Pomoc na podstawie filmu z moim biegiem w doborze butów

nezzz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1godz.15min.
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
bardzo proszę o pomoc na podstawie zamieszczonego poniżej filmu z moim biegiem na bieżni w ustaleniu czy mam normalną pronację, czy nadpronację (bo supinacja to to chyba napewno nie jest) oraz pomoc w wyborze odpowiednich butów (najlepiej Asics). Chciałem kupić Asics Gel Pulse 3, ale po obejrzeniu mojego biegu zacząłem mieć wątpliwości, czy będą one właściwe. Film poniżej:
http://www.youtube.com/watch?v=nxY04G0hJwk
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, 12:41 przez nezzz, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
wigi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:28
Życiówka w maratonie: 02:56:00

Nieprzeczytany post

Wydaje się, że masz nadpronację (raczej lekką, lub średnią), więc Asics Gel Pulse 3 nie będą odpowiednie. Ważne też ile ważysz. Może Gel 1160?
BlogKomentarze
10 km - 38:28 (5.03.2017), HM - 1:24:30 (25.03.2017), M - 2:56:00 (15.10.2017)
nezzz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak już teraz po obejrzeniu jeszcze kilku filmów innych osób na youtube też widzę, że to wyraźnie jest nadpronacja tylko nie wiem, czy duża, czy średnia i jakie buty w związku z tym wybrać. Kostka ewidentnie wykręca się do wewnątrz, ale z kolei odbijam się później chyba ze śródstopia, a nie tylko z jego wewnętrznej części więc może jest to nadpronacja średnia (chociaż kostka wykręca się dosyć mocno). Też myślałem nad tym modelem, ale poproszę jeszcze jeśli to możliwe o wypowiedź kogoś z dużym doświadczeniem w tych kwestiach. Odnośnie wagi - 83kg przy 182cm wzrostu. A może ten model: GT-2160 (odpowiedni do średniej i dużej pronacji)
Awatar użytkownika
leandros
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:56

Nieprzeczytany post

Jeśli mają być to koniecznie Asicsy to lepiej 2160, wiele moich kolegów je sobie ceni. Ja mam twój wzrost, wagę mniejszą, bo 77 :D a zaczynałem z 84. Polecałbym też Adidasy Supernova Sequence, taka alternatywa. Posiadam je i jestem bardzo zadowolony ;)
"Silesius non Polonus" - Anzelm Eforyn

Blog treningowy.

Komentarze.

5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
nezzz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Też myślałem o 2160 tylko nie wiem cały czas jak duża jest u mnie ta nadpronacja - czy te 2160 nie będą za radykalne jak do mojej wady bo są chyba przeznaczone od średniej aż do dużej pronacji.
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

wiele jest butow a Ty masz biomechanike stopy pronujacej
dalej trzeba bedzie do sklepu i tam dobrac czy wieksza stabilizacja czy mniejsza to stwierdzisz na miejscu .
Trzeba tez zaufac wlasnemu odczuciu,pozdrawiam :hahaha:
Ja mam buciory neutral wiec nie pomoge dalej ,ale na biezni to pronacja
nezzz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
chciałbym jeszcze wrócić do tematu i spytać się co sądzicie o moim wyborze: za waszą namową udałem się do specjalistycznego sklepu (nazwy nie podam, nie chcę nic mieszać, a zresztą problem jest w czym innym - sam sklep jest bardzo OK) umożliwiającego sfilmowanie biegu na bieżni w wybranych butach. Po obejrzeniu achillesów i przebiegnięciu się w butach neutralnych Pan stwierdził, że stopy mam neutralne, achillesy proste (pokazałem również własny film w moich dotychczasowych butach tj. Kalenji Eliofeet i dodałem, że wg. mnie mam tendencję do pronacji na tym filmie - kostki lecą do środka, a całe buty przechylają się do wewnątrz: http://www.youtube.com/watch?v=nxY04G0hJwk ). Dodatkowo mam bardzo płaskie stopy. Zaproponowano mi 3 pary butów: Brooks Ravenna 3, Asics Cumullus oraz Nike Pegasus 28. Brooksy gniotły mnie po wewnętrznej stronie sródstopia, Cumullusy były zbyt rozlazłe i miękkie, natomiast Pegasusy były bardzo wygodne i je właśnie wybrałem. Po powrocie do domu wszedłem na bieżnię i zacząłem biec w nowych butach. Po około 15 minutach zaczęły mnie dosyć mocno rwać łydki, biegło mi się bardzo ciężko, a pulsometr wskazywał puls o ok. 10 uderzeń na minutę więcej niż przy dotychczasowych biegach w starych butach. Nagrałem więc jeszcze film w tych Pegasusach (http://www.youtube.com/watch?v=FW6iGvuiJ2s ) po czym przerwałem trening. Następnego dnia poszedłem do innego sklepu, gdzie od sprzedawcy dowiedziałem się, że Pegasusy są dla osób neutralnych/supinujących i prawdopodobnie są dla mnie niewłaściwe. Zdecydowałem się oddać więc te buty. Przeczytawszy wiele pozytywnych opinii nt. Asicsów 2160 pod kątem średniej/umiarkowanej pronacji, którą podejrzewałem po obejrzeniu własnego biegu w Kalenji Eliofeet poprosiłem właśnie o te Asicsy - okazało się, że są dla mnie bardzo wygodne więc wymieniłem Pegasusy na powyższe (zmierzyłem jeszcze Nike LunarEclipse 2, ale lekko gniotły mnie w śródstopie tj. wcześniej Ravenna). Po przybyciu do domu i wieczornym treningu stwierdziłem, że w butach tych biega mi się doskonale - po 12 km biegu nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów w tym obtarć, o których wcześniej wielokrotnie czytałem tutaj na forum. Buty były dla mnie tak wygodne, że chciałem przebiec jeszcze z 5 km, ale stwierdziłem, że jak na pierwszy raz w nowych butach to wystarczy. Zadowolony, że wreszcie znalazłem właściwy model postanowiłem jeszcze nagrać film w tych Asicsach. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że lewa noga pronuje mi w nich wyraźnie mocniej niż nawet w Pegasusach, które nie zapewniają jakiejkolwiek stabilizacji. Oto film w Asics 2160: http://www.youtube.com/watch?v=CoTCVSg5sxw . Moje pytanie: jak to możliwe, że w uznanych butach stabilizujących dla pronatorów noga pronuje mocniej (a przynajmniej tak samo) niż/jak w butach neutralnych? A może ja mam coś z oczami i wyolbrzymiam tą pronację, dlatego też bardzo proszę o opinię fachowców. Chciałem jednocześnie ponownie powtórzyć, że nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń do sklepu, w którym w/w buty kupiłem ani do jego obsługi, która jest bardzo profesjonalna i zamierzam tam jeszcze wracać po kolejne zakupy (zresztą na nagraniu w sklepie ta pronacja nie była jakoś specjalnie widoczna). Czy ta pronacja jest na tyle znacząca, że powinienem poszukać jeszcze innych butów, czy może na odwrót czyli na tyle mała, że mogę w nich śmiało biegać (zresztą przecież od 2160 wzwyż są już tylko protezy typu Kayano)? Tak jak pisałem wyżej jestem trochę zdziwiony bo miałem nadzieję, że buty określane jako "stabilizujące" rzeczywiście taką fukcję realizują, a mam wrażenie, że nie różnią się niczym od neutralnych Pegasusów (o ile nawet te drugie nie przewyższają ich w tym względzie). Czyżby te wszystkie zapewnienia producentów nt. właściwości poszczególnych systemów w ich butach były jedynie marketingowym chwytem?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ