Bieganie w butach niskoprofilowych

Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze:dostrzegam. dlatego właśnie napisałem o tym w nawiasie, dodając zawsze wdzięczny skrót btw.
przestań proszę naciągać kolejne wypowiedzi.
Nikt niczego nie naciąga. Napisałeś wyraźnie: gdy biegałeś w "żelazkach" przegrywałeś (robiłeś za frekwencję), a teraz wygrywasz biegając w niskoprofilowych butach. Nawias nie ma tu nic do rzeczy. O formie czy wytrenowaniu nic nie ma.
Taki jest sens przekazanej przez ciebie informacji, a skrót btw. = by the way → "a tak przy okazji", nie zmienia tego sensu.
kulawy pies pisze: fotman nie napisał "zawodowymi" - to ty to napisałeś - śmierdzi tanią manipulacją.

...co nie zmienia faktu, że jakoś tak dziwnie wyszło, że w przeciągu ostatnich 2 miesięcy wygrałem cztery razy. zdaję sobie sprawę z rangi tych zawodów, no ale mimo wszystko przyjemniej wygrywać niż robić za frekwencję. (co przerabiałem kilka lat temu, btw biegając w >300g "żelazkach" właśnie)

zdrówko
Wiec jeśli coś "śmierdzi tanią manipulacją" i ktoś tu naciąga sens wypowiedzi to jesteś nim Ty.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
PKO
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

tak sobie czytam ten twój wesoły post, naciągam go trochę :lalala:
Iwan pisze: Nikt niczego nie naciąga.
(...) i ktoś tu naciąga sens wypowiedzi to jesteś nim Ty.
i dochodzę do wniosku, że skoro inteligentny facet przekomarzając się na forum zaczyna pisać takie rzeczy, to już najwyższa pora iść pobiegać.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

uprze się taki i mu daj!

iwan, serio, dopuść do swojej świadomości, że myślimy inaczej niż ty- dla ciebie te wszystkie systemy to błogosławieństwo, dopalacz, bonus, level up. Dla nas to niepotrzebny chłam.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Iwan swoje bieganie zaczynałem w butach z systemami ( Nike lunargleid) po pewnym czasie nabawilem sie kontuzji do końca sam nie wiem co to było ale ból w kolanie był taki ze nie dało rady biegać miałem przerwę prawie dwa miechy je żyłem sie u rehabilitabtow itp powiedziano mi ze biegam w złych butach ze za mało maja support i potrzebuje czegoś z mega wsparciem wiec kupiłem buty za ponad 130$ , ból w kolanie był nadal biegalem mimo bólu z czasem kolano przestało mnie boleć ( myśle ze to efekt ćwiczeń które pokazał mi znajomy) ale pojawiły sie dziwne bóle mięśni lydek i ból biodra nie było to cos co blokowalo by bieganie ale nie było to przyjemne uczucie zwłaszcza po treningu w maju pobieglem polmaraton w startowjach adidasa bez systemów itp czas jak na słaby zimowy trening całkiem ok po polmaratonie zrobiłem pare treningów jeszcze w startowkach i myśle sobie kurcze ale mi sie fajnie biega tak lekko i co najważniejsze nic nie boli od tamtej pory do dzis biegam tylko w butach bez systemów typowo startowyxh przygotowując sie do maratonu w dwa miechy zrobiłem 1100 km po asfalcie w butach bez systemów nie mam żadnych kontuzji ani bólu nóg , uwierz mi te systemy to syf który nic nie daje stopa sama wie jak ma pracować po co ja ograniczać butami wsparciami zbędna amortyzacja itp pobiegaj w butach bez tego syfu a zobaczysz różnice
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze: (pozostając tylko przy segmecnie minimalistycznym)
Gasper biega z Zenkach (~50zł), i jakichś fajnych startówkach nike'a za kilkadziesiąt złotych.
obecnie kupiłem 2 pary asicsów hyperspeed 2 w super cenie, nike waffle racer chodzą po 20-30$, problemem butów minimalistycznych jest to, że są krótko na rynku i nie ma starych modeli w niskich cenach - gdyby zniknęły wszystkie stare modele butów z systemami musielibyśmy za nie płacić po 350-500 zł - ale jest alternatywa - nóż do ręki i skrobiemy zenki ;)
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panowie, mniej gadajmy więcej biegajmy, bo się ściemnia...
A jak zegarki przestawią to w ogóle będzie kicha. :oczko:
Co do reszty... pogadamy za 5 lat - jak będzie jeszcze o czym, no i oczywiście z kim. Czas najlepiej weryfikuje poglądy, a zwłaszcza nowe trendy i mody.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawy wpis na blogu Blaise'a Dubois na temat "wymagań" do biegania w butach minimalistycznych:

http://www.therunningclinic.ca/blog/201 ... equisites/
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

strasb pisze:Ciekawy wpis na blogu Blaise'a Dubois na temat "wymagań" do biegania w butach minimalistycznych:

http://www.therunningclinic.ca/blog/201 ... equisites/
Lubie to! KONKRET. Za szybka progresja u mnie! Dziś założę żelazka.
jacekj76
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47

Nieprzeczytany post

A czy ktoś próbował biegać w butach do sportów wodnych np. Reebok Lochraven? Podobno VFF pochodzą od właśnie takich butów. Chyba spełniają wszystkie kryteria butów minimalistycznych.

JacekJ
ehoo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 3:21:23

Nieprzeczytany post

Ja zeszłej zimy biegałem po lesie w butach do windsurfingu prolimit, a jak było dużo śniegu to w grubych camaro i było ok. Jedyny problem to brak ich oddychalności, ale zimą nie jest to duży problem. Jest w nich przyjemnie ciepło. Obecnie biegam w merell trail glove ale jak przyjdzie duży głęboki śnieg to pewnie założę moje neopreny. Uważam, że jest to opcja do rozważenia dla całkowitych minimalistów.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla odmiany 10 good reasons to run in big bulky shoes (angielska wersja pod francuską).
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Fajna foteczka tej dziewczynki, zdjęcia biegających dzieci mówią wszystko w tym temacie. Tak samo ten filmik z runbloggera: http://www.youtube.com/watch?v=xnOEuFYEt6I, jakiś czas temu zrobił na mnie ogromne wrażenie, a trwa tylko 8s ;).
The faster you are, the slower life goes by.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ