Witam!
Chciałbym żeby jakiś fachowiec odpowiedział na moje pytanie. Mianowicie - czy zawsze jest tak, że osoba z płaską stopą jest pronatorem. Osobiście wydaje mi się, że to wcale nie jest jednoznaczne. Mam dość płaską słabo wysklepioną stopę, moje buty do biegania zdzierają się po zewnętrznej stronie podeszwy.Stopę stawiam od zewnętrznej strony pięty na podłożu. Nie znaczy to, że poprzez to niszczę szybciej buty poprzez ich szybsze zdzieranie po tej stronie, myślę że jest to w "granicach normy" ale daje mi to do myślenia, bo podobno pronatorzy zdzierają podeszwę buta od wew. strony i stąd moje pytanie. Do tej pory biegałem w butach neutralnych i nie miałem żadnych problemów. Nie dawno zacząłem używać butów dla pronatorów i nie pasują mi one tzn, prawy but obciera mnie po wew. stronie stopy.Buty do tanich nie należały i czeka mnie niestety kupno innych. Czy może ktoś rozwiać moje wątpliwości? Pozdrawiam
Płaska stopa a pronacja
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:45:30
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Nie zawsze.Mianowicie - czy zawsze jest tak, że osoba z płaską stopą jest pronatorem
Twoja stopa jest nieprzyzwyczajona do dodatkowej stabilizacji jaką jest pianka o podwójnej gęstości. Toteż powstają odciski. Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zakup nowych butów. Teoretycznie możesz obrać taktykę na "wymęczenie" czyli odcierpisz swoje aż stopy przywykną do tej pianki, a później będzie już ok.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:45:30
Dzieki z odpowiedz. W moim przypadku nie ma opcji przeczekania bo juz troche w tych butach pobiegalem i dyskomfort jak dla mnie jest nie do wytzymania.Tym razem kupię buty dla biegacza neutralnego i i to będzie najlepsze rozwiązanie.Pozdrawiam!