hehe cigale piszesz, ze nie chcesz zegarka z gps ale chcesz miec zwykly pulsometr z funkcajmi ktore maja tylko zegraki z gps.
w garminie ustawiasz sobie dystans zakladany czas i zegarek cie pilnuje zebys biegl w rownym tempie, jak zawolno karze przyspieszyc jak za szybko zwolnic. takie zegraki robia cuda na kiju pulsometry i kom z gps sie chowaja
ale zrobisz jak uwarzasz i wg. wlasnych mozliwosci finansowych
otóż nie ten zegarek od kalenji ma specjalny czujnik do buta gdzie mierzy dystans, prędkość i miedzyczasy.. wychodzi całkiem okej. Wytrzasnąć mogę go w dobrej cenie.
bieg spokojny- chyba do 79 % HRmax
bieg progowy -88-92 % HRmax
interwal 98-100% HRmax
I dlatego uwazam ze najwazniejszy jest pulsometr, bo jezeli kogos nie stac na garmina za 700-800 zlotych to moze biegac na podstawie pulsu i wyda 200 zl.
GPS nie okresli tak twojego poziomu wytrenowania, co z tego ze masz biegac progowy na 4:40 a sie okaze ze biegniesz na 94 % max pulsu co jest juz za szybko na trening ktory chciales biec,
GPS przydaje sie do pomiaru postepow, natomiast w codziennym treningu bardziej przydaje sie pulsometr.
A tak po za tym jezeli nie masz za duzo pieniedzy lepiej kup dobre buty, sam sie niestety ostatnio przekonalem ze nie warto biegac w tanich butach, po 2 tygodniach biegu mialem juz kontuzje palca,.
Jezeli mialbym do wydania 500-600 zlotych to kupilbym pulsometr za 200 zl i do tego buty za 300-350(gt-2160 kosztuja 339 zl a to jest niby najlepszy but roku)
O jakim kalenji mowiles ze jest tani???
diabllo2101 pisze:bieg spokojny- chyba do 79 % HRmax
bieg progowy -88-92 % HRmax
interwal 98-100% HRmax
I dlatego uwazam ze najwazniejszy jest pulsometr, bo jezeli kogos nie stac na garmina za 700-800 zlotych to moze biegac na podstawie pulsu i wyda 200 zl.
GPS nie okresli tak twojego poziomu wytrenowania, co z tego ze masz biegac progowy na 4:40 a sie okaze ze biegniesz na 94 % max pulsu co jest juz za szybko na trening ktory chciales biec,
GPS przydaje sie do pomiaru postepow, natomiast w codziennym treningu bardziej przydaje sie pulsometr.
A tak po za tym jezeli nie masz za duzo pieniedzy lepiej kup dobre buty, sam sie niestety ostatnio przekonalem ze nie warto biegac w tanich butach, po 2 tygodniach biegu mialem juz kontuzje palca,.
Jezeli mialbym do wydania 500-600 zlotych to kupilbym pulsometr za 200 zl i do tego buty za 300-350(gt-2160 kosztuja 339 zl a to jest niby najlepszy but roku)
O jakim kalenji mowiles ze jest tani???
Dobre buty już zakupiłem ale tak jak ty zaczynałem w zwykłych także o buty i reszte sprzetu się nie obawiam mam wszystko. Teraz własnie pulsometr. Model kalenji to 500 sd.
Nie wiem nie biegałem niestety takiego z pulsometrem tylko z gps, wiec nie powiem jakim tetnem da rade biec 4,5 minuty. Wiedze czerpie z ksiazki bieganie metoda Danielsa