Duża pronacja, jakie buty do 200zł

aryst
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To mają być moje pierwsze lepsze i pierwsze dopasowane do stopy buty. Facet w sklepie zdiagnozował mi dużą pronację, ale w ofercie miał tylko buty powyżej 300zł - to przekracza moje możliwości. Czy może jakieś polecić do 200zł? moja waga 70kg.
może akurat ktoś zajrzy z Wrocławia, więc bede też wdzieczny za jakies polecane sklepy: oprócz run4fun i tego w NOCIE - byłem:)
PB: 10 km - 39:50; 21,097m -01:29:39; 42,195m- 3:22:12
PKO
aryst
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

pytanie z tytułu już nie aktualne. Zakupiłem w decathlonie Kalenji Kiprun 5000 i ...już załuje.
Cena 226zł, przecena z 367zł.
1. buty są przede wszystkim...ciezkie?!?!?!
2. biegam mi sie o wiele gorzej niż w dotychczasowych kalenji ekiden za 50zł?! o co chodzi.
Niby te buty są już dla osób pronujących ale zastanawiam sie czy nie są raczej przeznaczone dla lekkich pronatorów a ja podobno mam pronacje zaawansowaną?!
Prosze o szczere opinie czy wyje**** 200zł w błoto?
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trochę nie rozumiem - czy w poprzednich butach biegało Ci się źle czy dobrze?
aryst pisze:pytanie z tytułu już nie aktualne. Zakupiłem w decathlonie Kalenji Kiprun 5000 i ...już załuje.
Cena 226zł, przecena z 367zł.
1. buty są przede wszystkim...ciezkie?!?!?!
Cóż, według tego co znalazłem, Ekiden 50 ważą 242g a Kiprun 5000 ważą 365g. Wydaje się niewiele ale to jednak o połowę więcej.
aryst pisze:2. biegam mi sie o wiele gorzej niż w dotychczasowych kalenji ekiden za 50zł?! o co chodzi.
Niby te buty są już dla osób pronujących ale zastanawiam sie czy nie są raczej przeznaczone dla lekkich pronatorów a ja podobno mam pronacje zaawansowaną?!
Jeśli Ekideny to Twoje pierwsze i jedyne buty, to po Twojej stopce widzę że sporo w nich wybiegałeś. Skoro przywykłeś do modelu "neutralnego i praktycznie bez żadnej amortyzacji, to w takim żelazku musi Ci się biegać co najmniej dziwnie.

Nie napisałeś ile masz wzrostu (trudno ocenić czy 70kg to dużo, mało czy w sam raz) ani po jakiej nawierzchni i w jaki sposób biegasz (na piętę czy ze śródstopia), więc trudno cokolwiek doradzić. Jeśli jednak nie masz nadwagi, biegasz ze śródstopia i przywykłeś do niedużej amortyzacji (nie odczuwasz żadnego dyskomfortu), to taka rozbudowana podzeszwa i "kontrola trakcji" (przetaczania) nie są Ci do niczego nie potrzebne. W takiej sytuacji rozejrzałbym się za jakimiś mniej rozbudowanymi butami, np. z Decathlonu wyższy model Ekidenów czy Eliofeet.
aryst pisze:Prosze o szczere opinie czy wyje**** 200zł w błoto?
Na pewno do kupna nowych butów trzeba się dobrze przygotować, przymierzyć kilka par, itp. itd. Nie wiem czy tak zrobiłeś? Jeśli na pewno nie polubisz się z tymi butami, to zawsze możesz spróbować je zwrócić do sklepu. Z tego co czytałem Decathlon jest dosyć elastyczny w takich sytuacjach (sam nie próbowałem).
aryst
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Crocodil pisze:Trochę nie rozumiem - czy w poprzednich butach biegało Ci się źle czy dobrze?
dobrze, ale myślałem, że jak kupie teraz kolejne buty i wydam trochę wiecej to będzie się już biegać Super :echech:
Crocodil pisze: Nie napisałeś ile masz wzrostu (trudno ocenić czy 70kg to dużo, mało czy w sam raz) ani po jakiej nawierzchni i w jaki sposób biegasz (na piętę czy ze śródstopia)
180cm, 95% to asfalt. A w jaki sposób biegam? tego nie potrafie ocenic
Z tego co czytałem Decathlon jest dosyć elastyczny w takich sytuacjach (sam nie próbowałem).
bede kombinował jeszcze w takim razie
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aryst pisze:dobrze, ale myślałem, że jak kupie teraz kolejne buty i wydam trochę wiecej to będzie się już biegać Super :echech:
Niestety nie zawsze tak jest że kiedy się zapłaci więcej, dostanie się coś lepszego. Zwłaszcza że te Ekideny i Kipruny to bardzo różne od siebie modele butów.
aryst pisze:180cm, 95% to asfalt. A w jaki sposób biegam? tego nie potrafie ocenic
Czyli jesteś szczupły (180cm/70kg), mocno rozbudowanej amortyzacji nie potrzebujesz i powinieneś mieć buty "szosowe" (w przeciwieństwie do "terenowych"/"trialowych").

Pytanie o sposób biegania jest dosyć istotne. Obejrzyj może ten filmik i zastanów się, sprawdź albo poproś kogoś żeby popatrzył czy Twoja noga ląduje bardziej tak jak u tego mężczyzny (na piętę) czy tak jak u dziecka (na śródstopiu, ewentualnie płasko całą powierzchnią). Istotne jest to jak biegasz w butach (najlepiej w tych Ekidenach, bo stosunkowo mało ingerują w technikę biegu), ponieważ na boso naturalnie ląduje się zawsze na śródstopiu (sam spróbuj).
aryst
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dzieki za pomoc pojechałem jeszcze raz, udało się wymienić bez problemu, nawet nie spojrzał na podeszwę czy biegane :hejhej: ... tym razem na spokojnie biegałem po decathlonie w każdych, w których opisie była "pronacja" do 300zł :hej: i znalazłem dla siebie idealne Mizuno Wave Cyclone, próbowałem m.in. Kalenji kiprun 2000, ale mimo ze lzejsze to taka sama meczarnia jak przy 5000, uczucie jakbym wazył z 100kg i ledwo od ziemi sie odrywał, te kipruny to zdecydowanie nei dla mnie.
P.S.
A czy ze śródstopia to przy najbliższej okazji zwrócę uwagę, teraz wiem o co chodzi...
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

polecam joma carrera opisane tutaj, http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=38&t=26020. przebiegłem w nich już prawie 300km i po weekendzie będzie update jak się sprawują (zdradzę ze nieźle :))
aryst
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ooco pisze:polecam joma carrera opisane tutaj, http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=38&t=26020. przebiegłem w nich już prawie 300km i po weekendzie będzie update jak się sprawują (zdradzę ze nieźle :))
o tych joma myślałem w pierwszej kolejności, ale w opisie było że są dla osób o wadze powyżej 80kg wiec dałem sobie spokój.
Crocodil pisze: Pytanie o sposób biegania jest dosyć istotne. Obejrzyj może ten filmik i zastanów się, sprawdź albo poproś kogoś żeby popatrzył czy Twoja noga ląduje bardziej tak jak u tego mężczyzny (na piętę) czy tak jak u dziecka (na śródstopiu, ewentualnie płasko całą powierzchnią).
sprawdziłem. Na pięcie
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aryst pisze:sprawdziłem. Na pięcie
W takim wypadku jednak potrzebujesz amortyzację oraz kontrolę przetaczania, chociaż przy Twojej wadze nie muszą być jakoś bardzo rozbudowane. Te Mizuno Wave Cyclone wydają się być w sam raz :) Chyba żebyś spróbował się przestawić - poszukaj informacji o zaletach biegania naturalnego (na śródstopiu).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ