Coaching
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Pewnie spotkaliście się czasem z kimś, kto mówi o sobie, że jest coachem, trenerem. I wcale nie chodzi o trening sportowy, biegowy ale o tzw trening mający sprawić, że osiągniecie jakiś cel (upraszczam chyba, ale mam niechęć do stosowania tej nowomowy stworzonej przez coachów).
Poznałem kilka osób, które się nawet na naszych obozach biegowych pojawiły, które się tym zajmują. I jak już poznałem te osoby to oczywiście zrozumiałem, że są to normalni ludzie.
Tymczasem jak czasem oglądam jakieś filmiki ze spotkań tego typu (nie żebym szukał ale czasem link do linka i trafiasz w dziwne miejsca) - to mam wrażenie permanentnej manipulacji, wciskania tzw kitu, ciągłego opowiadania o tym czekającym wszystkich sukcesie, którego warunkiem jest opanowanie jakichś technik i pewnie zapłacenie pieniędzy szkolącemu.
Może jestem jakoś niesprawiedliwy wobec tego świata? Czy coś w tym jest czy to jest jednak ściemniactwo? Macie jakieś własne doświadczenia?
W sporcie, jeśli coś takiego by działało powinno sprawdzać się idealnie.
Poznałem kilka osób, które się nawet na naszych obozach biegowych pojawiły, które się tym zajmują. I jak już poznałem te osoby to oczywiście zrozumiałem, że są to normalni ludzie.
Tymczasem jak czasem oglądam jakieś filmiki ze spotkań tego typu (nie żebym szukał ale czasem link do linka i trafiasz w dziwne miejsca) - to mam wrażenie permanentnej manipulacji, wciskania tzw kitu, ciągłego opowiadania o tym czekającym wszystkich sukcesie, którego warunkiem jest opanowanie jakichś technik i pewnie zapłacenie pieniędzy szkolącemu.
Może jestem jakoś niesprawiedliwy wobec tego świata? Czy coś w tym jest czy to jest jednak ściemniactwo? Macie jakieś własne doświadczenia?
W sporcie, jeśli coś takiego by działało powinno sprawdzać się idealnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
bo trzeba odróżnić psychologa sportowego od kołcza
psycholog pomaga Ci uporządkować pewne rzeczy podczas gdy kołcz wmawia CI, ze jesteś najlepszy 

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ale kołcze tak właśnie robią? Mi się wydaje, że oni mają czegoś uczyć, jakichś patentów na osiąganie celów życiowych. Rozumiem, że z Twoich doświadczeń to jest raczej ściema.gasper pisze:podczas gdy kołcz wmawia CI, ze jesteś najlepszy
-
- Wyga
Mnie się wydaje, że płaci im się bardziej za usłyszenie rzeczy oczywistych, które tak w zasadzie wiemy, ale wydając pieniądze może mocniej się motywujemy do zrealizowania pewnych postanowień. Może odbycie coachingu ma nas upewnić, że rzeczywiście jesteśmy w stanie coś zmienić w swoim życiu (,,w końcu nie płaci się za nic").
-
- Wyga
Fajny sposób dla humanów-tumanów* na robienie kasy
, szczególnie kiedy umie się ładnie mówić i ma się dobrą prezencję. Miałam doświadczenie w pracy z takimi dwoma ... dwa ostre pytania od grupy i goście odpadli
.
Czasem patrzę na ranking sprzedawanych książek.... i na pierwszym miejscu pojawiają się poradniki - to aż się we mnie gotuje. Gdzie ludzkość posiała zdolność logicznego myślenia przyczynowo-skutkowego ja się pytam?????
* nikogo nie obrażam, sama do takowych się zaliczam
.

Czasem patrzę na ranking sprzedawanych książek.... i na pierwszym miejscu pojawiają się poradniki - to aż się we mnie gotuje. Gdzie ludzkość posiała zdolność logicznego myślenia przyczynowo-skutkowego ja się pytam?????

* nikogo nie obrażam, sama do takowych się zaliczam

- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Zalew z Zachodu...
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
-
- Stary Wyga
Ja się spotkałem, miałem dwie darmowe sesje z których skorzystałem.
Opinia jest taka - jak człowiek jest skłonny kołczowi wierzyć i ufać to może na tym dużo zyskać. Przede wszystkim motywacje by wykonać pierwszy krok. Jeśli człowiek twardo chodzi po ziemi to prawdopodobnie uzna to za sesje prania w głowie.
W mojej skromnej osobie jedyne w czym kołcze są świetni to manipulacja słowem. Potrafią Cię przekonać, że Ci pomogli nawet gdy tego wcale nie zrobili. Także, określiłbym to jako pewny przerost formy nad treścią. Taka szynka z biedronki - pełna wody i niedobra, ale z wyglądu rewelacja.
Opinia jest taka - jak człowiek jest skłonny kołczowi wierzyć i ufać to może na tym dużo zyskać. Przede wszystkim motywacje by wykonać pierwszy krok. Jeśli człowiek twardo chodzi po ziemi to prawdopodobnie uzna to za sesje prania w głowie.
W mojej skromnej osobie jedyne w czym kołcze są świetni to manipulacja słowem. Potrafią Cię przekonać, że Ci pomogli nawet gdy tego wcale nie zrobili. Także, określiłbym to jako pewny przerost formy nad treścią. Taka szynka z biedronki - pełna wody i niedobra, ale z wyglądu rewelacja.
- Katarina
- Zaprawiony W Bojach
jeśli za słowami takiego człowieka stoi doświadczenie i wiedza to może coaching w szerokim pojęciu tego słowa ma szansę powodzenia
gorzej, jeśli taki trener naczytał się poradników i prezentacji i uważa, że ta a ta metoda jest najskuteczniejsza, nie biorąc w ogóle pod uwagę specyficznych uwarunkowań (personalnych, organizacji). no wtedy to łatwo takiego zgasić i tylko śmiech na sali dudni
odnoszę nieodparte napełniające mnie smutkiem wrażenie, że tych pierwszych ze świecą szukać a ci drudzy zdominowali komercyjne oferty i tylko mieszają ludziom w głowach
gorzej, jeśli taki trener naczytał się poradników i prezentacji i uważa, że ta a ta metoda jest najskuteczniejsza, nie biorąc w ogóle pod uwagę specyficznych uwarunkowań (personalnych, organizacji). no wtedy to łatwo takiego zgasić i tylko śmiech na sali dudni

odnoszę nieodparte napełniające mnie smutkiem wrażenie, że tych pierwszych ze świecą szukać a ci drudzy zdominowali komercyjne oferty i tylko mieszają ludziom w głowach
cats do not go for a walk to get somewhere, but to explore