zrobil facelifting w postaci modelu 70, mysle ze zdecydowanie latwiej jest wyrwac 60tke w dobrej cenie.
Ja mialem 1,5k na pulsometr ale po przeanalizowaniu wszystkiego na chlodno, pokierowalem sie rozsadkiem i praktycznoscia.
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Bierz 60-tke.. 405-tka będzie Cie wqrzać (ten posrany pierścień nawigacyjny)
sam sie zastanawiałem między tymi dwoma i mam 60-tke :P
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

ja aktualnie biegam z 60 na ręku i edge800 w dłoni:-) Kupiłem 60, bo 800 jednak jest rowerowa (wielka) oraz chciałem zobaczyć jak działa footpod. I chyba do biegania footpod jest lepszy od gps. Oczywiscie tez nie jest doskonały, ale odchylenie od zmierzonej trasy ma rzędu 1-2%. W gpsie jest porównywalne, ale mniej powtarzalne (raz jest idealnie, innym razem 2%, a jeszcze innym 5%), szczególnie przy zachmurzeniu, w lesie ślad zaczyna pływać. A oglądanie w kółko tej samej trasy szybko się nudzi.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
Awatar użytkownika
najek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję Wam za opinie i radę.
Decyzja podjęta 60-ka zamówiona jest w drodze. Teraz odrobina cierpliwości i do treningów.
skraburski
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1:04:40

Nieprzeczytany post

tez mam 60 i jestem zadowolony, mam nadzieje, ze z toba bedzie podobnie :)
Awatar użytkownika
grzlew
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:08
Życiówka w maratonie: 4:58:19

Nieprzeczytany post

Jako, że stoję przed w sumie identycznym wyborem i mam kilka pytań pozwolę sobie troszkę odkopać temat :).
Raul7 pisze:Bierz 60-tke.. 405-tka będzie Cie wqrzać (ten posrany pierścień nawigacyjny) sam sie zastanawiałem między tymi dwoma i mam 60-tke :P
Orientuje się ktoś jak BARDZO wkurzające może być korzystanie tego pierścienia?
Jeżeli chodzi o tą technologię footpod. Naczytałem się kiedyś o kalibracji czujnika czy biegając z różną prędkością powiedzmy 4:20 - 6:20 (nie koniecznie szarpiąc, ale na przestrzeni różnych treningów) czy zegarek bardzo będzie przekłamywał dystans i wymagał kalibracji na różnych prędkościach ?

I tak ogólnie odnośnie obu zegarków :)

Od kilku lat biegam z polarem i widzę, że oba mają tą "starą", plastikową(?) opaskę na klatkę piersiową, czy jest ona dużo bardziej niewygodna niż ta polarowska ?
Czy korzysta ktoś z Linuksa i udało mu się podłączyć ten adapter ANT+ pod tym systemem?
Obrazek
PiotrSw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

30zl drozsza niebieska 60tka ma opaskę premium - nie jest plastikowa
Awatar użytkownika
ToM78
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

też zakupiłem ten model dziś - FR60 LTD, Men's Blue Bundle - po przejściu ze Sigmy, niebo a ziemia :)
szkoda że nie ma PL języka, FR70 bym kupił lecz nie ma zestawu z FP, może Garmin jeszcze jednego firmware zrobi:)
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

grzlew pisze:Jako, że stoję przed w sumie identycznym wyborem i mam kilka pytań pozwolę sobie troszkę odkopać temat :).

Jeżeli chodzi o tą technologię footpod. Naczytałem się kiedyś o kalibracji czujnika czy biegając z różną prędkością powiedzmy 4:20 - 6:20 (nie koniecznie szarpiąc, ale na przestrzeni różnych treningów) czy zegarek bardzo będzie przekłamywał dystans i wymagał kalibracji na różnych prędkościach ?

I tak ogólnie odnośnie obu zegarków :)

Od kilku lat biegam z polarem i widzę, że oba mają tą "starą", plastikową(?) opaskę na klatkę piersiową, czy jest ona dużo bardziej niewygodna niż ta polarowska ?
Czy korzysta ktoś z Linuksa i udało mu się podłączyć ten adapter ANT+ pod tym systemem?
Wszystko przekłamuje:-), gps tez, zwykle nawet więcej niż FP, po prostu trzeba to traktować jako przybliżenie i przestać o tym myśleć. Ja przestawiłem się z gps na FP i w przypadku biegania uważam że się lepiej sprawdza. Odnośnie paska, to nowy miękki pasek jest zdecydowanie wygodniejszy, ale mam wrażenie (nie poparte testami), że ten stary lepiej mierzy, tzn b. stabilniej
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ